Bemutatkozik a gyászportál

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

A gyerek, a házastárs, egy igazán közeli barát elveszítése fájdalmas dolog. Gyakran a gyászolók sem tudják, normális-e, amit átélnek: hallani, látni vélik maguk körül az elhunytat.

A veszteség feldolgozása nagyon nehéz, ráadásul ma a társadalom úgy tesz, mintha a gyász, valakinek a halála olyan kellemetlen epizód volna, amin minél gyorsabban át kell lendülni, túl kell lenni. A gyászolóktól gyakran azt várják el, tegyenek úgy, mintha mi sem történt volna.

A:

www.gyaszportal.hu
új internetes portál a veszteség feldolgozásában próbál segíteni a gyászolóknak: pszichológus, gyásztanácsadó, szerzetes nővér és jogász válaszol a felmerülő kérdésekre, és sok cikk olvasható a gyászfeldolgozás folyamatáról, pl. arról, hogy mennyi ideig tarthat ez, miért érez szinte minden gyászoló bűntudatot, és mit élnek át vajon a gyerekek, ha meghal valamelyik szülő. Szó esik a férfigyászról, a babaelvesztésről és a halálközeli élményekről is.

A legnagyobb segítség a sorstársaktól érkezhet. Senki sem tud hitelesebben írni és beszélni a halálról, a gyászról, mint aki a közelmúltban maga is átélte. “Az én történetem” rovatban van, aki arról írt, hogy autóbalesetben veszítette el férjét és kisfiát, van, aki az édesanyját siratja és olyan asszony is írt, akinek huszonéves fia, miközben megmentett valakit a vízbefúlástól, maga már nem tudott kiúszni. Ezzel, hogy a gyászolók megírhatják saját történetüket, megoszthatják fájdalmukat, és másoknak is segítenek, a fórumokon pedig beszélgethetnek is egymással. Itt nincs tabu, mindenki elmondhatja a fájdalmát, nem kell attól tartania, hogy elborzadnak a történetétől.

A virtuális emlékfalra bárki kiteheti elhunyt szerette fényképét egy rövid önéletrajzzal, és lehetőség van arra is, hogy az ismerősök itt, nyilvánosan fejezzék ki részvétüket.

S végül praktikus tudnivalókat is találhatunk a portálon: hol rendelhetjük meg a temetést, mit kell tenni, ha egy holttestet külföldről akarunk hazahozatni, és hogyan kell intézni a hagyatéki ügyeket. Aki a portált felkeresi, az örökléssel kapcsolatos jogi tudnivalókról is olvashat.

A portált a Hungary Network Zrt. tartja fenn, főszerkesztője Veress Ágnes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 9 = tizenhét

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..