Amputált rokkantellátás

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Százötvenezer embert akar a kormány visszavezetni a rokkantellátási rendszer átalakításával a munka világába ? mondta Matolcsy György 2011-ben. Az ?aki tud, az dolgozzon is? elv jegyében megszervezett felülvizsgálati és juttatási rendszer hatására valóban történt valami: méltatlan emberi sorsok százairól lehet hallani és olvasni minden fórumon. Bizonyára több egykori rokkantnyugdíjas munkába állt ? ez is igaz.

Már 2011-ben tízéves mélypontra került a rokkantsági nyugdíjban részesülők száma. A Magyar Távirati Iroda által közzétett adatok szerint 2010-ben 763 ezer ember juthatott hozzá az egészségi állapota alapján megítélt társadalombiztosítási transzferhez, ám 2011-re már csak 722 ezren részesültek jövedelemben ezen a jogcímen. Közben nőtt ebben a körben az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők aránya is. Míg az ezredfordulón 344 ezer rokkantnyugdíjas (45 százaléknyi) érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt is, addig ez a szám 2011-re 384 ezerre (53 százalékra) növekedett.

A felülvizsgálatok korántsem értek véget, így további csökkentés várható az ellátó rendszerben. Az ellátást igénybe vevőknek 2012. március 31-ig kellett jelentkezniük felülvizsgálatra. Kilencezren nem adták be az állapotfelmérésre vonatkozó kérelmüket a korábban rokkantnyugdíjban részesítettek közül. ?A rokkantak felülvizsgálata lassan halad? ? hívta fel a figyelmet Szűcs Erika, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa 2012. augusztus 24-én megtartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a jelenlegi adatok szerint az ellátórendszer további huszonkétezer új belépővel gyarapodott, miközben mindeddig huszonnyolcezer beteget vizsgáltak felül.

A felülvizsgálatok szemléletét megváltoztatták. Míg korábban a diagnózisok alapján ítélték meg a betegek állapotát, addig az új rendszerben a ?funkcionális? sajátosságokat figyelik meg, tehát nem arra koncentrálnak, hogy mi a baja a páciensnek, hanem arra, hogy azzal együtt mire lehet még képes. Az orvosszakértők jogszerűen figyelmen kívül hagyhatják a leletekben szereplő tételeket, ha úgy ítélik meg, hogy az adott egészségi állapot nem akadályozza a rokkantat a munkában. Az állapotfelmérés során például a csontritkulást, a korábbi epehólyagműtétet vagy a különböző pajzsmirigyproblémákat gyakran figyelmen kívül hagyják, és ezzel csökkentik a rokkantság mértékét meghatározó százalékot.

Adta hírül a nol.hu és a meosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat - = 3

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..