Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Hungária - Nem bujok én többé már a subába

Hallgatók száma: 6

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

A MEOSZ nem tartja elfogadhatónak Budapest Főváros Kormányhivatala vezetőjének válaszát a parkolási igazolványok kiadásának ügyében
- 2019. december 3. 8:21 - 157 megtekintés

Kérdés: lehet-e akkor végleges a rászorulóknak a parkolási igazolvány, avagy nem?

Dr. György István kormánymegbízott azt követően adott tájékoztatást (Dr. György István kormánymegbízott levele itt olvasható), hogy Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke azonnali intézkedést és vizsgálatot kér dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkártól és dr. György Istvántól a mozgáskorlátozott emberek parkolási igazolványa körül kialakult jogsértés miatt.  A MEOSZ által kezdeményezett jogszabálymódosítások révén könnyebb lenne a parkolási igazolványok igénylése, azonban a MEOSZ-hoz érkező tömeges panaszok szerint a kialakult gyakorlat számukra még nehezebbé teszi az ügyintézést. A MEOSZ elnöke ezért haladéktalanul fellépett a mozgáskorlátozott emberek jogainak érvényesítése érdekében.

Dr. György István kormánymegbízott levelében arról tájékoztatott, hogy a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII.11) Korm. rendelet 2019. október 1. napjával hatályba lépett módosítása alapján az érintettek részére lejárati határidő nélkül kell kiállítani az igazolványt, ha a kérelemhez csatolt- a kormányrendelet 1. számú mellékeltében felsorolt – iratok szerint a mozgáskorlátozott személy állapota végleges. Kiemelte, hogy ez a szabály kizárólag az október 1-jét követően beadott kérelmek esetén alkalmazandó. A lejárati határidő nélkül kiállítandó parkolási kártyákkal kapcsolatban felmerült problémákra azt válaszolta: a felelős tárca az informatikai rendszert alkalmassá tette a jogszabály alkalmazására, „azonban ennek megvalósítása nem esett egybe a módosítás hatálybalépésének időpontjával.” Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy annak ellenére, hogy a kérelmező lejárati határidő nélküli parkolási igazolványra lett volna jogosult, a hatóság azt csak 5 éves időtartamra tudta kiállítani. Hozzátette, hogy ezekben az esetekben a fentiekről a hatóság munkatársai minden esetben tájékoztatták az érintett ügyfeleket az eljárás során azzal, hogy számukra az informatikai rendszer aktualizálását követően – amennyiben ezt igénylik – biztosítják a lejárati határidő nélkül kiállított parkolási igazolványt.

Tekintve, hogy a kormányhivatal által hivatkozott átmeneti időszak lezárult, ezért a MEOSZ felhívja az érintettek figyelmét, hogy akik ebben az „átmeneti időszakban” végleges állapotuk ellenére csupán 5 évre kaptak parkolási kártyát, kezdeményezzék a hivatalnál a kártya cseréjét. A hatóság hivatalból nem intézkedik.

Az ügyintés elhúzódásával és az erre a kormányhivatal által megoldásként kínált eljárás szüneteltetésével összefüggésben dr. György István felhívta a figyelmet arra, hogy azokban az ügyekben, amelyekben a parkolási igazolvány kiadására vonatkozó kérelméhez csatolt iratokból a közlekedőképesség nem állapítható meg, úgy azt szakkérdésként kell vizsgálni és szakvélemény beszerzéséről kell gondoskodni. Így ekkor a rehabilitációs szakértői szerv bevonása szükséges a szakvélemény alapját képező vizsgálatok elvégzése érdekében. Elismerte, hogy a szakvélemény kiállítása túllépheti a parkolási igazolvány kiállításának ügyében eljáró kerületi hivatal rendelkezésére álló ügyintézési határidőt. Ennek elkerülésére vezette be a hivatal azt a gyakorlatot, hogy az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 49. § (1) bekezdésében foglaltak szerint szüneteltetik az eljárást, amelyhez az ügyfél kérelme szükséges, és ennek lehetőségéről a hatóság munkatársai tájékoztatják a parkolási igazolvány kiadását kérelmezőket.

A MEOSZ ezzel kapcsolatban kiemelten fontosnak tartja felhívni az érintettek figyelmét arra, hogy a vonatkozó rendelkezés szerint a hatóság a szüneteltetett eljárást csak az ügyfél kérelmére folytatja. A jogszabály szerint a hat hónapi szünetelés után a csak kérelemre folytatható – mint például a parkolási igazolvány kiadására irányuló kérelem – eljárás megszűnik.  Ez azt jelenti, hogy ha az érintett nem kéri időben az eljárás folytatását, úgy az megszűnik, s új kérelmet kell benyújtania a parkolási igazolvány ügyében. A jogszabály az eljárás szüneteltetését az ügyfél érdekében teszi lehetővé, és a nem a hatóság elhúzódó eljárását hivatott segíteni. Mindezekre figyelemmel, az érintetteknek nem kell beleegyezniük az eljárás felkínált szüneteltetésébe, vagy ha ez már megtörtént, akkor haladéktalanul kérjék annak folytatását.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tyzórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc napja van.
Az év 33. hete és 223. napja.
Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

955. Augsburgi csata. Botond, Bulcsú, Lehel és Súr vezetésével100.000 magyar tört be Bajorországba. Augsburgnál a Lechmezőn, Ottó királytól súlyos vérveszteséggel járó vereséget szenvedtek. Csak néhányan élték túl "gyászvitézekként".


1543. A spanyolok elárulják Esztergomot. Az idegen várparancsnokok nem voltak olyan kitartók a várak védelmezésében, mint pl. Szondi, Losonczy, Zrínyi. Lascano és Salamanca, hogy rablott kincseiket kimentsék, már a 14. napon feladták Esztergomot a töröknek, szabad elvonulás fejében, de rakományuktól útközben mégis megfoszttattak.


Szabó Lőrinc: Tóparton

Rigós erdőben bujdosó nap,
itt a tó, fekszem csöndesen,
a part ring, mintha vinne csónak,
a kék vizet nézegetem,

és most közelről még a fű is,
bármily kicsi és egyszerű is,
éppoly gyönyörű, mint a tónak
vizéből visszakacagó nap.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com