Csütörtök hajnalban sztrájkolnak a Máv-osok is

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Egy átlagos munkanapon több mint százezren utaznak a budapesti elővárosi vasúti forgalomban, így a sztrájk idején több tízezren maradhatnak vonat nélkül. A Volánbusz várhatóan nem indít mentesítő járatokat, de délután kettőig nemcsak a BKV-s, hanem a MÁV-os bérleteket is elfogadják a buszokon.

Egy átlagos munkanaponszázezres nagyságrendű az utasszám a budapesti elővárosi vasúti forgalomban – közölte az Index kérdésére a MÁV kommunikációs igazgatósága. Mivel ezeken a járatokon főként a munka- és iskolakezdetkor, illetve a munkaidő és a tanítási idő végén utaznak, becslések szerint akár 30-40 ezer embert is érinthet a reggel négy és nyolc óra közötti VDSZSZ-sztrájk. Sőt, kiindulva a vasúttársaság tájékoztatásából, miszerint a BKV-sztrájk kezdete óta ” a gyakorlatban érzékelhető volt az elővárosi közlekedésben a forgalom növekedése”, akár többet is. A MÁV tájékoztatása szerint ebben az időszakban “néhány száz vonat közlekedne normál esetben az elővárosi forgalomban” (illetve, a menetrend szerint, néhány tucatnyi egyéb vonat, például IC vagy nemzetközi járat érkezne a fejpályaudvarokra).. Azt értelemszerűen nem tudták megmondani – miután a még elégséges szolgáltatásokról nem állapodtak meg –, hogy mi lesz “a sztrájk forgalomra gyakorolt hatása”, magyarán: hány vonat közlekedik majd, és milyen viszonylatokon.

Amit tudni lehet: reggel négy és nyolc óra között tart a VDSZSZ által meghirdetett szolidaritási sztrájk (amivel a BKV-dolgozók munkabeszüntetését támogatják). A MÁV közleménye szerint a sztrájk alatt késésekre, útvonal-rövidülésekre, vonatkimaradásokra lehet számítani. A sztrájkot követően várhatóan kora délutánra állhat helyre a menetrendszerű vasúti közlekedés.

A szakszervezet elvileg országos sztrájkot hirdetett, azonban nem titkolták, hogy elsősorban a fővárosi, elővárosi vasúti közlekedés megbénítására törekednek.

A vasúttársaság tájékoztatása szerinta Volánbusz valamennyi járatán elfogadja délután kettőig a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket, illetve a MÁV-os igazolványokat, a MÁV-Start által kibocsátott Start Klub és Start Klub Prémiumkártyákat, továbbá a BKSZ-es bérleteket. Emellett csütörtökön egész nap használhatják a közlekedő BKV-járatokon is a vasúti igazolványokat és bérleteket.

Mindemellett a sztrájk idején és azt követően, csütörtök délig az IC-ken belföldön helyjegy és pótjegy nélkül lehet utazni, csak a 12 óra után induló IC-kre kell a menetjegy mellé már helyjegyet vagy pótjegyet venni. Aki a sztrájk miatt nem akar utazni, azoknak az előre megfizetett menetdíjat vagy a pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pénztárakban péntek éjfélig.

A MÁV közölte azt is: az aktuális vasúti közlekedésről a MÁv Start honlapján folyamatosan frissített információkat közölnek. Emellett azt ígérik, hogy megerősítik a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon hívható ügyfélszolgálatot, továbbá a nagyobb budapesti állomásokon színes, MÁV-START Információ feliratú mellényt viselő dolgozók adnak tájékoztatást az utasokat az aktuális vasúti közlekedési helyzetről, késésekről, járatkimaradásokról, az egyéb utazási lehetőségekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


négy + = 10

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..