Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Szignál -

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Az együttműködés, amiből hangoskönyvek születnek – Interjú Nagyné Berke Mónikával

- 2020. január 17. 8:21 - 342 megtekintés

Két éve jött létre a Bodor Tibor Kulturális Egyesület, melynek önkéntes felolvasói mostanáig több mint 500 művel gazdagították az MVGYOSZ hangoskönyvtárát. Mindez azonban nem valósulhatott volna meg a két szervezet együttműködése, a szövetségen belüli koordináció nélkül. A hangoskönyvek készítését lehetővé tevő szervező munkát a kezdetektől Nagyné Berke Mónika végzi, aki idén januártól az MVGYOSZ szolgáltatásvezetői feladatait látja el. Vele beszélgettünk a kezdetekről, a hangoskönyvek születésének bonyolult folyamatáról és az eddigi eredményekről.

dr. Nagyné Berke Mónika

 

Hogyan kezdődött a közös munka az egyesülettel?

2017-ben az MVGYOSZ kezdeményezésére jött létre Helle Maximiliannal az első találkozó, aki a facebookon tette közzé felhívását, miszerint önkéntes felolvasókat keres hangoskönyvek elkészítése céljából. Ekkor még nem is sejtettük, hogy egy hosszú távú és igen gyümölcsöző kapcsolat alakul ki közöttünk. Maxi erre a találkozóra elhozta magával Puskás Kata Szidóniát, aki Bodor Tibor unokája. Ekkor már intenzíven szerveztük a Centenáriumi Év programjait. Az első találkozón egyértelművé vált, hogy közös a cél, közös az akarat. Ezért először szóban, majd 2018 elején írásban is megállapodott a szövetség és az addigra már megalakult Bodor Tibor Kulturális Egyesület. Nagy álmunk teljesült, amikor a Centenáriumi Év megnyitóján bejelenthettük, hogy a hangoskönyvtár a jövőben Bodor Tibor művész úr nevét viseli.

 

Úgy emlékszem, rögtön bele is vetettétek magatokat a munkába.

Igen. Azt tűztük ki célul, hogy a Centenáriumi Év alkalmából 100 új hangoskönyvet veszünk állományba. Amit jócskán sikerült túlteljesíteni: 2018 szeptemberében 150 új hangoskönyvet tudtunk átadni az olvasóknak. Az önkéntes felolvasók pedig csak jöttek és jöttek, és akartak és olvastak. Egyre több könyv került felolvasásra, ami egyre nagyobb koordinációs munkát igényelt. E célból a szövetség látássérült technikusokat és hangoskönyv-ellenőrző személyeket vett fel, a mai napig többen – köztük az ötletgazda Maxi is – az MVGYOSZ alkalmazásában végzik ezt a nemes feladatot.

 

Hogyan születik meg egy hangoskönyv? Mik az első lépések?

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntesei olvassák fel a műveket, természetesen csak azt követően, hogy meggyőződtek arról, hogy nincs-e már állományban a könyv. Ezért is fontos, hogy folyamatosan megújuljon a katalógus, mivel minden héten 10-20 új könyvvel bővül a hangoskönyvtár. Az mvgyosz.hu oldalon található hangoskönyv kereső adatbázisát minden héten frissítjük. Ezt a feladatot csaknem két éve én látom el. Amikor 2018-ban elkezdtem intenzíven foglalkozni a hangoskönyvekkel, illetve a hangoskönyvtár alkalmazással, akkor szembesültem vele, hogy a könyvek műfaj szerinti besorolása nem történt meg. Így négy hétvége alatt a megfelelő műfajokba csoportosítottam az akkor még 3500 különböző felolvasott művet. Természetesen a rádiójátékokat különválasztottam, mivel a rádiójáték nem azonos a hangoskönyvvel. 2018-ban 3500 hangoskönyv volt elérhető, és most, 2020 elején büszkén mondhatom, hogy több mint 4100 könyv van felolvasva és állományba véve. A műfajba sorolás egyébként az online hangoskönyvtár miatt is szükséges volt, hiszen az alkalmazásban eszerint vannak kategorizálva a könyvek.

 

A felolvasást követően mi történik a könyvekkel? Máris hozzáférhetővé válnak?

Amint említettem, az MVGYOSZ több munkatársa foglalkozik a felolvasott művek vágásával és az azt követő meghallgatással. Egyébként több tagegyesület is segíti a munkánkat. A felolvasott mű csak akkor kerül állományba, ha azt megvágták és a meghallgatása is megtörtént. Ezt követően kerülhet be a katalógusba, ekkor nyilvántartási számot kap, illetve megtörténik a műfaj szerinti besorolása is. Mindezek után feltöltjük az online hangoskönyvtárba, ahol a könyv borítóját és a fülszövegét is elérhetővé tesszük, hogy az olvasók még a letöltést megelőzően tájékozódni tudjanak a könyv tartalmáról.

