Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Műsorajánlat -

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

A megújult Mozilla Firefox újdonságai akadálymentességi szempontból…
- 2019. november 27. 10:58 - 152 megtekintés

Pár hete zajlott le az NVDA online konferenciája. Itt adott elő az egykori NVDA fejlesztő James Tech, aki most már a Mozilla csapatát erősíti.

A Firefox böngésző sok olyan új funkciót megkapott, ami megkönnyíti a képernyőolvasót használó felhasználók életét.

Olvasónézet

Az iOS-t használó felhasználók már találkozhattak egy hasonló lehetőséggel. Az olvasó nézet annyit tesz, hogy csak a fő tartalom szövege jelenik meg, a körülötte lévő infók (menük, reklámok, stb) nem. A képernyőolvasót használó felhasználóknak ez hatalmas segítség, mert az olvasónézetet bekapcsolva a fókusz rögtön az elolvasandó tartalomra kerül.
Az olvasónézet ki-be kapcsolása az F9 billentyűvel lehettséges. A nézetet egy plusz gombbal is kikapcsolhatjuk, amit a megjelenített tartalom alatt találunk.

Eszközsáv navigáció

Az egyik talán legnagyobb változás, hogy a Firefoxhoz telepíthető kiegészítők beállításai kikerültek a böngésző menüjéből. Ezeket innentől kezdve az eszközsávon érhetjük el.
Az alt+d megnyomásával ráugorhatunk az eszközsávra. Itt egy egyszeri tab megnyomását követően az első gombcsoportra kerülünk. Első körben az adott lap műveletein mozoghatunk a bal/jobb billentyűk segítségével, így pl. itt is bekapcsolható az olvasó nézet. Második tab megnyomására a keresőmezőre lépünk, harmadszori megnyomásra meg a többi gombot érhetjük el. Itt találhatóak a kiegészítőkhöz tartozó beállítási lehetőségek is.
Ha már tudjuk mit keresünk, az alt+d majd egy tab megnyomását követően elkezdhetjük begépelni az elem kezdőbetüjét (pl. “Le”), ekkor a fókusz rögtön ráugrik az eszközsávon belül a Letöltések menüpontra.

Lapfül műveletek

Örülhetnek azok a felhasználók, akik egyszerre több böngészőlapfület használnak. Az új Firefox verzióban már lehet a lapfülek között a ctrl+1-8 megnyomásával váltani.
Lehetőség van egy lapfül rögzítésére, is, ekkor amíg fel nem oldjuk, az adott billentyűparancs minden esetben ahhoz a weboldalhoz fog tartozni. Ebben az esetben a Firefox indulásakor a rögzített lapfülek maguktól betöltődnek.
Egy lap rögzítését az eszközsávon tudjuk megtenni. Az alt+d-t követően a tab billentyűvel léphetünk az “oldal műveletek” gombra. Ha ezt lenyomjuk, kinyílik egy legördülő menü, ahol kiválaszthatjuk a lap rögzítését, vagy feloldását.

Apróbb változások

Amennyiben közös Mozilla fiókba vagyunk bejelentkezve számítógépünkön és mobiltelefonunkon, lehetőségünk van oldalak átküldésére egyik eszközről a másikra. Ebben az esetben a másik eszközön csak meg kell nyitni a böngészőt, és elérhetjük az átküldött lapokat.
A beállítások oldal mostantól teljes mértékben webes nézetként működik, így akár a címsorokon, vagy egyes mezőkön is lépkedhetünk, ezzel is megkönnyítve a beállítások gyors áttekintését.
A felhasználókat ugyan kevésbé érinti, de javítottak az accessibility tree (akadálymentességi fa) kezelésén. Bizonyos esetekben ha egy elem dinamikusan megváltozott, a képernyőolvasók nem kaptak errő elegendő információt.

Az akadálymentességi fa egy olyan fanézetként képzelhető el, ahol minden elemnek megvan adva az összes tulajdonsága. A képernyőolvasók ezek alapján építik fel a weboldalt a virtuális kijelzőjükön. Ha pl. egy mezőhöz elérhető a hozzá tartozó címke, akkor a képernyőolvasó szoftverek össze tudják kötni egymással a két elemet.

Akadálymentesítés webfejlesztőknek

James Tech az előadása második felében bemutatta, hogy milyen fejlesztések történtek az elmúlt verziókban, amikkel segíteni szeretnék a webfejlesztőket az akadálymentes weboldalak elkészítésében. A teljesség igénye nélkül: Leellenőrizhető egy weboldal kontraszt beállítása, megjeleníthetőek a nem felcímkézett űrlapmezők, a nem feliratozott képek, stb. Ami kifejezetten jó hír, hogy ezeket az ellenőrzéseket a látássérült webfejlesztők is átnézhetik, ugyanis az NVDA is felolvassa a megjelenő információkat. A képernyőolvasóval az akadálymentességi fa is bejárható, a fejlesztők virtuális módosításokat is végezhetnek rajta, amit utána tesztelhetnek az NVDA programmal.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tyzórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc napja van.
Az év 33. hete és 223. napja.
Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

955. Augsburgi csata. Botond, Bulcsú, Lehel és Súr vezetésével100.000 magyar tört be Bajorországba. Augsburgnál a Lechmezőn, Ottó királytól súlyos vérveszteséggel járó vereséget szenvedtek. Csak néhányan élték túl "gyászvitézekként".


1543. A spanyolok elárulják Esztergomot. Az idegen várparancsnokok nem voltak olyan kitartók a várak védelmezésében, mint pl. Szondi, Losonczy, Zrínyi. Lascano és Salamanca, hogy rablott kincseiket kimentsék, már a 14. napon feladták Esztergomot a töröknek, szabad elvonulás fejében, de rakományuktól útközben mégis megfoszttattak.


Szabó Lőrinc: Tóparton

Rigós erdőben bujdosó nap,
itt a tó, fekszem csöndesen,
a part ring, mintha vinne csónak,
a kék vizet nézegetem,

és most közelről még a fű is,
bármily kicsi és egyszerű is,
éppoly gyönyörű, mint a tónak
vizéből visszakacagó nap.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com