Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Budapest bár (Kollár-Klemencz László) - Ha én gazdag lennék

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Emléktábla Bánhidy Lászlónak
- 2010. március 24. 16:19 - 695 megtekintés

A Borbás-család és a XIII. kerület polgármestere 2010. március 26-án, pénteken 11.00 órakor Bánhidy László (1906-1984) színművész emléktáblájának avatását tartja, melyre a színházi világnap (március 27.) alkalmából kerül sor.

Az ünnepség helyszíne: Budapest XIII. kerület, Szent István körút 22. Az emléktáblát felavatja dr. Tóth József polgármester, országgyűlési képviselő, a művészről megemlékezik Farkasházy Tivadar humorista, a XIII. kerület díszpolgára. A színművész 1952-től haláláig a XIII. kerületben, a Szent István körút 22. számú házban lakott.

Bánhidy László 1906-ban született Szatmárnémetiben. A Színművészeti Akadémián 1928-ban szerzett diplomát. Az Országos Kamara Színházban kezdte a pályáját. Ezt követően Kassán, majd Ungváron és Munkácson színészkedett. 1934-ben szerződött a Bethlen téri Színházba Budapestre. 1937-től a Magyar Színház, majd a Belvárosi Színház tagja volt. 1942-től a Vidám Színpadon játszott 1944-ig, amikor a Nemzeti Színház tagja lett, de játszott a Madách Színházban is. 1949-51-ben a Belvárosi, 1951-től 1957-ig a Magyar Néphadsereg, 1957-1960 között a Petőfi, 1960-tól 1963-ig a Jókai, 1963-1966 között a Thália Színház tagja volt. 1965-66-ban az Irodalmi Színpadon is szerepelt. 1966-ban nyugdíjazták. 1984. november 22-én hunyt el. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Karakterszerepeket formált meg remek megfigyelőképességgel, ízes beszéddel, egyénien fanyar humorral. Különös hanghordozása, iróniája kiválóan érvényesült mesteri játékában. Általában munkás- és parasztfigurákat keltett életre, a sematikus jellemből is hús-vér alakot formált.

1942-ben filmezett először, de pályafutása a háború után bontakozott ki. Sok filmben formált meg epizód-és karakterszerepeket, mint részeges öreg bányász, öreg paraszt. Humoros figurát alakított A pogány Madonna c. krimiben (1980), Matuskát, a ravasz öreg fagylaltost játszotta. Számos tévéfilmben is játszott, Matula bácsi a Tüskevárban (1967), Kincskereső kisködmön (1968), Bors (1968), Egy óra múlva itt vagyok (1971), A fekete város 1-7. (1971).

Nagyon jó apa volt, rengeteget foglalkozott gyerekeivel. “Ha kórházban voltam oda édesapám jött, az iskolában mindig ő volt a szülői értekezleteken. Nagyon szerette a gyerekeket, ez látszik a Tüskevárban játszott Matula bácsi szerepén is. Lakótársai még mindig szeretettel emlékeznek rá, vidám történeteire, adomáira.” Emlékezett rá Borbás Lajosné, a művész Erzsébet nevű lánya.

Az elmúlt 10 évben Márkus László, Domján Edit, Major Tamás, Kellér Dezső, Árva János, Gábor Miklós, Kazimír Károly és Takács Marika, Kabos Gyula, Bulla Elma, Hajdú Júlia és Vámos László emléktábláját avatták fel a XIII. kerületben.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* négy = 16

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. július 5. vasárnap, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com