A sorstárs segítők szerepe a lakófelkészítő munkában

Beküldve ide: Szociális ügy | 0

Az FSZK. TÁRS projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001) Lakók Támogatása Csoportja folyamatosan új partnerségi együttműködések kialakításán munkálkodik.

Azon igyekszik, hogy a kiváltás és közösségi befogadás témában jártas tapasztalati szakembereknek teret, megszólalási lehetőséget, kapcsolódási pontokat teremtsenek a projektben. Ebben a szellemiségben tartott immár 6. alkalommal Kiváltás Klubot a csoport a kiváltás előtt álló zalaapáti intézményben, ahol fontos szerepet kaptak a sorstárs segítő tapasztalati szakértők is.

A Lakók Támogatása Csoport július 16-án a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) fenntartásában működő Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményben járt két tapasztalati szakértő kíséretében. Az intézmény 72 férőhelyen biztosítja pszichiátriai diagnózissal rendelkező ellátottak otthoni gondozását.

A lakók érdeklődését rendkívüli módon felkeltette a csobánkai Támogatott Lakhatásban (TL) élő tapasztalati szakértő beszámolója, legfőképpen az, milyen színesek, tartalmasak hétköznapjai kiköltözését követően. Matskássy Pál beszélt arról, hol dolgozik, és mit csinál munka után: „Járok tornázni, kéthetente a Salva Vita klubba, csütörtökönként szokott lenni capoiera edzés, vasárnap misére is szoktam járni.”

2019 júniusától bővült a Lakók Támogatása Csoport az új tapasztalati szakértő kollégával, Matskássy Pállal, aki egy TL-ben élő fiatalember és. önkéntesként korábban is részt vett a csoport felkereső látogatásain, a Kiváltás Klubok alkalmával. Pali közvetlensége, természetessége, önálló életviteléről szóló élménybeszámolója a kiváltást megvalósító intézmények lakóira és dolgozóira is egyaránt lelkesítően hat.

A zalaapáti intézmény lakóinak számára ezzel együtt nem tűnt távolinak a tapasztalati szakértő által felvázolt életút, mivel tevékenyen, eredeti elképzelések mentén készülnek a Támogatott Lakhatás éveire. Önszerveződő módon, egy-egy lakótárs vezetésével tartanak saját maguk számára csoportfoglalkozásokat, beszélik át az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket, rendszeres kapcsolatot ápolva a Lakók Támogatása Csoport tagjaival.

A TÁRS projekt szakembereiből álló csoport különös figyelmet fordít arra, hogy az egyéni igényeket megismerve, személyre szabott szakmai szolgáltatásokat, innovációkat közvetítsen a Kiváltás Klubok során. A közös gondolkodásnak köszönhetően, több hónapos előkészítő munka eredményeként, így kerülhetett sor még ugyanezen a napon az első önsegítő, hanghalló alkalom megtartására, Gallai István tapasztalati szakértő vezetésével. A sajátélményű csoportban a pszichoszociális érintettek, hanghallással élő kliensek sok gyakorlati ötletet kaptak megküzdési stratégiáik bővítéséhez az Ébredések Alapítvány munkatársától.