A számítógépek biztonságáról – műsorajánló

Beküldve ide: házunk tája | 0

“Infoőrület”, a Hobbyrádió informatikai magazinja. Miért fontos a számítógépek biztonsága? Milyen elterjedt vírusokkal találkozhatunk napjainkban? Hány vírusírtó szoftvert használjunk? Mik azok a kémprogramok?

Számítógépes vírusok Az “Infoőrület”-ben a számítógépek biztonságáról, a vírusok elleni védelemről beszélgetek Bonta Lászlóval, aki programozó és rendszergazda, ezért különösen fontos számára, hogy megfelelően értsen a számítógépek biztonsági rendszereihez. Számítógépes vírusok már az 1980-as években megjelentek, ám akkoriban még nem terjedtek el olyan nagyon, mint napjainkban. A vírus egy gyűjtőfogalom, azon belül ma már rengeteg kategóriát különíthetünk el, ezek közül a legfontosabbak: férgek, trólyaiak, kémprogramok. Bonta László részletesen kifejti mindegyik kategóriát, onnantól kezdve megtudhatjuk: honnan ismerhetőek fel a vírusok, s azt is, hogy éppen milyen vírussal van dolgunk. Nem feledkezhetünk meg a hackerek és crackerek “áldásos” tevékenységéről sem, ezért erről is különösen fontosnak tartja a szakértő, hogy beszéljen. Kérdésemre elmondta ezek történetét, valamint a mai világbani összemosódásukat. Vírusírtó szoftverek Felmerül a kérdés, hogy hány vírusírtó szoftvert használjunk, és ezeknek vajon mindegyike felismer-e minden vírust. Bonta László elmondta, hogy ajánlatos legalább két vírusírtó szoftvert használni, mert nincs garantálva egyetlen vírusírtó szoftverben sem, hogy minden támadás ellen védelmet nyújtson, minden kártevőt felismerjen. A kémprogramokkal hasonló a helyzet, ámbár ma már a kémprogramok felismerését is megoldja egy-egy vírusírtó szoftver, mert igyekeznek ezeket összekombinálni. A Nod32, az F-prot, valamint a Spybot&destroy szoftverek a legelterjedtebbek, ezek kezelése, beállításai viszonylag egyszerűek a kezdő felhasználók számára is, ámbár a Spybot&destroy szoftver kicsit bonyolultabb, de Bonta László szerint nem is kell feltétlenül használni külön kémírtó szoftvert, hiszen ma már ezeket a legnépszerűbb, és legközismertebb víruskeresőkbe és vírusírtókba beépítették, s ezekről vendégem részletesen beszélni is fog, elmondja, hogy mit csináljunk, és hogyan. Mit kell tudnunk még a számítógépek biztonságáról? A számítógépek biztonsága egy sokrétű, nagyon összetett dolog. Nagyon érdekes előtörténete van, a régi számítógépeknél kezdődött még akkoris, hogyha – mint már említettem – a számítógépes vírusok igazából csak az 1980-as években jelentek meg. Ha többet szeretne megtudni a számítógépek biztonságáról, akkor hallgassa meg december 26-án (pénteken este, azaz holnap) a 21 órától 23 óráig tartó Infoőrület magazint, amelyben részletesen lesz szó a fent már leírottakról, valamint az Infoőrület extrát, amelyben részletesen a három – szintén fent említett – vírusírtó és kémírtó szoftverekről hallhat bővebben! A magazin 21 órától 22 óráig tart, az extra pedig 22 órától 23 óráig, természetesen mindkettő a hírek és egyéb hasznos információk után kezdődik majd. Reméljük, egy tartalmas, és informatív műsort tudunk önök elé tárni, amelyből profitálnak is, ezzel célunk az, hogy egyre kevesebb számítógép essen internetes vírustámadások áldozatául. A műsorhoz jó szórakozást kívánunk! R.A. Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


négy + 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..