Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Illés - Kislány add a kezed

Hallgatók száma: 4

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
8:00: Népzenei kavalkád - Ferenczi István népzenei műsora
9:00: Koktél Party - Kontor Gábor műsora két órán keresztül
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
15:00: 4 ütem - autós magazin
16:00:
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
20:00: Népzenei kavalkád - Ferenczi István népzenei műsora
21:00: Koktél Party - Kontor Gábor műsora két órán keresztül

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 2
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8385568

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. június 18. hétfő, Arnold, Levente napja van
(az év 25. hete és 169. napja)Holnap Gyárfás napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


A humor segítségével éli meg mindennapjait a vak fiatalember

LátássérültekA születésétől fogva százszázalékosan látássérült Herbert Attila nem biztos, hogy megműttetné magát azért, hogy esetleg láthasson.

https://www.veol....1514567947

Úgy véli, hogy számára az akkora sokkhatás lenne, mint amikor egy látó ember elveszíti a látását.

Attilával először egy érzékenyítő foglalkozáson találkoztam, ahol középiskolás diákoknak tartott előadást a fogyatékkal élő emberek mindennapjairól. Később egy másik rendezvényen sok humorba ágyazva mesélte azokat a történeteket, amelyeket megélt. Személyisége felkeltette az érdeklődésemet és kíváncsi voltam arra a különleges világra, amelyben él, és melyet sokan elképzelni sem tudunk.

A 34 éves fiatalember nem szívesen használja a vak kifejezést, mert már kisgyerekként azt tapasztalta, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek a vak és a tudatlan szó jelentése közé, ami elszomorítja őt, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogászként és jelenleg is jogi tanácsadóként dolgozik.

Az életével elégedett, mert van egy szerető családja, egy csodálatos négyéves kisfia és vannak nagyon jó barátai. Persze nehézségek is akadnak bőven az életében, de Attila nem egy panaszkodós típus.

A mindennapokban általában busszal közlekedik. Ha lakhelyéről vagy Ajkáról indul, akkor a családtagjai kísérik ki, mert kevés a követhető támpont, ami alapján tájékozódhatna. Átszállások eseten a sofőrök segítenek neki. Ha nagyobb távolságokra, például Szegedre utazik, akkor a barátai várják egy előre megbeszélt helyen. Megtudom tőle azt is, hogy jó támpontként szolgálnak a házfalak és a kerítések, amelyeket végig érzékel a botjával és így tudja tartani az egyenes irányt. Ha nincs ilyen segítség, akkor egyensúlyproblémája miatt előbb-utóbb kitér jobbra vagy balra, ami veszélyes lehet.

Az úttesten való átkelésnél a hangjelző lámpák sokat segítenek. Ha nincs lámpa, akkor a gyalogosok mozgása informálja. Ezek hiányában jönnek a problémák, mert akkor az autók mozgásához kell igazodnia. Erre már a vakok általános iskolájában megtanították, ahová tíz évig járt. A csendes kis faluból Pest egyik legzajosabb részére került az akkor még csak hatéves kisfiú. Kemény tíz évet töltött a fővárosban úgy, hogy csak hétvégeken találkozhatott a szüleivel.

Manapság egyik legnagyobb segítőtársa a laptopja, amelyre feltelepítettek egy beszélő programot, ami a szövegként megjelenő információkat képes felolvasni. Hasznos holmi még a német nyelven beszélő kulcstartós óra. Attila csak zsebterminátornak hívja, mert kicsi, gonosz és képes ébreszteni is. Ezenkívül van még tapintható Braille-órája is. A legtöbb kapcsolatát az interneten keresztül tartja fenn, mivel a legközelebbi jó barátok is két-három órányira élnek tőle, míg a legtávolabbi Malajziában van. Vele már személyesen is találkozott. Szívesen társalog külföldiekkel angol nyelven. Van, akivel heti nyolc-tíz oldalas leveleket is vált.

Attila otthon ülő típus, de a társaság miatt szívesen megy étterembe is. Örömmel csatlakozik a Hallássérültek Ajkai Egyesületéhez, vagy a Mozgássérültek Aktív Egyesületének kirándulásaihoz, prog-ramjaihoz. Színházbérlete is van, és nemrég „megnézte” a moziban a legújabb Star Wars filmet. Hatalmas élmény volt a szinkronizált film, mert szerencsére a képzelőerejével sosem volt gondja.

Hobbija még az olvasás, szívesen szobabiciklizik is és vannak kedvenc sorozatai a tévében. Bután hangzana, hogy tévét hallgat, ezért inkább a tévénézési szokásairól mesél. Szereti a Forma-1-et, az eurovíziós válogatókat és a Columbót. Utóbbi esetében a néző látja, amikor elkövetik a gyilkosságokat. Attila viszont a hadnagy kötekedéseiből és a gyilkos által elkövetett hibákból rakja össze a történetet.

– Ha egyvalamit lehetne kiemelni, amire azt mondhatom, hogy én vagyok, a sajátom és egyéni, akkor az a humorom – vélekedik. Általános iskolás korában nagy hatással volt rá Maksa Zoltán és Sas József, később pedig a Dumaszínház tagjai.

Ahogy múltak az évek, úgy jöttek saját sztorijai is, amiket megélt. Mosolyogva meséli, hogy nézték már koldusnak, vagy megkérdezték tőle, hogy nem fél-e egyedül kimenni a sötétbe. Nemrégiben a veszprémi buszpályaudvaron kérte meg egy idős bácsi arra, hogy figyeljen a csomagjaira amíg elmegy a mosdóba. A hozzá és sorstársaihoz való közeledés során véleménye szerint a kommunikáció mindenre a megoldás. – Az emberek nem mernek megszólítani, mert attól félnek, hogy rosszul fejezik ki magukat és ezzel megbántanak. Ha valaki jó szándékkal, de nem a legmegfelelőbb kifejezést használva kérdez valamit, akkor abból nincs sértődés. Azt tudom javasolni, hogy ha kíváncsiak valamire, vagy segíteni szeretnének, akkor nyugodtan szólítsanak meg. Ilyenkor tekintsenek el attól, hogy nem látunk, mert ugyanolyan emberek vagyunk mi is, mint bárki más – tanácsolja végül.

Forrás:veol.hu
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.07 másodperc - 53 lekérdezés
17,894,784 egyedi látogató