Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
2 Unlimited - no limit

Hallgatók száma: 7

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Berlin nyerte az akadálymentes városokat elismerő 2013-as Access

- 2013. január 22. 11:03 - 1473 megtekintés

2012. december 3-án Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, Földesi Erzsébet – a díj társalapítója – az Európai Fogyatékosügyi Fórum alelnökének jelenlétében Berlin városának adta át a 2013-as Access City díjat. A díjat azért ítélték Berlinnek, mert elismerésre méltó, átfogó és stratégiai megközelítésmódot alkalmaz a mindenki számára akadálymentes város kialakítása érdekében.

kép

A díjat a Bizottság az Európai Fogyatékosügyi Fórummal együttműködve szervezi, és átadására Brüsszelben került sor a fogyatékos emberek európai napja alkalmából rendezett éves konferencián. A díj ösztönözni kívánja a városok közötti tapasztalatcserét és azt, hogy mindenki számára előnyös előrelépéseket tegyenek az akadálymentesítés terén. Egyébként 20 európai ország 99 városa pályázott a díjra. (arról nincs információnk, hogy magyar város pályázott volna erre a díjra, a szerk.)
Viviane Reding az Acces City Award díjátadásán a döntőbe jutott városok képviselőivel

„A fogyatékosok még mindig túl sok akadállyal szembesülnek a mindennapi életben, de az olyan városok, mint Berlin, példát mutatnak, hogy hogyan tehetők mindenki számára hozzáférhetővé az élet alapvető dolgai” nyilatkozta Redig alelnök, a Bizottság jogérvényesülési biztosa. „Az akadálymentesítés új üzleti lehetőségeket kínál, és ténylegesen ösztönözheti az innovációt és a gazdasági növekedést. Az akadálymentesítés ezért központi elem az európai fogyatékosságügyi stratégiában, és ezért készítünk jelenleg olyan javaslatokat, amelyek egy európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányulnak. Ezt a jövő évben tervezem előterjeszteni.”

A döntőbizottság választása azért esett Berlinre, mert értékelte stratégiai és inkluzív fogyatékosságügyi politikáját és azt, hogy komoly beruházásokat tett a korábban kettéosztott város mindenki számára elérhető, akadálymentes környezetté alakítása érdekében. A döntőbizottság kiemelte a berlini közlekedési rendszert, valamint a felújítási projektek keretében a fogyatékosok számára biztosítandó akadálymentesítés érdekében tett beruházásokat. Az akadálymentesítés átfogó berlini megközelítésmódja teljes mértékben beépül a város szakpolitikáiba, és a döntéshozók széles körű támogatását élvezi.

A döntőbe a következő városok jutottak még:

Nantes (Franciaország): a döntőbizottság értékelte a mindenki számára akadálymentes város kialakítására irányuló átfogó megközelítését, valamint azt, hogy sokféle tevékenységgel igyekeznek tudatosítani, hogyan érvényesülhet az akadálymentesítés a mindennapi életben. Nantes sokat költött a tervezők és építészek képzéseire, és párbeszédet tart fenn a polgárokkal annak elősegítésére, hogy a fogyatékosok találkozzanak egymással és közös projekteket alakítsanak ki.

Stockholm (Svédország): A „mindenki számára történő tervezést” követő hosszú távú, inkluzív megközelítéséért esett rá a választás. „Stockholm 2030-as jövőképe” azt célozza, hogy a központi területét nézve 30 %-ban vízből álló várost mindenki számára akadálymentes, világszínvonalú lakóhellyé alakítsa. Jó példa erre az a számtalan akadálymentes gyalogosátkelő, nyilvános illemhely és játszótér, amelyeket már a fogyatékos gyermekek és szülők is használni tudnak.

Az európaiaknak határozott meggyőződésük, hogy a fogyatékos embereknek biztosítani kell a társadalomban való teljes körű részvétel lehetőségét, mint ez kiderül az Európai Bizottság által december 3-át, a fogyatékos emberek európai napját megelőzően kiadott új felmérésből (lásd: IP/12/1296).

