Csak a lenyúlást vitték végig nyugdíjügyben

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Teljes a fejetlenség nyugdíjügyben; újabbnál újabb ötletekkel áll elő a kormány, ám amit egyik nap kijelentenek, azt a másik nap már cáfolják. Legutóbb Révész Máriusz, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója például azt mondta, a nyugdíjak meghatározásánál figyelembe kell venni a gyermekek számát.

Kijelentése azért érdekes, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány nappal korábban egyértelművé tette: ebben a ciklusban nem változik a nyugdíjrendszer, és változatlan marad az ellátás kiszámításának módja is.

Még nem derült ki pontosan, hogy a kormány tagjai nem beszélnek egymással és a szaktárca vezetőit sem tájékoztatják az ötleteikről, vagy pedig a kabinetnek nincs fogalma arról, hogy mit akar nyugdíjügyben. Valószínűleg mindkettő igaz lehet, mint ahogy az is, hogy a szakértőket messze elkerülik.

Múlt héten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából kiderült, nem változtatnak a nyugdíjrendszeren, pedig Selmeczi Gabriella volt nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott többször kiemelte: 2012. végére kiderül, mire számíthatnak a jövő nyugdíjasai. Orbán Viktor is arról beszélt áprilisban, ha nem hoznak létre egy új rendszert, a jelenlegi összeomlik. Most a szaktárca válaszából mégis az derült ki, hogy ebben a ciklusban nem vezetik be az egyéni számlát, miközben a magánkasszák lenyúlásakor ezzel kampámnyoltak, és többek között Orbán Viktor aláírásával politikai nyilatkozat is született az ügyben. Erre emlékeztetett Mesterházy Attila is. A szocialisták elnöke Giró-Szász András kormányszóvivőt idézte, aki egy interjúban azzal védekezett, hogy az egyéni számlák kialakítására idén ugyan nem kerül sor, de később meg fog történni.

Csakhogy a minisztérium válasza nem erre az évre, hanem erre a ciklusra vonatkozott. Mesterházy szerint nyomós oka van annak, hogy a kormány letett az egyéni számlák kialakításáról. Nincs ugyanis mit vezetni rajtuk – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke. Az államadósság törlesztésére hivatkozva ugyanis elköltötték a nyugdíjvagyon nagy részét. A szörnyű valóság az – mondta -, hogy az adósság nem csökkent, és a pénz sincs már meg. Szerinte a kormány először hazudott az embereknek, amikor azt állította, hogy a magán-nyugdíjpillér rosszul működik.

Aztán megzsarolta őket, hogy a többség kilépjen ebből a pillérből. Majd ismét becsapta őket, mert nem megőrizte a pénzüket, hanem rekordidő alatt felelőtlenül felélte és ostoba gazdaságpolitikája finanszírozására fordította – fogalmazott.

Hosszú ideig a gyermekvállalás és a nyugdíj között akart párhuzamot vonni a kormány. Alapelvük az volt, hogy a gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik, és a szülőket ezért jutalmazni kell idős korukban. Büntették volna a gyermekteleneket és magas nyugdíjjal jutalmazták volna a legalább három gyereket vállalókat. A hasonló végzettségű és munkát vállaló emberek ellátása között kétszeres is lehetett volna a különbség. Azzal, hogy a szaktárca kijelentette: nem változik a nyugdíjrendszer, ez az ötlet is a feledés homályába merülhetett volna.

Sokan fellélegeztek emiatt, és a szakértők állították, a gyermekvállalásnak semmi köze a nyugdíjrendszerhez. Ám Révész Máriusz, Orbán Viktor családpolitikai tanácsadója néhány nappal később újra előhúzta a témát, mondván, a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe kellene venni a felnevelt gyerekek számát, hiszen az ő gazdasági teljesítményük tartja fenn a nyugdíjrendszert. Mint mondta, nem arról van szó, hogy “büntetem azokat, akik nem neveltek gyereket, csupán a hasznosságát kell elismerni a gyermekvállalásnak”. Most ugyanis – Révész szerint – jelentős hátrányban vannak a gyermeket nevelők, különösen az édesanyák.

Ez csak két példa arról, milyen káosz uralkodik a témában, de egyik esetben sem lehetett arról hallani, kivel, melyik nyugdíjszakértővel ült le beszélgetni a miniszterelnök, ki és miért támogatja vagy veti el az ötleteket. Amit következetesen végigvittek, az kizárólag a nyugdíjak szigorításával, elvételével kapcsolatos ötletük volt. Többek között a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elvétele, a korai- és rokkantnyugdíjak megszüntetése.

Önmagukat cáfolják

– Állítás: A nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer (Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. július 31.)
Öncáfolat 1: 2012 közepére derülhet ki pontosan, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány (Selmeczi Gabriella, 2012. január 7.)
Öncáfolat 2: A magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani. Ezért nekünk egy új nyugdíjrendszert kell létrehoznunk (Orbán Viktor, 2012, április 26.)

– Állítás: Ebben a ciklusban a nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak (Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. július 30.)
Öncáfolat 1: A gyermekvállalást el kell ismerni a nyugdíjrendszerben, ez olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül erről. (Mészáros József, a nyugdíjfolyosító főigazgatója, 2012. június 29.)
Öncáfolat 2: Garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak. (Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János politikai nyilatkozata, 2010.)

– Állítás: A nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, ehhez az úgynevezett egyéni számlás rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan, Olaszországban és Lengyelországban már kevésbé jól működik. (Varga Mihály, 2010 január 8.)
Öncáfolat 1: a Fidesz semmiféle modell bevezetését nem tervezi. Egy fontos dolog van a párt számára: a nyugdíjak értékállóságának, a nyugdíjasoknak a megvédése. (Varga Mihály, 2010 január 9.)
Öncáfolat 2: Nem fogjuk alkalmazni a svéd modellnek nevezett valamit, illetve nem vezetjük be és nem fogadjuk el a 70 éves nyugdíjkorhatárt. (Iván László fideszes képviselő, 2010 január 20.)

Adta hírül a nepszava.hu és a meosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


- 2 = öt

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..