Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
US fever show - listavezető dalok Amerikából

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

A megújult Mozilla Firefox újdonságai akadálymentességi szempontból…
- 2019. november 27. 10:58 - 49 megtekintés

Pár hete zajlott le az NVDA online konferenciája. Itt adott elő az egykori NVDA fejlesztő James Tech, aki most már a Mozilla csapatát erősíti.

ez a code-om...

A Firefox böngésző sok olyan új funkciót megkapott, ami megkönnyíti a képernyőolvasót használó felhasználók életét.

Olvasónézet

Az iOS-t használó felhasználók már találkozhattak egy hasonló lehetőséggel. Az olvasó nézet annyit tesz, hogy csak a fő tartalom szövege jelenik meg, a körülötte lévő infók (menük, reklámok, stb) nem. A képernyőolvasót használó felhasználóknak ez hatalmas segítség, mert az olvasónézetet bekapcsolva a fókusz rögtön az elolvasandó tartalomra kerül.
Az olvasónézet ki-be kapcsolása az F9 billentyűvel lehettséges. A nézetet egy plusz gombbal is kikapcsolhatjuk, amit a megjelenített tartalom alatt találunk.

Eszközsáv navigáció

Az egyik talán legnagyobb változás, hogy a Firefoxhoz telepíthető kiegészítők beállításai kikerültek a böngésző menüjéből. Ezeket innentől kezdve az eszközsávon érhetjük el.
Az alt+d megnyomásával ráugorhatunk az eszközsávra. Itt egy egyszeri tab megnyomását követően az első gombcsoportra kerülünk. Első körben az adott lap műveletein mozoghatunk a bal/jobb billentyűk segítségével, így pl. itt is bekapcsolható az olvasó nézet. Második tab megnyomására a keresőmezőre lépünk, harmadszori megnyomásra meg a többi gombot érhetjük el. Itt találhatóak a kiegészítőkhöz tartozó beállítási lehetőségek is.
Ha már tudjuk mit keresünk, az alt+d majd egy tab megnyomását követően elkezdhetjük begépelni az elem kezdőbetüjét (pl. “Le”), ekkor a fókusz rögtön ráugrik az eszközsávon belül a Letöltések menüpontra.

Lapfül műveletek

Örülhetnek azok a felhasználók, akik egyszerre több böngészőlapfület használnak. Az új Firefox verzióban már lehet a lapfülek között a ctrl+1-8 megnyomásával váltani.
Lehetőség van egy lapfül rögzítésére, is, ekkor amíg fel nem oldjuk, az adott billentyűparancs minden esetben ahhoz a weboldalhoz fog tartozni. Ebben az esetben a Firefox indulásakor a rögzített lapfülek maguktól betöltődnek.
Egy lap rögzítését az eszközsávon tudjuk megtenni. Az alt+d-t követően a tab billentyűvel léphetünk az “oldal műveletek” gombra. Ha ezt lenyomjuk, kinyílik egy legördülő menü, ahol kiválaszthatjuk a lap rögzítését, vagy feloldását.

Apróbb változások

Amennyiben közös Mozilla fiókba vagyunk bejelentkezve számítógépünkön és mobiltelefonunkon, lehetőségünk van oldalak átküldésére egyik eszközről a másikra. Ebben az esetben a másik eszközön csak meg kell nyitni a böngészőt, és elérhetjük az átküldött lapokat.
A beállítások oldal mostantól teljes mértékben webes nézetként működik, így akár a címsorokon, vagy egyes mezőkön is lépkedhetünk, ezzel is megkönnyítve a beállítások gyors áttekintését.
A felhasználókat ugyan kevésbé érinti, de javítottak az accessibility tree (akadálymentességi fa) kezelésén. Bizonyos esetekben ha egy elem dinamikusan megváltozott, a képernyőolvasók nem kaptak errő elegendő információt.

Az akadálymentességi fa egy olyan fanézetként képzelhető el, ahol minden elemnek megvan adva az összes tulajdonsága. A képernyőolvasók ezek alapján építik fel a weboldalt a virtuális kijelzőjükön. Ha pl. egy mezőhöz elérhető a hozzá tartozó címke, akkor a képernyőolvasó szoftverek össze tudják kötni egymással a két elemet.

Akadálymentesítés webfejlesztőknek

James Tech az előadása második felében bemutatta, hogy milyen fejlesztések történtek az elmúlt verziókban, amikkel segíteni szeretnék a webfejlesztőket az akadálymentes weboldalak elkészítésében. A teljesség igénye nélkül: Leellenőrizhető egy weboldal kontraszt beállítása, megjeleníthetőek a nem felcímkézett űrlapmezők, a nem feliratozott képek, stb. Ami kifejezetten jó hír, hogy ezeket az ellenőrzéseket a látássérült webfejlesztők is átnézhetik, ugyanis az NVDA is felolvassa a megjelenő információkat. A képernyőolvasóval az akadálymentességi fa is bejárható, a fejlesztők virtuális módosításokat is végezhetnek rajta, amit utána tesztelhetnek az NVDA programmal.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Oldalsáv

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.

  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

  [jp-rssonpage rss="http://gephaz.hobbyradio.hu/feed" feeds=10]

 • 14:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.

  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2019. december 15. vasárnap, Valér napja van.
Az év 50. hete és 349. napja.
Holnap Etelka, Aletta napja lesz.

1222. III. Honorius a féktelenségre hajlandó népet csillapítani javasolja. A pápa arról nyert értesítést, hogy Magyarországban a gyülevész sokaság követeli, hogy a gyűlölt országnagyok és nemesek hivatalaiktól megfosztassanak, száműzessenek és jószágaik a nép között szétosztassanak. A pápa utasított némely főpapot, bírják rá a sokaságot, hogy a törvény útja kikerülésével, semmit se merényeljen.


1880. A király szentesítette az új állandó országház építését elrendelő törvénycikket.


Petőfi Sándor: Disznótorban

Nyelvek és fülek...csend,
Figyelem!
Szóm fontos beszédre
Emelem.

Halljátok, mit ajkaim
Zengenek;
Egyszersmind az ég is
Hallja meg.

Hosszan nyúljon, min e
Hurkaszál,
Életünk rokkáján
A fonál.

Valamint e sültre
A mi szánk:
Mosolyogjon a sors
Szája ránk;

S pályánk áldásával
Öntse le,
Mint e kását a zsír
Özöne.

S életünk fölé ha
A halál
Romboló torát meg-
Ülni száll:

Egy gömböc legyen a
Magas ég,
És mi a gömböcben
Töltelék!

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 301