Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Demjén Ferenc - Elveszett gyémántok

Hallgatók száma: 3

A vakok és gyengénlátók közel fele nem ismeri a számítógépet

- 2021. február 20. 7:06 - 52 megtekintés

Nehezebb a vakok és a gyengénlátók helyzete a járvány idején, elég, ha csak a távolságtartással, kézfertőtlenítéssel „megtoldott” bevásárlásra gondolunk. Ami a biztonság érdekében egy látónak egyszerű és gyors mozdulat, számukra körülményes lehet. Helyzetükről a Békés megyei egyesület elnökével beszélgetett a Békés megyei hírportál munkatársa.

Ádász István, aki maga is fehér bottal közlekedik, elmondta, jelenleg minden közösségi élményt az online térbe helyeztek át, az éteren keresztül igyekeznek közvetíteni azokat az információkat és programokat, amit egyébként személyesen nyújtanának az érintetteknek.

– Karácsonykor a Vakok- és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete ünnepi hangulatot varázsolt a sorstársakkal közösen szerkesztett verses-zenés videóval és azóta is igyekszünk megkönnyíteni a mindennapokat – osztotta meg a szervezet elnöke a tapasztalatait. Hozzáfűzte, azok, akik rendszeresen használják az informatikai eszközöket, jól fogadták az új kommunikációs csatornák adta lehetőségeket, ám a tagság fele nem ismeri közelről sem a számítógépet, sem az okostelefont.

A Békés megyei egyesületnek – amely gyengénlátó, alig látó és vak embereket tömörít – közel 450 tagja van, de ennél jóval többre, 2000-re tehető a Békésben élő látássérültek száma. Az átlagéletkor 50-60 év körül mozog, az egyedül élők aránya nem kirívó, általában mindenki mellett van segítő családtag. Ennek ellenére az egyesület szeretné, ha a mostaninál többen a látókörébe kerülnének, hisz’ a megváltozott élethelyzet elfogadásában, a segédeszközök, okoskészülékek használatában is szívesen segítséget nyújtanak.

– A járványhelyzet miatt tagjaink érzelmi állapota is vegyes, akad, aki nehezebben viseli a nehézségeket, mások könnyebben vészelik át a pandémiát – emelte ki az elnök, hozzáfűzve, a napi tevékenységek mindannyiuk számára bonyolultabbak. Egy bolt is nehezített terep, annak is, aki eddig önállóan vásárolt be, hisz’ meg kell találnia a kézfertőtlenítőt, tartani a másfél méteres távolságot, úgy, hogy a padlóra felfestett jelzéseket a látássérültek nem is érzékelik.

Ádász István elárulta, sokan inkább az internetes rendelést választják, vagy kizárólag családtaggal indulnak boltba. A téli közlekedés egyébként is veszélyesebb, ha havazik, a fehér bottal is nehéz kitapogatni a járdát, a hangjelzéses közlekedési lámpák sem úgy működnek, ahogy kellene, sok helyen halkan tájékoztatnak, vagy javításra szorulnak.

Az elnök szerint a legokosabb, amit látássérültként tehetnek, az, hogy elfogadják állapotukat és nem rejtik el, hanem jelzik fehér bottal, vagy kitűzővel, mert így sok atrocitástól is megóvhatják magukat. A megyei egyesület tapasztalatai is azt mutatják, ha bátran használják ezeket a jelzéseket az érintettek, sokkal pozitívabban állnak hozzájuk az emberek, szinte megváltozik a világ. Ádász István kiemelte, az egyesületi irodákba a pandémia alatt is bemehetnek a tagok, betartva a járványügyi szabályokat.

Továbbra is segítséget kapnak a maszkok beszerzéséhez, vagy az ügyek intézéséhez, például lejárt igazolványok, fogyatékossági támogatások, különféle befizetések kapcsán. – Mindannyian várjuk a pandémia végét, hogy lehessen ismét életmódtábor, önfeledt kirándulás, kulturális, irodalmi barangolás – emelte ki az elnök, hozzátéve, pályázati sikernek köszönhetően a jövőbeli terveik között szerepel mezőberényi, tótkomlósi, gyulai, mátraverebélyi és győri utazás is.

(Forrás: Békés megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.

  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Intimrészek - Szilágyi János és Frenkl András beszélgetős műsora két órában
 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.

  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. március 7. vasárnap, Tamás napja van.
Az év 09. hete és 66. napja.
Holnap Zoltán napja lesz.

1608. Az erdélyi rendek Báthory Gábort fejedelemmé választották.


1664. I. Leopold Zrínyi Miklóst közelebb a törökök ellen teljesített hadjáratáért magasztalással árasztotta el. Így a pápa is, XIV. Lajos király 10000 tallért küldött neki. De Montecuccoli még is ócsárolta őt.


Heltai Jenő: Március

A Rózsadombon már tavasz van,
Dőlnek az édes jó szagok,
Az új madár a régi ágon
Nem énekel még, csak dadog.

Próbálja szárnyát, csiripelget,
Kinéz a fészek peremén ,
Köröskörül hány friss rügyecske,
Hány új kukac, hány új remény!

Én, tollavesztett vén madár, ki
Átdideregtem a telet,
Talán utolszor ünnepellek:
Szervusz, te kedves kikelet!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com