Előzmények

Az „akadálymentesítés” azt jelenti, hogy a fogyatékos személyek másokkal egyenlő mértékű hozzáféréssel rendelkezzenek a fizikai környezet, a közlekedés, az információs és kommunikációs technológiák és rendszerek, valamint más létesítmények és szolgáltatások terén.

Idén harmadik alkalommal ítélik oda az Access City díjat. Első alkalommal a spanyolországi Ávila (IP/10/1641), második alkalommal pedig az ausztriai Salzburg (IP/11/1492) nyerte el.

A nyertesen és a három döntősön kívül a zsűri külön dicséretben részesítette az alábbi városokat:

– Pamplonát (Spanyolország), az akadálymentes városi környezetért és a fenntartható környezetvédelmi politikákért. Pamplona négyéves tervet alakított ki a helyi infrastruktúra, ezen belül az óváros felújítására: alacsonyabbá tette a járdákat, akadálymentes játszótereket, fogyatékosoknak és időseknek szánt szabadidőparkokat létesített, valamint a város szintkülönbséggel bíró területein rámpákkal, liftekkel és gyaloghidakkal oldotta meg az akadálymentesítést.

– Gdyniát (Lengyelország), a tömegközlekedés akadálymentesítésére irányuló folyamatos erőfeszítéseiért: a fogyatékosok már a buszok 97 %-át és a trolik 58 %-át akadálymentesen használhatják. A város Braille-írást alkalmazó információs rendszert, valamint kerekesszékkel közlekedők számára is megközelíthető jelzőtáblákat, hirdetőoszlopokat és tájékoztató táblákat is bevezetett.

– Bilbaót (Spanyolország), az információs és kommunikációs technológiák (ikt) fogyatékosok javára való alkalmazásáért. Ezen belül telefonos információs rendszer alakítottak ki a hallás- vagy beszédzavarokkal küzdők számára, szimultán fordítóterminálokat létesítettek a nyilvános hivatalokban, valamint indukciós hurokerősítő-rendszert alkalmaznak, hogy a hallókészüléket használók számára kiszűrjék a háttérzajt és javítsák a szolgáltatásokat.

– Tallaght-t (Írország), a fogyatékos lakosok és az idősek életminőségét javító innovatív szolgáltatások széles skálájáért. Ide tartozik például a 48 órás út-és járdajavító szolgálat, tájékoztató szolgáltatások, akadálymentes járdák, akadálymentes újrahasznosító létesítmények, akadálymentes könyvtárak, valamint különböző formátumban elérhető könyvek a látáskárosultak számára.

Ezeknek a városoknak jó példává kell válnia a hazai akadálymentesítés területén és reméljük, hogy jövőre már arról is beszámolhatunk: hazai város is sikerrel pályázott erre a díjra.

Forrás és további információk

Access City díj: www.accesscityaward.eu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 4 = harminc hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 9:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: Teremtés koronái - csak arról, ami a férfiakat érdekli
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 21:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 22:00: Szivárvány - magazin műsor vendégekkel és sok érdekes témával

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Jusztina napja lesz.

1785. II. József rendelete a bírósági szervezet átalakításáról. (A Hétszemélyes Tábla 12, a Királyi Tábla 14 bírából áll; a bírákat a király nevezi ki, a régi ítélőmesteri rendszer megszűnik; szabályozza a munkaidőt és az elvégzendő feladatokat; a rendelet 1786. január 1-ével lép hatályba.)


1792. A Helytartótanács az 1791:26. törvénycikk rendelkezésével ellentétben úgy rendelkezik, hogy vegyesházasság esetén minden gyermek a katolikus hitet követi.


Lévay József: Szüretünk

Gondolatim mostan
Mulatozva járnak,
Csekély gazdasága
Körül édesapámnak:
Csak oda tér lelkem
Mikoron elfárad,
Ha másutt előtte
A búbaj megárad.
Ott nyugtot találhat..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com