Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Reklám -

Hallgatók száma: 3

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
8:00: Népzenei kavalkád - Ferenczi István népzenei műsora
9:00: Koktél Party - Kontor Gábor műsora két órán keresztül
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
15:00: 4 ütem - autós magazin
16:00:
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
20:00: Népzenei kavalkád - Ferenczi István népzenei műsora
21:00: Koktél Party - Kontor Gábor műsora két órán keresztül

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 3
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8385651

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. június 18. hétfő, Arnold, Levente napja van
(az év 25. hete és 169. napja)Holnap Gyárfás napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


Egy teljes életet élő autista

Értelmi sérültekFéltem a találkozástól. Próbáltam azzal áltatni magam, hogy nem, közben meg de. Minden fellelhetőt elolvastam róla, és már nagyon vártam, hogy személyesen is megismerhessem Fekete Gy. Viktort, aki missziójának tekinti, hogy beszéljen autizmusáról.

Egészen pontosan, hogy feltárja nekünk, átlagembereknek, hogy mi rejtőzik egy autista lelkében, gondolatvilágában. Szeretne eloszlatni olyan sztereotípiákat, mint hogy az autistáknak nincsenek érzéseik, vagy egyáltalán nem vágynak párkapcsolatra. Ezt mondjuk az ujján csillogó karikagyűrű is egyértelműen cáfolja.

Minden autista valamiben más. Azonban az autizmus nem kell, hogy egyenlő legyen a szociális fóbiával. Én például a magam részéről el tudom mondani, hogy vágytam párkapcsolatra. Tudom, hogy sok autista van, akinek nincs erre igénye. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy autistaként ismerkedni olyan, mint süketen és vakon darts-ozni. Nem tudod, hogy merre van a tábla, nem tudod, hogy betaláltál-e. Viszont vágytam érzelmekre csak nekem ezeket meg kellett tanulnom kezelni.

Ez a tanulás nem volt olyan egyszerű, mert Viktor közel harminc évesen kapta kézhez a diagnózist, ami kimondta, hogy mi a gond. Előtte csak azt tudta, hogy ő más. Valamiért nem olyan, nem úgy érez, ahogy a többi gyerek, fiatal felnőtt. Már kisgyermekként sem szerette, ha az anyukája megölelte, vagy a nagymamája megpuszilta. Neki ez nem esett jól, nem adott érzelmi biztonságot.

Próbáltam mindenben úgy viselkedni, ahogy az a társadalomban elvárt. Csupán az volt a baj, hogy nem értettem, ez miért jó, vagy egyenesen rosszul éreztem magam tőle. Például soha nem értettem, hogy mit keres december 24-én egy fa a szoba közepén, és mi értelme van mindenféle biszbaszt rátenni karácsony címén. Ugyanígy nem értem a születésnap, névnap ajándékozási jelentőségét. Én a szeretet kifejezésének kötelezővé tételével és egy konkrét napba foglalásával, valamint az érzelmek pénzértékben kifejezhető ajándékra váltásával nem tudok mit kezdeni. Nem láttam értelmét, de tartottam magam ezekhez. Nem szerettem eljárni kocsmázni a haverokkal, de mentem, mert közben nem akartam kilógni. Bűntudatom volt, hogy jobban szeretnék otthon maradni és művészetekkel, tudománnyal foglalkozni.

Ebből is látszik, hogy bár kevesen tudják, de az autistákat pont azok a dolgok"zavarják", amik mindenki mást is. A beszélgetés ezen részénél magam is megrémültem, mert hasonlóan viszolygom a kötelező ünnepektől, a felhajtástól. Viktor kedvesen elmosolyodott, és megnyugtatott, hogy az én "nem szeretem, de elviselem" nem hasonlítható ahhoz, amit ő átél.

Náluk az ingerküszöb máshol van. Míg a nem autistáknak egyszerűen csak nem kellemes elviselni egy helyzetet, addig az autisták annyira szenvednek tőle, hogy fizikai tünetekkel válaszolnak. Vagyis, ha túljutnak az ingerküszöbön, akkor verejtékezés, dühroham, hirtelen félelemérzet, idegösszeomlás vagy epilepsziás roham is bekövetkezhet. Ez utóbbi abban az esetben, ha egyébként is fennáll az epilepszia.

Fontos kiemelni, hogy ez a részünkről nem hiszti. Gyerekként azzal védekeztem, hogy regényt írtam a fejemben a külső tényezők letompításához. De volt, hogy az öklömmel ütöttem a falat. Ez mára átment ordibálásba. Alapvetően nem vagyok ilyen típus, és ez meglepheti azokat, aki még nem láttak így. Jól megtanultam 'kezelni magamat', de időnként próbálom kitolni a határaimat, és ez egy veszélyes játék. Van, amit egyszerűen el kell fogadni, megtanulni együtt élni vele.

Például az ilyen, számomra kényes helyzetek orvoslására régebben viseltem egy kétszínű karszalagot. A kék oldala azt jelentette, hogy jól vagyok, a narancssárga, hogy baj van, és csak a feleségem ismerte a színek jelentését. Most ezt annyiban változott, hogy fél éve a feleségemmel jelnyelv tanfolyamra járunk, aminek nagy hasznát vesszük tömegben vagy, ha a rosszullétem miatt nem tudok megszólalni. Szerintem ilyet érdemes kitalálni.


Az autizmussal élőknek számos magától értetődő dolog cseppet sem magától értetődő. Nekik meg kell tanulniuk, hogy milyen érzelmi reakcióval kell válaszolniuk, ha valaki szomorú, ha fáradt, vagy boldog. Nekik ez nem jön magától.

Ugyanígy nem értenek félszavakból, utalásokból. Csak a konkrét, kimondott szavakból - ami egy kívülállónak olykor bántó vagy furcsa lehet. Viktor beszélgetésünk alkalmával, amikor a grafikusi munkájairól beszélgettünk, kertelés nélkül kimondta, hogy a zsánere vagyok. Tette mindezt egyértelműen mindenféle flörtölési szándék nélkül. Egyszerűen csak így gondolta, és kimondta.

Aztán vannak olyan társadalmi szokások, amelyeket ha muszáj, akkor képes vagyok alkalmazni. A kézfogás az egyik ilyen. Nem fogok kezet az emberekkel, mert nekem fizikai fájdalmat okoz az idegen bőr érintése. Belső feszültséget vált ki. Hányingerem lesz, és koszosnak érzem utána a kezem. Általában a tenyerem izzadni kezd, és egyből mennék kezet mosni. De ez ugyanúgy illetlenség. Ezért el szoktam mondani, hogy a köszönésnek ezt a formáját nem használom.

Azt viszont semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az autizmus spektrumzavar nem betegség. Éppen ezért kigyógyulni sem lehet belőle. Természetesen minden autizmus más, de az egyértelműen elmondható, hogy szakszerű segítség mellett - ahogy az Viktor esetében is látható -, lényeges fejlődés érhető el.

Forrás:she.hu
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.13 másodperc - 53 lekérdezés
17,894,870 egyedi látogató