Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora

Hallgatók száma: 4

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
9:00: Esélyegyenlőségi magazin - (esély a kultúra, szórakozás, akadályok nélkül)Bratkó József műsora
10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
16:00: Life is life - életmód magazin
17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
21:00: Esélyegyenlőségi magazin - (esély a kultúra, szórakozás, akadályok nélkül)Bratkó József műsora
22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 7
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8389038

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. június 19. kedd, Gyárfás napja van
(az év 25. hete és 170. napja)Holnap Rafael napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


©koda Handy Z«P: amikor az autó megkönnyíti a mozgássérültek életét

Mozgássérült.

Hatalmas segítséget nyújtanak a mozgássérülteknek azok a technikai berendezések, amelyeket a ©koda szériagyártású modelljeibe szerelhetnek. Azt, hogy miképp működnek ezek a rendszerek és miben könnyítik meg a mozgássérültek életét, egy átalakított Karoq modellen próbáltuk ki.

Aki gondozott már családjában mozgássérültet vagy fekvőbeteget, az tudja, mennyire komplikált ilyen személyt bárhova elszállítani, az autóba való be- és kiszállás rendkívül bonyolult, nemegyszer megalázó a mozgássérült számára. Még ha sikerül is berakni ilyen személyt az autóba, a csomagtérbe gyakran már nem fér be a kerekesszék.

A mozgássérültek és hozzátartozóik életét hivatott megkönnyíteni a ©koda speciális programja, a Handy Z«P. A márka az AV Mobilita társasággal együttműködve ad lehetőséget a személyautók átalakítására. A kliens pontosan megmondja, mire van szüksége, az autót pedig az igényeihez igazítják. A kijelölt márkakereskedésekben lehetőség van kipróbálni az egyes berendezéseket.

Emelőkarok feladata

Az általuk tesztelt Karoq két technikai megoldást tartalmazott, pontosabban két elektronikus emelőkart. Az egyik a csomagtérből emelte ki és helyezte be az elektromos kerekesszéket, a másik az anyósülésre helyezte be a mozgássérült utast. A rendszerek legnagyobb előnye az egyszerű kezelhetőség, a kerekesszék vagy a mozgássérült páciens emeléséhez semmilyen erőt sem kell kifejteni, mindent elvégez helyettünk az automata rendszer.

A csomagtartó ajtajának felnyitása után elég bekapcsolni az emelőkart, majd a vezérlőgombok segítségével egyszerűen kiemelni a földre a kerekesszéket. A visszahelyezés már valamivel bonyolultabb, ugyanis a kerekesszékkel pontosan olyan helyen kell megállni, hogy az emelőkart rá tudjuk kapcsolni, ez a művelet pedig elég sok gyakorlást igényelt. Mivel az akkumulátoros árammeghajtású kerekesszék súlya eléri a száz kilót is, ha ki van kapcsolva, elég komplikált akár csak öt centivel is odébb tolni. A Karoq esetében arra is gondolni kell, hogy a szék csak úgy fér be a csomagtérbe, ha az egyik hátsó jobboldali és középső ülés támláját kicsit előrehatjuk, ilyenkor pedig ezeken az üléseken már nem lehet ülni, pontosabban lehet, de kényelmetlenül. A lényegesen nagyobb Kodiaqnál ilyen problémák nincsenek. A rendszer a kerekesszékkel együtt teljes egészében elfoglalja a csomagteret, tehát még egy táskát sem tudnak elrakni oda, ezért jó, ha az autón van tetőboksz.

A második szerkezet rögzítése az anyósülés előtt található. Ehhez kell kapcsolni a két részből álló emelőkart. A karra ezt követően egy speciális, mozgássérült személyek emelésére szolgáló akasztót helyezünk. Ideális, ha az akasztót még azelőtt a kerekesszékre tesszük, mielőtt beleül a szállított személy. Ilyenkor ugyanis már csak rá kell kapcsolni az akasztót az emelőkarra, majd szintén vezérlőgombok segítéségével beemelni az illetőt az ülésre. Ennek a karnak a teherbírása 150 kiló, s valóban rendkívül egyszerűen és ügyesen működik, bár a műveletet ebben az esetben is be kell gyakorolni.

Sajnos mint minden, mozgássérültek életét jelentősen megkönnyítő berendezés, ez sem a legolcsóbb. Az emelőkarok darabja háromezer euróba kerül, az így felszerelt Karoqhoz tehát plusz hatezer eurót kell hozzászámolni, ez pedig nem kis kiadás.

A ©koda és az AV Mobilita szervezet 2011-től alakítja át az autókat, azóta több mint 3400 ilyen gépkocsit adtak el. Nemcsak mozgássérültek szállítására igazítják át a gépkocsikat, abban is segítenek, hogy a mozgássérültek kényelmesen beüljenek a volán mögé és tudjanak vezetni. Szlovákiában jelenleg tíz márkakereskedésben van lehetőség az autók átalakítására. A súlyosan egészségkárosodott személyek (Z«P) igazolványával rendelkező személyek nemcsak az autó vásárlására, de a szóban forgó átalakításra is kérhetnek állami támogatást, ennek összege nem minden esetben azonos, s a hozzájárulás rendszerint csak minimális, a kiadás jelentős részét a mozgássérültnek vagy családjának kell állnia.

Pénz kérdése

Kétség nem fér hozzá, hogy a ©koda berendezései és kiegészítői rendkívüli módon segítenek, reálisan megkönnyítik a hozzátartozók életét. A rendszer kezelése egyszerű, bebiztosítja a mozgássérülttel való kényelmes és méltóságteljes manipulációt. A berendezés egyik hátránya, hogy teljes mértékben elfoglalja a csomagtartót, a másik, hogy a kocsit nem lehet tökéletesen rögzíteni a csomagtartóban, így az egyenetlen úton és kanyarokban zörög. Sajnos nem lenne könnyű olyan háztartást találni, amely egy új autó mellett még egy több ezer eurós felszerelést is ki tudna fizetni. Megoldás lehet a részletekre való finanszírozás vagy az anyagi támogatás igénylése.

Forrás: ujszo.com Szlovák hírportál
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.05 másodperc - 53 lekérdezés
17,899,065 egyedi látogató