Az m1 HD adása a kísérleti DVB-T platformon 2008. okt&oacut

Beküldve ide: Egyéb | 0

2008. október 6-ától az Antenna Hungária elérhetővé teszi az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán lesz fogható MPEG-4 formátumban, mely mellett továbbra is elérhető lesz MPEG-2-es formátumban a négy közszolgálati csatorna programja a kísérleti DVB-T platformon. Az MPEG-2 tömörítési eljárással sugárzott kísérleti rendszert az Antenna Hungária 2008. október 31-én leállítja. Ezzel ez a formátumú adásmód megszűnik, az MPEG-2-es készülékek nem lesznek alkalmasak az új MinDig TV digitális földi szolgáltatás vételére. Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1 HD kísérleti adás tesztelési célból a fenti csatornán 2008. november 16-áig lesz üzemben.

Mint ismeretes, az Antenna Hungária a Magyar Televízióval együttműködésben a földi digitális televízióműsor-szóró hálózaton kísérleti HD-adást indított Budapesten, a 38-as csatornán a Pekingi Olimpiai Játékok idejére, 2008 augusztusában. A kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a HD-sugárzás tesztjeit. Annak érdekében, hogy a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás decemberi kereskedelmi indulásáig is legyen lehetőség földi vétellel előfizetési díj nélkül HD adást nézni, 2008. október 6-ától az Antenna Hungária elérhetővé teszi az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán lesz fogható MPEG-4 formátumban, mely mellett továbbra is elérhető lesz MPEG-2-es formátumban a négy – m1, m2, Duna TV, Autonómia – közszolgálati csatorna programja a kísérleti DVB-T platformon. Az m1 HD adása MPEG4 HD set-top-box-szal vagy DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékkel vehető. Az Antenna Hungária ezúton értesíti a kísérleti földi sugárzást használó nézőket, hogy az új MinDig TV szolgáltatás decemberi indulása miatt az 1999 óta működő MPEG-2 tömörítési eljárással sugárzott kísérleti rendszert – mely a négy közszolgálati csatornát tartalmazza – 2008. október 31-én leállítja. Ezzel ez a formátumú adásmód megszűnik, az MPEG2-es készülékek nem lesznek alkalmasak az új MinDig TV szolgáltatás vételére. Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1 HD kísérleti adás tesztelési célból a fenti csatornán 2008. november 16-áig lesz üzemben, a MinDigTV kereskedelemi szolgáltatás indítására előreláthatólag 2008. december 1-jén kerül sor, ekkortól arra alkalmas készülékekkel újra előfizetési díj nélkül elérhetőek lesznek az m1 és m2 csatornák HD felbontásban. Tervezett ütemterv: 2008. október 6. műsorkezdés DVB-T kísérleti platform: MPEG-4 m1 HD csatorna sugárzásának indítása 2008. október 31. 23.59 perc DVB-T kísérleti platform: MPEG-2 csatornák (m1, m2, Duna TV, Duna Autonómia) sugárzásának leállítása 2008. november 16. 23.59 perc DVB-T kísérleti platform: MPEG-4 m1 HD csatorna sugárzásának leállítása 2008. december 1. MinDig TV digitális földi televíziós sugárzás kereskedelmi indulása MPEG-4 formátumban A hatósági szerződések szeptember 5-i megkötését követően a magyar állam és az NHH előírásai alapján az Antenna Hungária szeptember közepén a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni sugárzás decemberben elindulhasson. A munkák rendkívül feszített időzítésének eredményeképpen már 2008 decemberében, a digitális földfelszíni televíziós (DFT) szolgáltatás elindulásakor a DVB-T hálózat lefedettsége megközelíti a 60%-ot, a csatornák DVB-T MPEG-4 set-top-box-szal vagy DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékkel lesznek vehetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


öt * 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..