Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Tom Novy - Unexpected

Hallgatók száma: 7

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Akadálymentes szakmai képzések indulnak hallássérültek számára
- 2017. augusztus 23. 18:15 - 513 megtekintés

Végre megvalósul a hallássérültek akadálymentes szakmai képzése Magyarországon – mondta el rádiónknak Dubniczki Csilla, a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért szervezet kapcsolattartója. 12 szakmát tanulhatnak akadálymentesen, ehhez keresnek együttműködő partnereket a szervezők.

Magyarországon először indulhat egyszerre a hallássérültek, főleg siket emberek szakmai képzése és ezzel együtt akadálymentes betanításhoz szükséges tananyag fejlesztése a HORECA (HOtel – REstarurant –CAtering, azaz hotel-szálloda-vendéglátás) szektorban. A 2019-ig tartó projekt a nemzetközi ERASMUS + program által konzorciumban valósul meg, melynek hazai partnerszervezete Lengyelország és Görögország mellett a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért. Júniusban Görögország adott otthont a harmadik projektegyeztető találkozónak, előtte Magyarországon és Lengyelországban történt mindez.

Miért van erre szükség?

Több szempontból is fontos mérföldkőnek számít ez a program.

Ha abból indulunk ki, hogy a jelenleg munkaképes siket emberek döntő többsége azért nem tud elhelyezkedni, mert az iskolában egyáltalán nem, vagy rosszul tanultak meg jelelni, hogy nem ismerik a magyar nyelv és nyelvtan szabályait, szókincsük gyenge, hogy az általános iskola után nem tudnak minőségi képzésben részt venni, mert nincs számukra akadálymentesített szakmai képzés – akkor máris elérkeztünk a kommunikációképtelenség és ezzel az elhelyezkedés problémájához.

Megfelelő kommunikáció nélkül pedig a tanulásra sem lesznek motiváltak a hallássérültek, később pedig a munkavállalás során általában csak egyszerű betanított munkát végezhetnek. Sokan közülük hamar feladják az álláskeresést, csökken az önbizalmuk, önértékelésük a kudarcok által, hiszen hallássérültként nem tudnak érvényesülni a munkaerő-piacon, a munkaadók pedig félnek az alkalmazásuktól. Több okból is: nincs idő és türelem, nincs elég ember a betanításukhoz. A betanítás nem akadálymentesítve történik, nincs vizuális rásegítés, nincs megfelelőn vizualizált szakmai oktatóanyag.

Az ERASMUS + program lényege a siket emberek 12 szakmára való betanítása a szállodaiparban és a vendéglátás területén. Ennek a nemzetközi projektnek a 3 fő lépése:

1. Munkaadóknak szóló kézikönyv elkészítése, mely bemutatja a siket emberek világát, kultúráját, szokásait, életét és a kommunikációs lehetőségeket, a munkahelyi környezet és kommunikáció akadálymentesítésének lehetőségeit.

2. Az egyes szakmákat bemutató tananyag kidolgozása és ezeknek a jelnyelvi, feliratozott változatának elkészítése oktatóvideók formájában.

3. A 12 szakmához tartozó szakmaspecifikus jelnyelvi szótár elkészítése.

Mindez a partnerországok nyelvén is lefordítva jelenik meg, azaz angolul, lengyelül, görögül és magyarul. Ezzel a projekttel világszerte több ezer hallássérült munkavállalónak nyílik meg a lehetőség szakmát tanulni, végzettséget szerezni és méltó munkát vállalni.

Milyen szakmákat tanulhatnak a siket emberek?

A szállodaipar és a vendéglátás területén 12 szakmát sajátíthatnak el a siket és nagyothalló munkavállalók.

Ezek a szakmák:

. pincér-asszisztens
. csapos asszisztens
. barista (kávékészítő mester)
. séf
. kukta
. cukrász
. cukrász asszisztens
. portás
. pék
. szobalány
. karbantartó-asszisztens
. kertész/medencetakarító

Minden partnerszervezet vállalta a szakmák részletes tananyagának a kidolgozását. A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért 3 szakma tananyagát dolgozza ki: pék, szobalány és kertész- medence karbantartó

A barista, a pék tananyaga már elkészült és jelenleg fordítás alatt van, a barista szakmát bemutató videó pedig megtekinthető az alábbi linken:
https://www.faceb…e_internal

Hol tartunk most?

A 2019-ig tartó projekt első lépéseként – a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért szakemberei által elkészült a Siketek a munka világában című, a siket kultúrát, a siket emberek életét, szokásait, kommunikációját, munkamorálját, akadálymentesítési lehetőségeit bemutató kézikönyv a munkaadók számára. Olyan átfogó és könnyen olvasható kézikönyv, mely minden hallássérülteket foglalkoztató munkaadónak ajánlott elolvasni. Mélyebben megérti a siketek világát és ezáltal erősíti elfogadásukat, tippeket kap a kommunikáció módjaira.

Mert ne feledjük: a hallássérültek is ugyanolyan emberek, mint mások, csupán kommunikációs akadályaik vannak. Ők is képesek tanulni, tudnak és szeretnek is dolgozni, ha ehhez megfelelő segítséget kapnak. Ez a segítség és a lehetőség az ERASMUS program által végre elérhetővé válik számukra.

Az Alapítvány július elejétől megkezdte a kézikönyv eljuttatását azoknak a jelenlegi és leendő munkaadóknak, akik a későbbiekben vállalják a hallássérültek betanítását és alkalmazását a szállodaipar és vendéglátás területén.

A vélemények, tapasztalatok begyűjtésével párhuzamosan minden partnerszervezetnél zajlik az egyes szakmák tananyagának kidolgozása, majd jövő évben a feliratozott, jelnyelvi oktatóvideókon való rögzítése.

Ez egy hatalmas lehetőség a hallássérültek hazai és nemzetközi szakmai képzése terén, és Magyarországon is, hiszen ilyen jellegű képzés még nem volt.

Az Alapítvány továbbra is várja a szállodaipar és a vendéglátás területéről az együttműködő partnerek, munkaadók jelentkezését az ország egész területéről, valamint azoknak a szakembereknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben a programban. Facebook oldalainkon – Hallássérültek Munkavállalása és a Munka-Kör Alapítvány oldalon folyamatosan tesszük közzé a programmal kapcsolatos tájékoztatókat, videókat.

Elérhetőség:
Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 81.
Telefon: +36 1 274 2607
E-mail: munkakoralapitvany [KUKAC] t-online [PONT] hu
További információ:www.munkakoralap.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * = 9

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora
 • 10:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora
 • 22:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. április 6. hétfő, Vilmos, Biborka napja van.
Az év 15. hete és 97. napja.
Holnap Herman napja lesz.

1490. Hunyadi Mátyás király halála Bécsben. "Vetne bár Mátyás király évenként háromszoros adót reánk, örömest tűrnőnk, csak állna hatalmunkban őt visszahozni."- írta Bonfini.


1496. II. Ulászló tékozolja a közjövedelmeket. A pénzben szűkölködő király megengedte Thurzó János krakkói polgármesternek, ahol neki tetszik fémolvasztókat felállíthat és a nyert ezüstnek kiadásától a kincstár részére felmentette.


Hunyadi Mátyás
/ 1443. febr.24. - 1490. ápr. 6./

Királok kezett lél te hatalmas,
És nagy igyeknek diadalmas,
Néped kezett nagy bizodalmas:

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com