Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
A tudomány mai állása - Kovács Attila műsora

Hallgatók száma: 5

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a BM. együtt ünnepelte a fehér bot napját

- 2018. október 26. 8:59 - 602 megtekintés

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága 2018. október 13-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta közös fehér bot napi rendezvényét.

Az alapítvány immár 15 éve adományoz képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és -nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.
Idén fontos mérföldkőhöz érkezett az alapítvány. A Belügyminisztérium által támogatott ország licensz programnak köszönhetően 2018. júliustól a vak és gyengénlátó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, az őket oktató intézmények és az őket foglalkoztató munkahelyek ingyenesen igényelhetik a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licenszeit.
Az ország licensz beszerzése, a “KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 – Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” projekt keretében valósult meg.
A világon Magyarország a harmadik ország, mely biztosítja a vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott emberek számára ezt a rendkívüli lehetőséget. Az elmúlt két és fél hónapban már több mint 1.200 szoftverlicenszt kértek és kaptak meg az igénylők, amelyekkel teljesértékű változatban használhatják ezeket a nemzetközileg is legnépszerűbb segítő szoftvereket.
Az ünnepségen került bejelentésre a hír, miszerint ezentúl, Európában egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftvereket.
“Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunk a Belügyminisztérium támogatásával, az amerikai Vispero cégcsoporttal együttműködésben fontos lépést tett annak érdekében, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára is látható legyen a világ, és a diszlexiás emberek olvasásértése könnyebbé váljon” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

“Több okból is különleges nap volt számunkra ez az október 13-a. Egyrészt mindig öröm, ha a Fehér Bot Napja alkalmából találkozhatunk régi és új ügyfeleinkkel, akik minden nap használják, és szeretik az Infoalap által honosított és forgalmazott szoftvereket, akik 15 éve rendszeresen pályáztak hozzánk adomány eszközökre” – nyilatkozta az alapítvány.

Szombaton reggel, tíz óra előtt megtelt a rendezvény helyszíne, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Terme. Jó volt hallani, ahogyan a közönségben mindenki talált egy-egy régi ismerőst, akivel megoszthatta legújabb JAWS- és MAGic-élményeit.
A rendezvény moderátora Agárdi Szilvia, énekes volt, akit az Infoalapnak az újságolvasást előmozdító közösségi kezdeményezése, a Lapról hangra kapcsán ismerhetett meg a vak és gyengénlátó közönség. Az ünnepséget Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke nyitotta meg. Visszatekintett az alapítvány 15 éves adományozási tevékenységére, beszélt a kezdetekről, amikor csupán néhány munkatársa volt az INFOALAP-nak. Elmondta, hogyan szélesedett ki az alapítvány tevékenységi köre, hány meg hány új tervre, próbálkozásra és sok-sok lelkes munkatársra volt szükség ahhoz, hogy a szoftverhonosítás első lépéseitől eljuthassunk az ország licensz létrejöttéig. Az elmúlt években számos honosítási projektben, nemzetközi kutatásban vett részt az INFOALAP, hogy az informatika újdonságait elhozhassa a magyar vak és gyengénlátó emberek számára. Szuhaj Mihály hangsúlyozta, hogy a szervezet a következő húsz évben is azon dolgozik töretlen lelkesedéssel, hogy az informatika eszközeivel megkönnyítse a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait.

Az ország licenszhez a Belügyminisztérium biztosította az anyagi forrásokat, melynek képviseletében Majosházi Csaba, a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese látogatott el a rendezvényre. Elmondta, hogy a Belügyminisztérium számára rendkívül nagy jelentőségű, hogy a kormányzati weboldalak, az egyes állami és önkormányzati szervek szolgáltatásai és információi mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Az akadálymentességnek nem csupán egy elméleti fogalomnak kell lennie, hanem a gyakorlatban jól működő példának. Az akadálymentességhez pedig nélkülözhetetlenek azok a szoftverek, amelyek elérhetővé, ha kell, hallhatóvá és valóban kézzelfoghatóvá teszik az információkat a vak és gyengénlátó emberek számára.

Az ország licensznek köszönhetően idén júliustól egy éven át minden vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott ember, valamint az őket oktató intézmények és az őket foglalkoztató cégek ingyenesen letölthetik a JAWS, a MAGic, a ZoomText és a Fusion programokat. Ezek a képernyőolvasó és -nagyító szoftverek nélkülözhetetlenek a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógéppel történő munkavégzéshez.

Majosházi Csaba külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mostantól a határon túli magyar látássérült felhasználók is jogosultak az ingyenes képernyőolvasó és – nagyító programokra.

Somorjai Ágnes, a Vakok Iskolájának intézményvezetője annak a jelentőségét emelte ki, hogy ezentúl a Vakok Iskolája minden diákja egyaránt tudja használni a programokat otthoni és iskolai gépén. Innentől kezdve nincsenek akadályai a házi feladatok megírásának, az információgyűjtésnek az interneten, az együttműködésnek más iskolák tanulócsoportjaival.

Tobias Winnes, a JAWS, a ZoomText, a Fusion és a MAGic szoftvereket gyártó Vispero cégcsoport alelnöke felidézte a képernyőolvasó programok gyártásának kezdeteit. Érzékeltette annak a különlegességét, hogy a képernyőolvasó programot feltaláló mérnök maga is vak, tehát ő és munkatársai a szoftverek leghitelesebb és legkritikusabb tesztelői is. A Vispero cégcsoport az INFOALAP-pal való, mintegy két évtizedes együttműködés révén mindig is jelen volt Magyarországon. Az, hogy a magyar felhasználók az ország licensz által a világon legnépszerűbb képernyőolvasó és – nagyító szoftverekhez juthatnak hozzá, a Vispero és az INFOALAP közös sikere. Magyarország a világon a harmadikként biztosítja a vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott emberek számára az ország licensz rendkívüli lehetőségét – nyilatkozta Tobias Winnes.

A beszédek után az Igen Jazz zenekar, amelynek Márkus Norbert – az alapítvány munkatársa – is tagja, szórakoztatta a közönséget.

További információt az ország licenszről és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közhasznú tevékenységéről a következő elérhetőségeken kaphat:
Informatika a Látássérültekért Alapítvány
Szuhaj Mihály, kuratóriumi elnök
E-mail: szuhaj.mihaly@infoalap.hu,
Mobil: +36-20-425-5233
Belügyminisztérium
Email: sajto@bm.gov.hu
Tel.: +36-1-441-1641

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 + = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. január 22. péntek, Vince és Artúr napja van.
Az év 03. hete és 22. napja.
Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

1524. A pápa pénzzel segíti Magyarországot.VII. Kelemen Antonio de Burgio bárót pénzsegéllyel követül küldi Magyarországra.


1566. A reformátusok gyűlése Göncön, ahol 25kánon alkottatott.


Sárközi György: Esőcseppek
/1899. jan. 22. - 1945.márc.8. /

Eljön a nap, hogy többet nem leszek,
a könyvespolcon kis kötet leszek.
Mi életem volt: öröm, szenvedés,
sötét sorok örök csendjébe vész.

Néhanapján egy kéz értem kinyúl,
s zörgő lapjaimon váratlanul
fölsüt egy szó, mint másvilági hold,
s új életet kezd , ki fölém hajol."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com