Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Roller - Bizsergés

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Az akadálymentesítés fontos szlogen manapság – de milyenek a hétköznapok? Napi tapasztalat: akadályok pedig vannak.
- 2019. február 5. 11:22 - 215 megtekintés

SZOMBATHELY Az akadálymentesítés napjaink egyik fontos szlogenje. De vajon hogyan boldogulnak látássérült embertársaink a hétköznapi ügyintézés során? Erről beszélgettünk a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének néhány tagjával. Bősze Györgynek, az egyesület elnökének a minap az okmányirodában volt elintéznivalója. Ott kezdődött, hogy a biztonsági őr rászólt, ide nem lehet kutyával bejönni. Amikor tisztázták a dolgot, […]

SZOMBATHELY Az akadálymentesítés napjaink egyik fontos szlogenje. De vajon hogyan boldogulnak látássérült embertársaink a hétköznapi ügyintézés során? Erről beszélgettünk a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének néhány tagjával.

Bősze Györgynek, az egyesület elnökének a minap az okmányirodában volt elintéznivalója. Ott kezdődött, hogy a biztonsági őr rászólt, ide nem lehet kutyával bejönni. Amikor tisztázták a dolgot, Gyuri elindult a vezetősávon. A sorszám húzásnál egy várakozó ügyfél segített neki, majd egy másik figyelte, hogy milyen szám következik, hiszen a vak ember csak annyit hall, hogy ding-ding, változott a szám, de nem tudja, hogy mire. Végül egy harmadik várakozó vezette oda a megfelelő számú pulthoz, ahol az ügyintéző már nagyon kedves volt vele. Más kérdés, hogy az űrlapot a hölgy nem tölthette ki helyette, ezért Gyurinak haza kellett mennie, és egy újabb alkalommal bevinni az otthon kitöltött papírt. A gyengén látó Zsuzsa is azt nehezményezi, hogy a hívószámok mindenhol csak villognak, aki nem látja jól a piros számot, nem tudja, mikor kerül sorra. Marika, aki teljesen vak, járt már úgy üzletben, hogy megkérdezte, mennyibe kerül a kávé, mire azt a választ kapta, hogy nézze meg, ki van írva.

Újabb mizéria, ha csomagja, ajánlott levele érkezik a vak embernek. A postatörvény értelmében a vak ügyfél csak látó tanú jelenlétében írhat alá, úgy veheti át a küldeményét. A posta ezzel magát védi, a gyengénlátók viszont úgy érzik, sérül az önrendelkezési joguk. Szerencsére legtöbbjüknek van ismerős postásuk, aki – dacolva a törvénnyel – megkönnyíti az ügyintézésüket. Az aláírást ügyes módszerekkel segítik, például „ablakos” kártyával, amin kitapinthatják az írás helyét, Marika meg egyszerűen a bal keze kisujját rakatja oda egy látó emberrel, azt használja sorvezetőnek.

Újabb nehézség a helyi járatos busz felismerése. A tábla édeskeveset segít a vak embernek. Van olyan sofőr, aki kikiabálja a járat számát, és van, amelyik nem. Marika rá szokta tenni a botját a lépcsőre, és rákérdez. Ugyancsak elveszett a vak ember a helyjegyes vonaton vagy az önkiszolgáló boltban. Arra a következtetésre jutunk, legjobb, ha nem is indul el egyedül. Viszont abban, hogy az emberek észrevegyék, segítségre van szüksége, a látássérült embernek is felelőssége van. Aki vállalja, és fehér bottal vagy a sárga kitűzővel jelzi a fogyatékosságát, az több eséllyel számíthat segítségre.

Sok közintézményben a Braille-írásos táblákkal „tudják le” az akadálymentesítést, ez azonban lassú, körülményes, a vakoknak csak töredéke ismeri. Egy közintézményben még nagyon sok buktató van addig, amíg a sérült ember eljut egy feliratozott ajtóig.

Megkérdeztük Rózsa Erzsébet rehabilitációs szakmérnököt is, aki úgy látja, hogy középületeken belül a rend, a logikus, áttekinthető alaprajz és az embertársi segítség tud a legtöbbet enyhíteni a látássérültek gondjain. Sajnos ugyanis hiába előírás az akadálymentesítés, ha a tektonikus vezetősávot és a Braille-feliratos táblákat nemritkán hibásan és következetlenül alkalmazzák, nem a vakok valós igényeihez igazodva. Átgondolt tervek, jól működő hangos térképek, egyablakos hivatali ügyintézés híján ma még mindig az a legbiztosabb, ha a vak ember segítség nélkül nem indul neki a hivatal útvesztőinek.

(nyomtatásban megjelent: Vas Népe, 2019. 02. 05.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


6 + = tizrnnégy

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Oldalsáv

Keresés az oldalon

Keresés

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora két órában - vendégekkel
  A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: - aki a kultúrát három órán keresztül szervírozza: Kálmán a főpincér.
  (A szombati műsor ismétlése)
  A műsorban a hazai- és a világirodalom hangzó gyöngyszemei továbbá a humor- illetve a szatíra nagyjainak művei kerülnek bemutatásra. A műsor minden korosztálynak szól, fiatalnak, és a nosztalgiázni vágyó generációnak egyaránt.
  Cél: egy kellemes délutáni szórakoztató pihentetés. Egy olyan műsor, ahol minden korosztály jól érezheti magát a kultúra időnként szövevényes útvesztőjében. Ha játékos a kedvem, még rejtvényt is adok fel, s rendszeresen jelentkezik a kulturkáló c. rovat is, melyben kritika, programajánló, és interjúk hangoznak el. Aki ebbe a bárba betéved, csak a kultúrától részegülhet meg.

  Kultúrbár - szombaton 14-17 óra között.
  A főpincér: Kálmán
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, rendőrök, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2019. december 5. csütörtök, Vilma napja van.
Az év 49. hete és 339. napja.
Holnap Miklós napja lesz.

1251. IV. Béla kiváltságlevele a magyarországi zsidók számára. Ennek tartalma: a keresztény egymaga nem tanúskodhatik zsidó ellen, kell zsidó tanút is alkalmazni. Ha a keresztény a zsidót megveri, bírságot fizet a kincstárba, ha megsebzi, a birságon felül a sértettnek a gyógyítási költségeket is megfizeti. Aki zsidó gyilkolása miatt gyanúba esik, párviadallal köteles magát igazolni.


1906. Megnyitották a budapesti Szépművészeti Múzeumot, Schickedanz Albert alkotását.


Áprily Lajos: Hóban

Az erdőszélen lopva róka jár,
s csapás végén havas bozótba fordul.
Mint holt kastélyon bűvös mese-zár,
a hó a sí alatt halkan csikordul.

A köd mögül rekedten szól a "kár",
jeges bajusszal ballag a favágó,
az útnál megváltó napokra vár
s vércseppeket hullajt a kecskerágó.

Felborzolt tollal ül a hím-pirók,
hózúzmarát szitál az ág le rája,
félálomban lát nyár-illúziót
s olyankor szól althangú fuvolája.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 300