Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Hallgass hazait - Molnár Szabolcs műsora

Hallgatók száma: 5

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
8:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
10:00: Hallgass hazait! - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora két órában - vendégekkel
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
14:00: Kultúr bár - aki a kultúrát három órán keresztül szervírozza: Kálmán a főpincér.
(A szombati műsor ismétlése)
17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
20:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
22:00: Hallgass hazait! - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 6
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8055954

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. április 26. csütörtök, Ervin napja van
(az év 17. hete és 116. napja)Holnap Zita, Mariann napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


A kutya híd ember és ember között

MozgássérültBár ezt kevesen tudják, nemcsak a vakoknak vagy gyengénlátóknak lehet segítőkutyájuk, hanem a mozgássérülteknek is. A kerekesszékesek által űzött kutyás sport, a paraagility Magyarországról indult világhódító útjára. A kutya és a sport a kapcsolatteremtésben is segíti a mozgássérülteket.

Ne az állapotodat figyeld, mert akkor romlani fog, kezdj el kutyázni, csináld azt, amit szeretsz; nekem ez bejött, annyira nem romlik az állapotom – ez Mányik Richárd filozófiája. Bár azt is rögtön hozzáteszi, hogy ő akkor is kutyás lenne, ha tizenhét éves korában, egy baleset következményeként nem került volna kerekesszékbe.

Csepelen jártak a Magyar Nemzet munkatársai, egy óriási ipartelep egyik csarnokában. A hatalmas teremben szétszórva ugróakadályokat, pallót, hintát helyeztek el, ezeken edzenek a kutyák a gazdáikkal. A városban több hasonló, kutyásoknak készült akadálypálya is található, ennek az a különlegessége, hogy mozgássérültek is használhatják. Mányik Richárddal azért itt találkoztak, mert ő is itt szokott edzeni. Nem túlzanak, ha azt állítják, hogy ő a magyar paraagility egyik úttörője.

Az agility világszerte népszerű kutyás akadályverseny, amelyben egy különböző akadályokból felépített pályát kell teljesítenie a kutya-felvezető párosnak, lehetőség szerint hiba nélkül, minél rövidebb idő alatt. Ez a sport abban az esetben sem egyszerű, ha képesek vagyunk futni a kutyánkkal, tekintve, hogy ők sokkal gyorsabbak, és a legtöbben reakcióidőben sem vagyunk képesek felvenni velük a versenyt. A paraagilitysek helyzete ennél is nehezebb. Kerekesszékben ülve egészen más perspektívából látják a pályát, mint az ép sportolók. Mivel nem tudnak folyamatosan a kutya előtt futni, előre kell küldeniük kedvenceiket, így azoknak több önálló döntést kell hozniuk. Nagyon fontos szerep jut a verbalitásnak, mivel kerekesszékben ülve nem tudnak testjelekkel kommunikálni.

A mozgássérültélet eleve áttolódik a verbális területre, így a kutyával való kommunikációban is nagyobb hangsúlyt kap, mint az ép agilityseknél– sorolja edzőjük, Herendy Veronika, aki nemcsak agilitysekkel, hanem parasportolókkal is foglalkozik. Richárd meséli, hogy egyszer egy bemutatón beültették az edzőjüket egy kerekesszékbe, hogy érezze, milyen nem futva megoldani a pályát. Valahogy ösztönösen ráérzett a mozgásra. Talán ezért szeretnek hozzá járni a mozgássérültek, mert figyelembe veszi a különleges igényeiket.

Richárd számára a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a távoli munkára kell megtanítania a kutyáját a pályán. A kerekesszékesek szorosan együtt élnek az állataikkal: együtt mennek vásárolni, moziba. Ezért különösen nehéz megértetni a kutyákkal, hogy most előre kell menniük, és egyedül kell megoldaniuk a feladatot. A kerekesszékben ülve nem lehet egyszerre tekerni, mutogatni, beszélni, figyelni a pályát és a kutya mozgását. Megterhelő sportág, de az ebek imádják. Mindenki a kutyája miatt megy először edzésre. Az agility nem csupán kikapcsolódás, ez a kapcsolatteremtés sportja, vagyis a segítőkutyával való mindennapi együttélésben is nagyon fontos szerepet tölt be.

Van, aki csak az edzések hangulata miatt jár el a csarnokba, Richárd viszont versenyezni is szeret. – Amiben úgy gondolom, hogy jó vagyok, az a versenynapi felkészítés. Hiába tud valamit jól az állat, ha a verseny előtt nem vagyunk összhangban. Volt olyan kutyám, amelyik leült háttal az első akadálynak, én meg mehettem be a pályára – meséli.

