Számos újdonsággal érkezik a JAWS for Windows 2018 magyar változata

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a mai napon jelentette be, hogy elérhetővé vált a JAWS 2018 honosított verziója. A sok új funkció mellett ez a változat már teljes mértékben kompatibilis az aktuális Windows 10 rendszerrel, ami azt jelenti, hogy a JAWS az ún. tavaszi alkotói frissítéssel is gond nélkül együttműködik. A legrégebbi támogatott rendszer a Windows 7, a korábbi Microsoft Office programcsomagokhoz hasonlóan a 2016-os verzió is jól támogatott.

Az internetböngészés terén jó hír, hogy a JAWS immáron négy web böngészőprogrammal működik együtt, a hagyományosan jól kezelhető Internet Explorer mellett használhatóvá vált a Microsoft Edge is. A Mozilla Firefox-ot használók örömére szolgál, hogy a böngésző új generációs verziói is elérhetők a képernyőolvasóval, jelentős mértékben fejlődött továbbá a Google Chrome használhatósága is. A JAWS mostantól lehetőséget kínál arra is, hogy a korábbi, 17.0 verzióból átemeljük a már meglévő beállításainkat. Ezen túl egy teljesen újratervezett import és export funkcionalitást nyújt, amely minden személyre szabott beállítás átvitelére kiterjed. A felhasználók igénye volt, hogy az egérmutató alatti képernyőterület is legyen felolvastatható. Mostantól ez a szolgáltatás is rendelkezésre áll, sőt a JAWS változtatható egységekben képes ezt nyújtani. Az OCR szolgáltatás is jelentősen továbbfejlődött, ennek köszönhetően már nem csak PDF dokumentumon, hanem tetszőleges képfájlon végezhető optikai karakterfelismertetés. A legtöbb elterjedt képformátum támogatott. A JAWS különleges szolgáltatása, hogy a számítógéphez csatlakoztatott lapolvasó készülékről is végeztethető beolvastatás és azonnali szövegfelismertetés. Ez számos esetben kiválthatja egy optikai karakterfelismerő szoftver beszerzését. Mostantól arra is van mód, hogy a JAWS futása során elsötétítsük a képernyőt. Ekkor a monitoron megjelenített tartalomból semmi sem látszódik, ám a program ugyanúgy működik tovább, mint előtte, ezáltal biztonságosabban kezelhetőek a bizalmas információk. Az elérhető beszédszintetizátorok köre is bővült. Egyrészről támogatottá váltak az újabb, 2. generációs Vocalizer Expressive hangok, másrészről használható a Windows 10-ben található, Szabolcs fantázianevű OneCore magyar nyelvű hang is. Természetesen a felhasználók körében legkedveltebb Profivox maradt továbbra is az alapértelmezett beszédszintetizátor program. A JAWS for Windows 2018 képernyőolvasó program újdonságairól részletesebben a termék magyar nyelvű weboldalán olvashatnak az érdeklődők: http://www.infoalap.hu/JAWS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


- kettő = 4

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..