Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:

Hallgatók száma: 6

Bors néni tevékeny karanténja: Beszélgetés Molnár Piroskával

- 2020. május 7. 9:20 - 169 megtekintés

Kevés olyan, szinte túlterhelt tagja van a magyar színésztársadalomnak, mint Molnár Piroska, a nemzet színésze. Szerepköreit, de inkább minden hiúság nélküli, áldozatos vállalásait még felsorolni sem könnyű. Filmek, filmsorozatok, színházi szerepek sokasága, egyéni estek, korábban a színészi beszéd oktatása a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, hangoskönyvek felolvasása, részvétel a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szinkronszerepek, a Rózsavölgyi Szalon „színésznő […]

Kevés olyan, szinte túlterhelt tagja van a magyar színésztársadalomnak, mint Molnár Piroska, a nemzet színésze. Szerepköreit, de inkább minden hiúság nélküli, áldozatos vállalásait még felsorolni sem könnyű. Filmek, filmsorozatok, színházi szerepek sokasága, egyéni estek, korábban a színészi beszéd oktatása a Színház-és Filmművészeti Egyetemen,

Molnár piroska

hangoskönyvek felolvasása, részvétel a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szinkronszerepek, a Rózsavölgyi Szalon „színésznő kariatidájaként” végigjátszott évadok s végül, de nem utolsósorban: sok-sok szeretetszolgálati tevékenység. Ehhez képest mostani élete sokkal zártabb, önkéntes karanténnal védett. De korántsem passzív. Sok évtizedes barátságunk, közös munkáink miatt nem volna természetes, ha magázva kérdezném minderről. Kezdve a rendhagyó napirendjével…

– Ami a mostani napirendemben igazán rendhagyó, az voltaképpen csak egyetlen változás, az, hogy nem kell, és, fájdalom, nem is lehet próbákra és előadásokra mennem. De állandóan igyekszem ébren tartani magamban – szövegben és lélektani szempontból egyaránt – annak a tizenkét darabnak a szövegét, amelyek jelen pillanatban műsoron vannak, csak a járványhelyzet miatt szünetelnek. Biztos vagyok benne, hogy színésztársaim, barátaim ugyanezt teszik. Nem is lehet másként, hiszen ez éppúgy a vérünkben van, mint a zongoraművészeknek a napi gyakorlás.
A koronavírus-járvány diktálta zártságból hogyan tudsz kitörni? Szellemi és lelki értékekkel megáldott asszonyemberként magányos aligha lehetsz. Mégis: miként tudod színessé és tevékennyé tenni a kényszerű klauzúra időszakát?
– Elkezdtem angolul tanulni, egy régi ön-adósságomat törlesztve ezzel. Azután rég szeretett vagy éppen mostanság fölfedezett filmeket, színházi előadásokat nézek a neten, és nagyon sokat olvasok, lényegesen többet, mint békeidőben. Ha van is bennem aggodalom, igyekszem ebből a sokszor és sokakat riasztó vírus-világhelyzetből a lehető legjobbat, legtöbbet kihozni, annak ellenére, hogy az áldozatok sorsát mélységesen fájlalom.

Ha jól tudom, a vállalt munkáid között van egy kimondottan Bors nénire, a gyerekek tündér-barátnőjére szabott feladat is. Mégpedig az, hogy kisiskolások bizonyos kötelező olvasmányairól készítesz hang- vagy hang- és képfelvételt. Erről szeretnénk bővebben hallani, néhány, már feldolgozott, a távoktatásba beépített gyermek-és ifjúsági mű említésével.

– Nem annyira kis-, sokkal inkább középiskolások számára kötelező verseket veszünk fel. Így itthon – többek között – videóra mondtam számomra nagyon kedves Csokonai-verseket, illetve Vörösmarty Csongor és Tündéjéből az Éj erős drámaiságú monológját. Remélem, hogy a meghallgatott versek fokozni tudják az olvasás iránti érdeklődést, az irodalom szeretetét a sokszor bizony járvány nélkül is „kütyükhöz kötözött” diákokban. Elképzelhető, hogy előadhatom a szinte védjegyemmé vált Bors néni musical alapjául szolgáló vers szerzőjének, Nemes Nagy Ágnesnek, minden idők egyik legnagyobb magyar költőnőjének egy-egy, a hazai gondolati líra élvonalába tartozó remekét is.

