Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Szignál -

Hallgatók száma: 5

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Autizmus és az olvasástanulás
- 2020. január 17. 8:08 - 39 megtekintés

A gyerekek az iskola kezdetén elkezdenek olvasni tanulni. Megtanulják dekódolni és megérteni az írott szöveget. Ez két külön képesség: előbb szavakká és mondatokká kell alakítani a leírt betűket, majd a dekódolt szöveget értelmezni kell, azaz felismerni és megjegyezni a tartalmát. A gyerekek ezt a két készséget egymástól függetlenül sajátítják el, de a hatékony olvasáshoz mindkettőre szükség van.

Az autista gyerekek általában jó teljesítményt nyújtanak az írott szöveg dekódolása során. A szavakat kortársaiknál könnyebben ismerik fel, sokszor átlag felett teljesítenek. Azonban a legtöbb autista gyermek szövegértése gyenge.

A szövegértés elvont gondolkodást igénylő feladat. Az olvasónak ki kell szűrnie a lényeges és a lényegtelen információkat, meg kell értenie a szöveg felépítését, és az sem árt, ha az adott témában már vannak előzetes információi. Természetesen jó koncentrációs képességre, és megfelelően működő emlékezetre is szüksége van.

Autista gyerekek

Hangsúlyozom, nincs két, azonos tüneteket mutató autista gyermek, azonban többségük nehezen vagy egyáltalán nem kommunikál. Gyakran végeznek ismétlődő cselekvéseket, leragadnak a részleteknél, és nem tudnak “a sorok között olvasni”. Bár látszólag szépen olvasnak, de a szöveget mégsem értik, nem emlékeznek a tartalmára, vagy – mivel nem értik az író szándékait, és nem tudják kiemelni a lényeges részeket – félreértik azt. (Vannak olyan autista gyerekek is, akik nem kommunikálnak – az ő esetükben nehéz eldönteni, hogy pontosan mi a probléma: nem értik a szöveget vagy csak nem mondják el, amire emlékeznek belőle.)

Hogyan tanulunk meg olvasni?

Az olvasástanulás során először a betűkkel ismerkedünk meg, azaz megtanuljuk felismerni és kimondani az írott betűket és szavakat. Össze kell kapcsolnunk a betűket a megfelelő hangokkal, majd meg kell tanulnunk, hogy hogyan kapcsoljuk össze szavakká az egymást követő hangokat. Mikor már képesek vagyunk szavakat alkotni, akkor meg kell tanulnunk előkeresni ezek jelentését. Ahogy egyre többet olvasunk, és egyre nagyobb lesz a szókincsünk, egyre gyorsabban ismerjük fel a szavakat. Nagyon fontos az ismert és ismeretlen szavak aránya a szövegben. Ha túl sok az ismeretlen szó, az kudarchoz, frusztrációhoz vezethet.

Az autista és diszlexiás gyermekek nehézségei

Míg a diszlexiás gyermekeknek általában a dekódolás – azaz a betűk hangokká és szavakká alakítása – okoz problémát, addig az autista gyermekek számára általában a szöveg megértése és feldolgozása jelent nehézséget, nem tudják elképzelni, értelmezni és megjegyezni az olvasottakat.

Hogyan segíthetsz autista gyermekednek?

Az alábbi ötletek segíthetnek autista gyermeked olvasástanulása során.

 1. Hallgassatok hangoskönyveket, olvassatok képes könyveket. A hangoskönyveket utazás közben vagy otthon is hallgathatjátok. Az autista gyermekeknek sokat segíthet, ha hallgatják a szöveget. A képek segítenek az események szemléltetésében.
 2. Egész kis korban kezdjétek el a meseolvasást. Ezzel megszerettetheted gyermekeddel a könyveket és később az olvasást is.
 3. Beszéljétek meg amiről olvastok! Kérdezd gyermeked a történetről és a szereplőkről.
 4. Válassz gyermeked kedvenc témaköréből könyveket, így könnyebben felkeltheted érdeklődését.
 5. Engedd, hogy tabletet vagy számítógépet használjon az olvasáshoz. Az autista gyermekek általában szeretik ezeket az eszközöket, mivel így nem kell kommunikálniuk.
 6. Bővítsétek a szókincsét az adott témakörben! Minél kevesebb ismeretlen szóval találkozik, annál lelkesebben olvas.
 7. Segíts neki eldönteni, mi fontos és mi nem. Húzzátok alá a lényeges információkat a szövegben!
 8. Ha absztrakt kifejezéssel találkoztok, magyarázd meg a jelentését!

Segíts gyermekednek!

A Varázsbetű Programcsalád segítségével hatékonyan fejlesztheted gyermeked olvasási és számolási képességét. A játékokat sikeresen használhatod autizmus vagy tanulási zavar esetén is. A szoftver segítségével elkerülhetitek a gyakorlással járó egyhangúságot. Gyermeked játszva tanulhat, nem kell szorongania a kudarcok miatt.

További információk a programról itt olvasható.(Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora két órában - vendégekkel
  A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: - aki a kultúrát három órán keresztül szervírozza: Kálmán a főpincér.
  (A szombati műsor ismétlése)
  A műsorban a hazai- és a világirodalom hangzó gyöngyszemei továbbá a humor- illetve a szatíra nagyjainak művei kerülnek bemutatásra. A műsor minden korosztálynak szól, fiatalnak, és a nosztalgiázni vágyó generációnak egyaránt.
  Cél: egy kellemes délutáni szórakoztató pihentetés. Egy olyan műsor, ahol minden korosztály jól érezheti magát a kultúra időnként szövevényes útvesztőjében. Ha játékos a kedvem, még rejtvényt is adok fel, s rendszeresen jelentkezik a kulturkáló c. rovat is, melyben kritika, programajánló, és interjúk hangoznak el. Aki ebbe a bárba betéved, csak a kultúrától részegülhet meg.

  Kultúrbár - szombaton 14-17 óra között.
  A főpincér: Kálmán
 • 16:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos napja van.
Az év 08. hete és 51. napja.
Holnap Eleonóra napja lesz.

1790. II. József halála. A császár, ki február 19-én este még rendeleteket írt alá és 10 órakor bocsátá el titkárait, február 20-án reggel 5 órakor meghalt, életkora 49. évében.


1859. Irinyi József hírlapíró halála Pesten. "Gazdag tapasztaltság, nagy életismeret, szigor, jellem és ernyedetlen munkásság voltak egyéniségének fő elemei."


Áprily Lajos: Nő már a nap

Ember, ne félj: nő már a nap!
A jégfogú szél nem harap.

A koldus is dúdolva jár,
ragyog rongyán a napsugár.

A gond sem él mindig, ne hidd,
ragadd meg és a hóra vidd.

A hóval szétfoszlik hamar:
elmossa egy langyos vihar.

A déli szél kürtjébe fú,
léggömbbel játszik egy fiú.

Most elszakadt a gömb-zsineg
s gömbje boldogan lebeg.

Ringatja a tavasz szele-
szállj fel, kedvem, szállj fel vele!

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304