BeLin a beszélõ Linux

Beküldve ide: Egyéb | 0

A Linux világában nagy népszerűségre szert tett Ubuntu disztribúció átalakításával, az “Informatika a látássérültekért alapítvány” munkatársának, Hammer Attilának és az Ubuntu Közösség fejlesztő munkájának eredményeként készült el a BeLin 1.0, a magyarított és akadálymentesített Linux verzió.

Nomen est omen ? tartja a mondás, és erről árulkodik a Beszélő Linux, azaz a BeLin elnevezés is. Ezzel a fejlesztéssel az alapítvány célja az volt, hogy mintegy alternatívaként a látássérült emberek számára is biztosítsa az ingyenes Linux operációs rendszer kínálta lehetőségeket. A rendszer tartalmaz egy ORCA nevű képernyőolvasó- és nagyító programot, melynek fejlesztése folyamatos. Az indításkor a felhasználó azonnal beszédtámogatást kap a kipróbáláshoz vagy a telepítéshez. A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz előre telepítve, mint pl. a Firefox webböngésző, az Openoffice.org irodai programcsomag, a Pidgin üzenetküldő alkalmazás vagy az Evolution levelező program. A leírtakból látható, hogy egy átlagos látássérült felhasználó a számára alapvetően szükséges programokhoz mostantól ingyenesen is hozzáférhet. A Belin 1.0. előnyei A Hardy Heron esetében a magyar nyelvi támogatást a rendszer telepítése után külön kell telepíteni, a Belin-ben a magyar nyelvi támogatás és a beszédtámogatás automatikusan települ és indításkor magyarul jelentkezik be. Tehát a rendszer telepítése és magyar nyelvű használatba vétele leegyszerűsödik. A normál változatban bizonyos rendszerbeállítások egy kezdő látássérült felhasználó számára nem végezhetők el egyszerűen, a Belin-ben ezek a kérdéses beállítások előre adottak. A programok súgója a normál változatban nem olvasható az ORCA (ejtsd orka) képernyőolvasóval, a Belinben igen. A Belin tartalmazza az akadálymentesítési kézikönyv magyar nyelvi változatát. A multimédia szolgáltatások igénybevételéhez a szoftverkomponensek a Belin-nél rögtön a telepítés után rendelkezésre állnak. Néhány, a rendszer használatát megkönnyítő billentyűparancs a normál változatban alapértelmezetten letiltott (külön kell őket beállítani), ezek a Belinben engedélyezettek. Az ORCA képernyőolvasó korábban csak részben volt magyarra fordítva, ez a probléma a Hardy Heron disztribúcióban és a Belin 1.0-ban is megoldott, az ORCA frissíthető lesz az újabb változatokra. Az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány reméli, hogy a BeLin 1.0 elnevezésű Linux kiadás sok vak és gyengén látó embernek nyit ablakot a világra és biztosítja számukra is az információhoz való könnyebb hozzáférést. Tegyük láthatóvá a világot! ?Informatika a látássérültekért? Alapítvány A szoftver ingyenesen letölthető az alapítvány honlapjáról www.infoalap.hu a letöltések menüpont alól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


négy - 3 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..