Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Hírek -

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

„Együtt az úton…szegregáció, integráció, inklúzió” című konferencián járt a TÁRS projekt
- 2019. október 30. 18:21 - 60 megtekintés

2019. szeptember 25-én, Mohácson került megrendezésre az „Együtt az úton…szegregáció, integráció, inklúzió” című ERASMUS+ projekt záró rendezvény.

A rendezvényen a TÁRS Projekt képviseletében Kiss Róza szakmai vezető is beszámolt a magyarországi kiváltási folyamat fontosságáról és arról a támogató tevékenységről, melyre a folytatásban is számíthatnak a területen dolgozó szakemberek a TÁRS projekt részéről. A nap során további hazai és dán, illetve német szakemberek is megosztották a projekt tapasztalatait és eredményeit a résztvevőkkel.

Az “Exchange of good practices and experiences in relation to the everyday rehabilitation of people with high support needs” című ERASMUS+ projekt célja a lakóotthonokban, lakócentrumokban, illetve támogatott lakhatásban élő értelmi fogyatékos és/vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő, magas támogatási szükségletű személyek hétköznapi rehabilitációjával foglalkozó munkatársak tapasztalatcseréje és képzése volt. A Mohács-Kölked Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona által vezetett program partnerei voltak a Viborgi Önkormányzat (DK), a Közép-Dánia Régió (DK), az Alsterdorf Egyesület (Nagyvárad, RO), a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány Budapestről és a Tovább Élni Egyesület Perbálról. A projektet a dán partnerek megbízásából a DBO dán-magyar tanácsadó iroda koordinálta.

A rendezvény résztvevőit – akik között szép számmal a kiváltásban részt vevő intézményi szakemberek is helyet foglaltak – Kirsten Geelan, a Dán Királyság Magyarországi Nagykövete köszöntötte elsőként. Ezt követően a rendezvény házigazdája, Kolutácz Katalin, a Pándy Kálmán Otthon igazgatója kiemelte beszédében, hogy „a dánok 30 évvel előttünk járnak a kiváltásban nyilvánvalóan rengeteg tapasztalattal bírnak, amit szívesen átadtak nekünk és azokat a módszereket is, amikkel ők dolgoznak.” Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár megbízásából Kiss Róza, a kiváltási folyamat módszertani támogatását ellátó TÁRS projekt szakmai vezetője beszélt a hazai kiváltási folyamatról és annak fontosságáról. Előadásában kiemelte, hogy „a Magyar Kormány célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek, akik eddig nagy intézményben éltek, ne elzártan a település vagy az országhatár szélén éljenek elszigetelten, hanem minél teljesebb életet élhessenek ezentúl. További fontos cél, hogy a nagy intézményből kiköltöző, fogyatékos emberek egyenlő eséllyel jussanak hozzá a szolgáltatásokhoz.” Kihangsúlyozta, hogy „a konferencia tapasztalatai azért is fontosak mindannyiunk számára, mivel az ellátórendszer és a jelenlegi ápoló-gondozó személyzet óriási átalakuláson, változáson megy keresztül, sokszor krízishelyzetbe kerülve a változási folyamat során. A TÁRS projekt mindent megtesz annak érdekében, hogy a terepen dolgozó szakemberek új szerepükben is helyt tudjanak állni.” A szakmai vezető háláját fejezte ki a projektben résztvevőknek és a szervezőknek, hiszen a záró konferencia is a fenti gondolatiságot támogatja

A nap további részében Heinz Jacob és Kim Ulrik Tranekjær Søgaard, dán szakemberek mutatták be a hazájukban megvalósításra került kiváltási folyamatot,a jelenlegi ellátórendszert és annak finanszírozási hátterét. Wielfried Knohr, a németországi Herzogsägmühle település szociális szolgáltatójának vezetője a kiváltásról és az integráció, inklúzió nehézségeiről mesélt.

Giflo H. Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében a gödi kiváltást mutatta be előadásában. Beszédének fő üzenete szerint „a múlttal bármennyire is nehéz, de szembe kell nézni. Enélkül a kiváltás folyamata nem kezdhető el.” Elmondta, hogy a gödi kiváltás során olyan célokat fogalmaztak meg a kollégáival, amelynek mentén reálisan meg tudták tervezni a kiváltási folyamatot. Mindehhez felhasználták az NFSZK Nonprofit Kft. által kidolgozott IFKT módszertant. Céljaik között szerepelt többek között, hogy javuljon a lakók életminősége, mindenki a saját ütemében tudjon haladni, fenntartható infrastruktúrát és szolgáltatásokat hozzanak létre, figyelve mindeközben a szakápolási igényekre és a viselkedési kockázatokra. Előadása során bemutatta a vásárolt épületeket is, melyekbe hamarosan megkezdődnek a kiköltözések.

Dr. Regényi Enikő, az ELTE adjunktusa, a SZESETA vezetője a dán viselkedés-előrejelző eszköz bevezetésének tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy „az általuk fenntartott lakóotthonukban a legizgalmasabb feladat az volt, hogy hogyan illeszthető be a szociális keretek közé ez a fajta pedagógiai szemléletet.” A KRAP (Kognitív Képességközpontú Elismerő Pedagógia) módszer a személy képességeire, forrásaira épít, és ezek alapján – vele együttműködésben – különböző célokat tűz ki. A viselkedés-előrejelző eszközt használva kiderült számukra, hogy a team tagjai nagyon máshogy látnak 1-1 lakót. Erre a tapasztalatra lehet és érdemes is építeni. A dánok által kifejlesztett Viselkedés (ön)szabályozási stratégiai eszközzel – mely később elérhető lesz az NFSZK Nonprofit Kft. tanulmányában, – kapcsolatban is nagyon pozitív tapasztalatuk volt, hiszen mind a lakók, mind a velük dolgozó támogatók is jobban megismerhették egymás érzelmi reakcióit. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konfliktusok csökkenjenek a lakóotthonban.

A dán rendszerről és eszközökről az érdeklődők hamarosan olvashatnak a „Dánia szociális ellátórendszerének bemutatása a magas támogatási szükségletű/súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek lakhatási szolgáltatásának ígéretes gyakorlata” című, tanulmányban.

A “Exchange of good practices and experiences in relation to the everyday rehabilitation of people with high support needs” című ERASMUS+ projektről bővebben a Tovább Élni Egyesület honlapján olvashatnak az érdeklődők, ahol sok hasznos háttéranyag is elérhető.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: Koktél Party - Kontor Gábor műsora két órán keresztül
 • 11:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: Koktél Party - Kontor Gábor műsora két órán keresztül
 • 23:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenrol valódi képet festeni. Az adások szerepőoi olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. január 27. hétfő, Angelika napja van.
Az év 05. hete és 27. napja.
Holnap Károly és Karola, napja lesz.

1849. A honvédelmi bizottság gróf Vécsey Károly tábornokot a haza hálájára érdemesnek hirdette.


1944. A budapesti polgármester rendeletben szólítja fel a város lakosságát a törmelék és a fasiszta plakátok eltávolítására.

Kiss Benedek: Parazsas talpnyomokkal

"...Ne hagyd abba, te Nap, januári!
Zengjenek a fények harsonái -
avatott varázsló vagy: tenyered
a vénhedt cigányasszonynak, a Földnek
mutasson szerencsés, jó jeleket!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 302