 

A korábban, akár húsz-harminc évvel ezelőtt felolvasott művek is bekerülnek az online hangoskönyvtárba?

Igen, az újonnan felolvasott művek mellett elkezdtük feldolgozni a hangoskönyvtár régi állományát is. A korábban felolvasott művek esetében törekszünk arra, hogy pótoljuk az esetleges hiányzó részeket, kivágjuk a felesleges mondatokat, mint például azt, hogy „vége az első kazetta második sávjának”, illetve fejezetekre vágjuk a könyveket. Ebben is sok önkéntes segítőnk van, de munkatársak is foglalkoznak ezzel. Jelenleg 10 látássérült személy végzi önkéntesen a feladatokat, 4 fő pedig munkajogviszonyban. Az újonnan és korábban felolvasott könyvekkel azonban nem csak ez a 14 ember foglalkozik, hiszen az MVGYOSZ munkatársai állandó feladataik mellett rendszeresen hallgatnak könyveket, és készítik el a hibalistát a technikusok részére. Vagyis több mint 20 ember munkáját koordinálom.

 

Hogyan lesz valakiből felolvasó?

Az önkéntes felolvasók első lépésként egy kiválasztáson esnek át, mindenkinek ugyanazt a részt kell felolvasnia A kis hercegből. A beküldött felolvasásokat ellenőrizzük, többnyire többen döntünk arról, hogy kiből lehet önkéntes felolvasó. Ezt a munkát Maxi koordinálja. Bizony, sok jelentkezőt el kellett utasítanunk az elmúlt két év során. Most csaknem 1000 önkéntes felolvasója van a Bodor Tibor Kulturális Egyesületnek. A próbaolvasásokról mindenki kap visszajelzést, és aki pozitív választ kap, az bekerülhet a facebookon működő, a felolvasóknak és meghallgatóknak létrehozott zárt csoportba. Itt minden szükséges információ megtalálható arról, hogy hogyan célszerű végezni a felolvasást. A „Hogyan kezdj neki” című dokumentumot rendszeresen frissítjük, mivel a gyakorlat sokszor felülírja a korábbi elvárásokat, és változtatni kell a leírtakon. A zárt csoportban a felolvasók feltehetik nekünk a kérdéseiket, illetve egymástól is kérhetnek segítséget.

 

Felolvasás közben is kapnak segítséget az önkéntesek?

Az önkénteseknek a könyv első, felolvasott  fejezetét be kell küldeniük ellenőrzés céljából, hiszen még mindig jobb, ha az elején derül ki, hogy nem megfelelő a diktafon vagy a telefon, amivel a hangrögzítést végzik, mint ha felolvasták volna az egész könyvet, és csak akkor derülne ki, hogy nem megfelelő a felvétel minősége. Amennyiben az első fejezet minősége megfelel, akkor a felolvasóra van bízva, hogy mikorra készül el az adott művel. Ez azért fontos, mert az önkéntes felolvasók gyakran munka mellett végzik a felolvasást, ezért nem szeretnénk sürgetni őket.

 

Hogyan választanak könyvet a felolvasók?

Van egy táblázat, amely szintén a zárt facebook-csoportban található, itt érhetik el a könyvek listáját az önkéntesek, ebbe be tudják írni, hogy terveik szerint mikorra tudnak elkészülni a felolvasással. A táblázatban a látássérültek könyvigényei is szerepelnek, amelyeket leadtak az MVGYOSZ számára, vagy elküldtek e-mailben, de a felolvasók is választhatnak maguk által preferált könyveket. Azt javasoljuk minden önkéntesnek, hogy az első könyv, amit felolvasnak, olyan legyen, amit ők választanak és amit szeretnek. Egy ilyen művet sokkal jobb és könnyebb felolvasni. Aztán már jöhetnek az igények is.

 

Mi történik az elkészült hanganyaggal?

A felolvasást követően a technikusokhoz kerülnek a könyvek, akik megvágják azt a felolvasók által alkalmazott hibajelzés mentén. Többen csipogós játékkal vagy kopogással jelzik a hibákat, amelyeket így nagyon könnyen és gyorsan ki lehet vágni. Ha a technikusok elkészülnek a könyvvel, akkor kerül hozzám a mű, és én kiadom meghallgatásra az önkéntes látássérült meghallgatóknak vagy a munkatársaknak. A meghallgatást követően két dolog történhet a könyvvel. Ha nincs benne hiba, akkor mehet a végleges könyvek közé, ha van benne hiba, akkor visszaküldöm a technikusoknak újbóli vágásra. A végleges műveket állományba veszem, adok nekik nyilvántartási számot, műfajba sorolom őket, rögzítem a katalógusban, majd a tölthető könyvek közé teszem, hogy a feltöltésért felelős személy tudja, hogy azt már közzé lehet tenni az online hangoskönyvtárban. Az újonnan felolvasott műveket nemcsak online lehet elérni, hanem cd-re is kiírjuk, hogy a személyesen kölcsönző látássérült olvasók is hozzájussanak a legfrissebb művekhez.

