Bátorságpróbát tartottak bringával, szemkötővel Győr környékén

Beküldve ide: Látássérültek | 0

A győri Tandem-Szem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület révén 500 ovis és általános iskolás diák ismerkedett a vakok és gyengénlátók mindennapi életével. A “Lásd a láthatatlant” nevű érzékenyítő programok során a gyerekek a bátorságukat is próbára tehették tandembringákon.

Sok mindenre képesek Sok betegséget, alattomos kórt el sem tudunk képzelni – a vaksötét nem ilyen. Aki empátiával rendelkezik, tudja, mennyire óriási dolog, amit a vak vagy látássérült emberek tesznek. Rengeteg dologra képesek, a különbség legfeljebb az, hogy nekik mindenhez több idő kell. A győri egyesület több tagja dolgozik, saját keresettel egészíti a havi büdzsét. Nyitottabbá válni A közelmúltban végzett érzékenyítő akciókkal az volt a céljuk, hogy a győri, Győr környéki ovisok, kisdiákok megismerjék az életüket. Azokat a kihívásokat, amelyeket le kell győzniük a vakoknak. “Bízunk benne, hogy a fiatal generációk nyitottabbá váltak felénk. Igaz, nem mindegy, hogyan segítenek majd a vakoknak. Fontos szabály, hogy soha ne tekintsék játékszernek a vakvezető kutyákat, hisz nekik az a feladatok, hogy könnyítsék gazdájuk tájékozódását” – kezdte Pálmai-Matis Mónika, a győri egyesület vezetője. Amy, a vakvezető kutyus A Tandem-Szem Látássérültek tagjai ellátogattak a Sün Balázs Óvodába, ahol játékos, mégis komoly feladatokkal nyerték el a kicsik figyelmét és szívét. Utóbbiban főszerepet játszott az okos vakvezető kutyus, Amy. “Mi arra tanítjuk a gyerekeket, hogy támogassák a társukat, aki valamiért hátránnyal indul az életben. Hisszük, hogy mindenkiben van érték. Ha ezt sikerül megtalálni, elfogadni, hogy valaki sérüléssel él, így mi is többé, jobb emberré válunk” – mondta Holle Zsuzsanna, a marcalvárosi óvoda intézményvezetője.   Győri ovisok Amy, a vakvezető kutyussal Fotó:Cseh Róbert Bringázás sötétben A győri ovisok kicsik ahhoz, hogy tandembringára ülhessenek, ám az ikrényi és győrújbaráti diákoknak ebben az élményben is volt részük. A tandemkerékpárok hátsó nyergén ülve, bekötött szemmel élhették át a “vakon bízva” érzést. Volt, aki élvezte a bringázást a sötétben, akadt, aki legyőzve minden félelmét, végül vállalta a bátorságpróbát. Ami biztos: ezek a gyerekek mostantól tudják, milyen vak, gyengénlátó emberként élni. Az érzékenyítő programot a Tesco “Ön választ, mi segítünk” pályázata támogatta. (Forrás: Kisalföld.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 - egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..