Elindult az akadálymentesítés útján a makói fürdő: kísérőt ad vak vendégei mellé a Hagymatikum

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Idén tavasszal a DÉLMAGYARORSZÁG közvetítésével adott tippeket a vak Pece Merilin a makói Hagymatikum fürdő vezetőinek, miként tehetnék akadálymentessé az impozáns, de lépcsői és folyosói miatt nehezen bejárható épületet. A napokban örömmel újságolta: javaslatait komolyan vették.

– A Hagymatikum épülete egy vak ember számára valóságos labirintus – mondja Pece Merilin. Neve olvasóink számára ismerős lehet, ő volt ugyanis az, aki párjával, Németh Pál nyugdíjas mérnökkel együtt – DÉLMAGYARORSZÁG közvetítésével – még tavasszal ellátogatott a Hagymatikumba, hogy megmutassa, miként lehet a látássérültek számára otthonosabbá tenni a fürdőt. Javaslatai közül a legfontosabb az volt, hogy a vakok számára biztosítsanak kísérőt. A napokban örömmel újságolta a lapnak: a fürdő vezetése ezt a kérését méltányolta, és az előre egyeztetett gyógyászati kezelések időpontjában kísérő várja az előcsarnokban. Amikor Merilin a hét elején először járt úgy gyógymasszázson a Hagymatikumban, hogy nemcsak vakvezető kutyája, Nancy volt a kísérője, az egyébként takarítóként dolgozó Nagy Péter segített neki a közlekedésben. Mint látható a képen, kedvesen és udvariasan. – A bejárattól elkísérem az öltözőig, a kezelőhelyiségig, aztán a megbeszélt időpontban értejövök, és elkalauzolom a medencéhez is, vagy bárhová, ahová szeretné. Aztán ha végzett, a kijárathoz – mondta. Ez pluszfeladat számára, de szívesen vállalta. Gergely Gábor, a fürdő igazgatóságának elnöke lapuknak azt mondta, szakmai szervezetekkel konzultáltak annak érdekében, hogy praktikus és szabályos megoldásokkal tudják segíteni az érintetteket. Nemcsak kísérőt adnak az érkezéstől a távozásig, de természetesen lehetőséget biztosítanak a vakvezető kutyával való belépésre is. Ráadásul az aula épületében néhány napon belül új, úgynevezett taktilis csíkokat fektetnek le a padlón, amelyek megkönnyítik az eljutást az akadálymentesített mosdóhoz és a recepcióhoz. A segítői feladatra kijelölt munkatársakat pedig a vakok és gyengén-látók megyei egyesületének képviselői részesítik képzésben. Mi a teendő? – Ha valaki gyógykezelést szeretne nálunk igénybe venni, akkor először mindenképp a gyógyászati diszpécsernél kell jelentkeznie a papírjaival – avatta be a lap munkatársait a tudnivalókba Lajtosné Papp Noémi, a Hagymatikum marketingcsoportjának vezetője. – Ott megkapja a kezelési időpontokat, és ha az illető vak vagy gyengén-látó, mi már előre tudjuk, mikor kell mellé kísérőt biztosítanunk. Természetesen azoknak is segítünk, akik nem előre tervezett kezelésre jönnek. Tőlük annyit kérünk, hogy egy nappal korábban jelezzék érkezésüket.

 

Forrás:delmagyar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


* 7 = negyven kilenc

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..