A hangodat nagyon sokan szeretjük mi, megnyugtató és igaz mesékre vágyó idősebbek is. Hol érhetők el az imént említett, elsősorban az online tanítást segítő, tehát jelenleg alkalmazott művészetnek tekinthető felvételek?
– Ezt bizony nem tudom, hiszen én egyszerűen egy felkérésnek tettem eleget, a legjobb tudásom szerint. A többi már a megrendelők dolga. Azt azonban tudom, hogy a Facebookon több versmondásom felbukkant az utóbbi időben, köztük Tóth Árpád halhatatlan verse, a Lélektől lélekig. A visszajelzésekből érzékelem, hogy a valós, a mindennapi, a kézzelfogható kapcsolatok hiányában mostanában a nem költők is kezdenek lélektől lélekig élni. A mai bezártsághelyzet előnyei közül az egyik: az elmélyülés.
Van tudomásod arról, milyen filmjeid, szinkronszerepeid, versmondásaid kerülnek a közeljövőben a képernyőre, és milyen csatornákon?
– Képernyős – televíziós és internetes -jelenlétemet nem követem figyelemmel, ez a műsorszerkesztők hatásköre. Én világéletemben igyekeztem távol maradni a hiú megnyilvánulásoktól, a visszatetsző művészegoizmustól, ami nem ritka jelenség a mi hivatásunkban (tisztelet a számos, nagyon szeretnivaló kivételnek). Száz szónak is egy a vége: ha fel-felbukkanok itt-ott, és ezzel oldani tudom kedves közönségem magányát, rosszkedvét és esetleges szorongásait, annak szívből örülök.
Miközben – vállalásaid közé számítva a munka és jövedelem nélkül maradt színésztársak megsegítését – otthonodban egész nap dolgozol, hogyan tudsz kikapcsolódni, feltöltődni?
– A feltöltődés elsősorban az, amit csinálok, az itthoni versvideók készítése, amelyekre gondosan, szolid házi ünneplőt öltve készülök fel, hiszen számomra is élmény egy-egy költemény újrafelfedezése. Kikapcsolódásként pedig kiadósakat alszom és sétálok. Ez utóbbit mostanság elég néptelen lakókörnyezetem, a turistáktól mentes I. kerület, kellő óvatossággal, lehetővé teszi.

Végül egy nem szemtelen, csupán incselkedő kérdés: hogy lehet az, hogy a technikai kihívásokkal ilyen gyorsan megbarátkoztál, és kiváló felvételeket tudsz főzőcskézni házilag?
– Elég hamar megtanultam haladni a korral. Ma már nem lehet ezek nélkül a technikai segítségek nélkül élni és dolgozni. Új tudományomat még élvezem is, hiszen számomra sokáig ismeretlen, és most az én mulatságom, elfoglaltságom mellett mások örömét is szolgáló készségek birtokába juthattam. Legalábbis nagyon remélem, hogy így van. Egyszóval: jól szolgáló masináim segítségével most is azt a hivatást gyakorolhatom, amire születtem, és amiért élek. Így ezek a nehéz idők sem céltalan tengés-lengésből állnak számomra. Minden napnak értelme van, és ezért nagyon hálás vagyok. Ahogyan a közönség felém irányuló szeretetéért, érdeklődéséért is. Az enyémhez hasonlóan tartalmas napokat kívánok kedves mindnyájuknak!

(megjelent: Mértékadó, 2020. 05. 04.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 5 = negyven

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. január 22. péntek, Vince és Artúr napja van.
Az év 03. hete és 22. napja.
Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

1524. A pápa pénzzel segíti Magyarországot.VII. Kelemen Antonio de Burgio bárót pénzsegéllyel követül küldi Magyarországra.


1566. A reformátusok gyűlése Göncön, ahol 25kánon alkottatott.


Sárközi György: Esőcseppek
/1899. jan. 22. - 1945.márc.8. /

Eljön a nap, hogy többet nem leszek,
a könyvespolcon kis kötet leszek.
Mi életem volt: öröm, szenvedés,
sötét sorok örök csendjébe vész.

Néhanapján egy kéz értem kinyúl,
s zörgő lapjaimon váratlanul
fölsüt egy szó, mint másvilági hold,
s új életet kezd , ki fölém hajol."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com