Rosszul érinti a képernyőolvasót használó látássérülteket a tervezett Skype frissítés

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Mint már Gépház c. műsorunkban is többször volt róla szó, szeptember 1-ével elbúcsúzhatunk a 7.4-es Skype-tól. Várjuk hozzászólásokban véleményeteket, vajon milyen alternatíva jöhet szóba, ami akadálymentesen is használható?

A friss, 8-as verzió egy weboldalszerű, teljesen újratervezett interfésszel érkezik. A Freedom szerint a program kezelésének legjobb módja, ha kikapcsoljuk a PC-kurzort. Ehhez az Ins+Z billentyűkombinációt kell lenyomni. A JAWS fejlesztői tisztában vannak azzal, hogy kényelmetlen annyiszor kikapcsolni a PC-kurzort, ahányszor a Skype a fókuszba kerül, ezért szeptember 1-re az ernyőolvasó 2018-as verziója frissítést kap, ez automatikusan elvégzi majd a feladatot, ha a Skype kerül előtérbe a képernyőn. A JAWS fejlesztői azt javasolják, a Skype frissítése előtt olvassuk el a Microsoft által közzétett dokumentumot a 8.0-s verzió forrógombjairól. Ez az alábbi címen érhető el: https://support.skype.com/en/faq/FA12025/what-are-hotkeys-and-how-do-i-use-them-in-skype A Freedom Scientific a PC-kurzor automatikus kikapcsoltatásán felül új, a használatot megkönnyítő scriptekkel is a felhasználók segítségére siet. A Windows 10-ről elérhető szoftveráruházban kapható Skype-ot csak azoknak ajánlja a Freedom, akik “kalandvágyóak”. Az ernyőolvasó fejlesztői erőforrásaikat a Skype 8-as verziójával való minél jobb együttműködésre fókuszálják, mivel ez az a programváltozat, ami más Windowsokra is feltelepíthető. A Freedom Scientific hivatalos blogbejegyzésében nem titkolja, hogy az átállásra rendelkezésre álló idő rövidsége miatt lehetnek zökkenők a Skype verzióváltásával kapcsolatban. (Takács Péter összefoglalója nyomán – az eredeti, angol nyelvű cikk itt érhető el: http://blog.freedomscientific.com/skype8/) Ami a hazai látássérülteket plusszban nehézségek elé állítja az csupán annyi, hogy nagyobb részük még Windows 7 operációsrendszer alatt használja a gépét, melyet nem támogat a szeptembertől kizárólagosan elérhető skype. Az érkező újdonságokról a Hege vakos technoblogján is olvashatóak részletek: https://sites.google.com/site/hegevakostechnoblogja/home/hirek/nyugdijba-vonul-a-klasszikus-skype

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


* 7 = húsz(on) egy

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..