 

Elég bonyolultnak tűnik ez a folyamat. Mennyi időbe telik, mire elkészül egy hangoskönyv?

A teljes folyamat hozzávetőleg fél évet vesz igénybe. Vagyis legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy egy könyvből hangoskönyv legyen. Persze még ezt követően is előfordul, hogy az alkalmazást használó olvasók hibát találnak a művekben. Ha ezt jelzik nekünk, akkor utólag kijavítjuk és feltöltjük a javított fejezeteket. Elő szokott fordulni, hogy a feltöltés során megsérülnek a fájlok, mivel az alkalmazásban nem mp3-ban érhetőek el, hanem egy kódolt változatban, és a kódolás során alkalmanként hiba történik. Természetesen ezeket javítjuk, ha az olvasók jelzik a hibát.

 

Mivel segíti még a szövetség a hangoskönyvek előállítását?

Azon túl, hogy együttműködünk a Bodor Tibor Kulturális Egyesülettel a könyvek felolvasásában, a szövetség igyekszik egyéb dolgokkal is támogatni az egyesület és az önkéntesek munkáját. Mi kezeljük az önkéntes felolvasók szerződéseit, az elektronikus nyilvántartásukat. Szintén a mi feladatunk a zárt csoportban elérhető könyvlista kezelése, az új igények rögzítése, a könyvek státuszának jelzése, stb. A felolvasók minden hónapban önkéntes találkozót tartanak, amihez a szövetség biztosítja a helyet, valamint a heti rendszerességű beszédtechnika órákat is nálunk tartják meg. Több felolvasó részére vásároltunk diktafont vagy mikrofont a számítógéphez, de akár be is jöhettek a székházba felolvasni a könyveket, ha nem tudták megoldani az otthonukban. Úgy gondolom, azzal segítünk a legtöbbet, hogy három látássérült személyt alkalmazunk, akiknek kizárólag a hangoskönyvek vágása, meghallgatása a feladata.

 

Mik a közös munka eredményei?

Az egyesület és a szövetség az eltelt két év alatt több mint 500 új hangoskönyvet készített el és tett elérhetővé a látássérült emberek számára. Az MVGYOSZ  kifejlesztette az online hangoskönyvtárat, aminek már csaknem 1000 olvasója van. Az alkalmazásban jelenleg több mint 1600 mű érhető el, és ez hétről hétre bővül.

 

Hogyan látod a Bodor Tibor Hangoskönyvtár jövőjét és benne a te munkádat?

Elnök úrral és a munkatársakkal nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a mi közreműködésünkkel ismét készülnek új hangoskönyvek, és bízunk abban, hogy a jövőben is folytatni tudjuk ezt a nemes munkát. Én személy szerint biztosan mindent megteszek azért, hogy minél több és egyre jobb könyvek kerüljenek felolvasásra. Azzal, hogy 2020-tól szolgáltatásvezetőként tevékenykedem a szövetségnél, úgy gondolom, több lehetőségem lesz arra, hogy még több mű minél jobb minőségben készüljön el. Nagyon hálás vagyok azoknak az önkénteseknek, akik napi munkájuk mellett vállalták a hangoskönyvek meghallgatását, vágását, és azért külön hálás vagyok, hogy vannak olyan személyek, akik a régi állomány feldolgozásában is segítenek, mert fontos, hogy a korábban felolvasott művek minél hamarabb elérhetőek legyenek online is.

(Németh Orsolya – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: Digitális Talkshow - mindenkinek - a mikrofonnál: Szilágyi Árpád és az Asztaltársaság
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: Digitális Talkshow - mindenkinek - a mikrofonnál: Szilágyi Árpád és az Asztaltársaság
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina napja van.
Az év 38. hete és 263. napja.
Holnap Friderika napja lesz.

1333. I. Károly király fiát, Endrét Nápolyba vitte, s ott az eljegyzés a 6 éves Endre és a nápolyi trón örököse, Johanna közt létrejött.


1853. I. Ferenc József császár megtekintette a Bécsbe szállított Szent Koronát, majd elrendelte annak a budai várban való őrzését.


Petőfi Sándor: A gólya

"...Kívánt időszak az ősz a gyermekeknek,
Mint anya jön elé,
A ki fiainak számára kosarát
Gyümölccsel terhelé.
Én ellenségemül néztem az őszt, s szólék,
Ha gyümölcsöt hozott:
Tartsd meg ajándékod, ha kedves madaram,
A gólyát elcsalod..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com