A paraagility Magyarországon született, és Richárdnak igen fontos szerep jutott az indulásnál. Kerekesszékes sportolóként az ép versenyzőkkel együtt kezdett edzeni, versenyekre járni. 2002-ben Gyulán rendezték az első agility-világversenyt, ahová parasportolókat is meghívtak. Azóta a mozgássérült sportolók évente versenyezhetnek a Para Agility World Cup nevű világkupáért.

Magyarországon az emberek nem tudják, hogy léteznek mozgássérült-segítő kutyák. – Németországban, egy rehabilitáció során láttam, hogy nemcsak a vakokat, hanem a mozgássérülteket is segíthetik kutyák. Hazajöttem, és elkezdtem utánajárni, itthon hol lehet ilyen kutyát találni. Kiderült, hogy nem is hallottak ilyenről a mozgássérültek szövetségében, és engem bíztak meg azzal, hogy utánanézzek – meséli Richárd. Neki lett először vizsgázott mozgássérült-segítő kutyája Magyarországon. Ez 2000-ben történt, de ma még mindig ott tart a társadalom, hogy a látássérültekhez társítja a kutyákat, az még nem alakult ki, hogy egy kerekesszékest is kutyával képzeljenek el. Sokszor maguk a kerekesszékesek sem tudják, hogy létezik őket segítő kutya, ezért nem is jelentkeznek, hogy szeretnének egyet. Az állat fizikai segítséget is nyújt a gazdájának, odaviszi neki a tárgyakat, lekapcsolja a villanyt, nyitja-csukja az ajtót, de a lelki támogatás ennél is fontosabb. – Ha tudom, hogy nem engem bámulnak, hanem a kutyámat, már sokkal bátrabban megyek ki az utcára – mondja Mali Era, aki kétéves kora óta mozgássérült. Gyerekkorában meglátott egy amerikai mozgássérült-segítő kutyát egy matricagyűjtő albumban, és akkor eldöntötte, hogy neki is lesz egy ilyen kutyája.

Hogy minél több mozgássérülthöz eljussanak ezek a segítőkutyák, szemléletformáló céllal megalapították néhány társukkal együtt a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet, melyben sérült emberek képeznek kutyákat sérült emberek számára. – A kutyáinkat nemcsak kiképezzük, hanem miután átadtuk őket, megpróbáljuk aktivizálni a gazdáikat. A NEO azt is fontos feladatának tekinti, hogy a társadalmat is megismertesse a mozgássérültek életével. Úgynevezett érzékenyítő tréningeket szerveznek. Óvodákba, iskolákba látogatnak el a segítőkutyákkal. – Ha kutya nélkül megjelenek egy bevásárlóközpontban vagy az utcán, meg fognak bámulni, de nem mernek odajönni hozzám. Akkor el vagyok szigetelve. Ha egy ép kísérővel megyek, akkor mi ketten vagyunk elszigetelve. Ha kutyával megyek, még jobban megbámulnak, de akkor a kutyát nézik, és odajönnek. A kutyával akarnak megismerkedni, és beszélgetni kezdünk. A kutya hidat tud képezni ember és ember között. Ez történik akkor is, amikor elmegyünk a gyerekek közé. A kutyák jelenlétében egész más beszélgetni egy régi sérülésről vagy a hétköznapi dolgainkról – meséli Richárd. Era gyorsan hozzáteszi, hogy ez a módszer főleg a kamaszoknál működik. Őket nem különösebben érdekli maga a téma, a kutya miatt mégis odafigyelnek.

A sport a legjobb kitörési pont a mozgássérültek számára, általa könnyű kapcsolódni a társadalomhoz, be lehet kerülni egy közösségbe, megvéd az elszigetelődéstől – magyarázza Richárd. – A mozgássérültek nem nagyon hiszik el, hogy képesek önállóan élni. És ami egy kutyának az előnye, az a hátránya is: gondoskodni kell róla. Sokan nem hiszik el magukról, hogy képesek átlagos életet élni, mert online könnyebb sajnálkozni, mint cselekedni – fogalmaz Richárd. Majd hozzáteszi: ezt nevezem pozitív spirálnak. Ha van egy kutyám, akkor miatta ki kell mozdulnom otthonról, mert el kell vinni sétálni. Ha elviszem sétálni, akkor odajönnek hozzám az emberek. És én épp annyira vagyok nyitott meg pozitív, mint amennyire a velem szemben lévő ember az. Ha te zavarban vagy, mert a kerekesszék miatt nem tudsz velem mit kezdeni, én sem tudok veled mit kezdeni. Ha ott van a kutya, mosolyogsz, én is mosolyogni fogok rád, és már el is kezdünk beszélgetni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.17.

Forrás:Magyar Nemzet
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.07 másodperc - 53 lekérdezés
17,508,273 egyedi látogató