Fogyatékosügy: nyolc év után pluszpénz

Beküldve ide: Értelmi sérültek | 0

Bizakodó az új szociális ágazati irányítás és a szakma közötti együttműködést illetően az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke.

Gyene Piroska annak kapcsán mondta ezt, hogy a kormány bejelentette: 100 millió forinttal nő a 13 fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet és civil szervezet támogatása. Tény ugyanakkor az is: a kabinet 2010 óta most először emelte érzékelhetően az érintett szervezetek támogatását.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke bizakodó, de a kormány csak egy régi adósságát törlesztette

– Régi sérelmünk volt, hogy a kormány nem támogatja megfelelően ezt a területet. A jövő évre várható növekedés a mi szervezetünk számára mintegy 10-11 százalékkal több támogatást jelent, ami nagy segítség például az érzékenyítő programjaink folytatásához, szélesítéséhez – mondta Gyene Piroska. Az ÉFOÉSZ elnöke szerint ugyanakkor még a támogatások növelésénél is fontosabb előrelépés lehet, hogy a kormány – az előző ciklushoz képest – sokkal fogékonyabbnak mutatkozik szakmai javaslataik megismerésére, az együttműködésre.
Az ÉFOÉSZ tavaly év végén számos problémát talált, és éles kritikát fogalmazott meg például a kormány férőhelykiváltási programjával kapcsolatban. Megírtuk: az esetenként több mint százfős, bentlakásos intézmények úgynevezett kitagolására uniós forrásból mintegy 80 milliárd forintot fordítanak. Azonban több esetben integráció helyett néhány száz fős településekre, azoknak is a külső területére – egy esetben egy szennyvízátemelő telep mellé – építettek volna lakóotthonokat a fogyatékossággal élő embereknek. Az ÉFOÉSZ szerint a kormány ki¬váltási programjának több eleme a hazai és európai jogszabályokkal is ellentétes volt. A szervezet Orbán Viktorhoz is levélben fordult, hogy felhívják figyelmét aggályaikra.
Gyene Piroska szerint a terve¬ken azóta több intézmény esetében változtattak. A derecskéi ott¬honból például nem költöztetik más településekre a lakókat, mindenki a városban marad, integrált környezetben. Munkalehetőségük is lesz védett foglalkoztatás keretében. Az ÉFOÉSZ elnöke szerint legalább 39-40 helyszínen terveznek változtatni. – Ezekről természetesen a saját szememmel szeretnék meggyőződni. Jelenleg is zajlanak a látogatások, ősszel már sokkal többet tudunk monda¬ni – tette hozzá az ÉFOÉSZ elnöke. Szakmai szervezetek szerint a program megfelelő megvalósítása azért is fontos lenne, mert ekkora összeg még sosem állt rendelkezésre a fogyatékkal élő emberek helyzetének javítására. Az egyik legfőbb cél pedig az, hogy meg¬szűnjön a fogyatékkal élő emberek szegregációja és nagyobb önállóságot kaphassanak.

(forrás: Népszava, 2018. 08. 02., 4. oldal)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


3 * = húsz(on) egy

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..