Bárkinek lehet majd robotlába havi 400 ezerért

Beküldve ide: Egyéb | 0

Hamarosan bárki bérelhet magának olyan felcsatolható motoros segédeszközt, amely segíti a járásban. A robotlábat, melyet közvetlenül az agyhullámok irányítanak, Japánban fejlesztették ki, és mozgássérülteknek, valamint időseknek szánják. Havi bérleti díja 410 ezer forintnyi jen lesz havonta.

A HAL (Hybrid Assistive Limb- hibrid segédeszköz) nevű “robotöltözéket” idős és mozgássérült emberek számára fejlesztették ki. Az érzékelőkkel, vezérléssel, energiaellátással és motorokkal együtt szerelt öltözéket 410 ezer forintnak megfelelő összegért bárki kibérelheti egy hónapra Japánban. A Cyberdyne nevű vállalkozás gyártja az eszközt Tokióban.

A 22 font (10 kg) tömegű, akkumulátorral meghajtott, számítógép-vezérelt rendszert a derékra erősítik. Egy érzékelő a gerincen keresztül közvetlenül az agy jeleit fogja, és azoknak megfelelően mozgatja a lábszárra szerelt motoros alkatrészeket. Ezek részt vesznek a láb izmainak munkájában (vagy helyettesítik azokat), így segítik a járást.

Forrás: getty
Sankai professzor bemutatja a hamarosan bérelhető modellt

Yoshiyuki Sankai professzor, aki 1992 óta tevékenykedik a HAL-on (és egyben a cég vezérigazgatója) azt nyilatkozta, hogy már dolgoznak a teljes test mozgását segítő berendezésen, de egyelőre nem lehet még tudni, hogy az mikor kerül kereskedelmi forgalomba. A HAL három méretben jelenik meg, és készül belőle egylábas változat is, az utóbbi havidíja 839 font (274 ezer forint) lesz.

A Cyberdyne nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe került az eszköz kifejlesztése, ez az információ nem fér össze a cég politikájával. A technológiát széles körben alkalmazni lehetne, de egyelőre kifejezetten szociális felhasználásra szánják.

Sankai professzor erre hivatkozva zárta ki a katonai célú használatot, pedig állítólag megkeresték ilyen céllal. Az amerikai és az európai piac részéről is érdeklődtek már a cégnél, a kontinensen állítólag nemsokára kapni is lehet a robotlábat.

Közben arról is tudni lehet, hogy a világ több pontján kísérleteznek hasonló eszköz kifejlesztésével. A japán társadalomban is sok problémát okoz a társadalom elöregedése, mint a világ minden részén.

Ezért is fontos tudományos és társadalmi szempontból egyaránt minden olyan tárgy, melynek segítségével tovább lehet aktív az idős vagy beteg ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


- 2 = kettő

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..