Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Hírek -

Hallgatók száma: 6

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

EMLÉKTÁBLA Orosz Júliának és Elekes Pálnak
- 2010. június 20. 17:11 - 633 megtekintés

2010. június 17-én a Hollán Ernő u. 13-15. számú ház homlokzatára két emléktáblát állítottak.

Dr. Tóth József polgármester, országgyűlési képviselő és Solymosi Ottó a Magyar Rádió Jászai Mari – díjas rendezője méltatta életpályáját, majd leplezte le a ház két egykori neves lakójának, Orosz Júlia Kossuth-díjas operaénekes és Elekes Pál Jászai Mari-díjas színművész emléktábláját.

OROSZ JÚLIA 1908-1997.
A zenével már gyermekként kapcsolatba került. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Színpadra legelőször Mozart Don Giovanni című operájának Elvira szerepében lépett a mai Erkel Színház elődjében, a Városi Színházban. 1929-ben debütált az Operaházban Mozart: Szöktetés a szerájból című operájával. Az operaház társulatának csaknem négy évtizedig volt a tagja, 1969-ig magánénekese, vezető lírai szopránja, majd örökös tagja. 1966-ban a rádióban vele készült az első kísérleti sztereó hangfelvétel, amelyen áriákat énekelt az Magyar Rádió és Televízió szimfonikus zenekarának kíséretével.

1953-ban érdemes művész, 1956-ban a Kossuth-díjat, majd 1959-ben kiváló művész elismerést kapott, 1994-ben a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntették ki.

ELEKES PÁL 1929-1996.
Már gyermekként is színész akart lenni. Nagy hatással volt rá Gáti József. Pár évtizeddel később valóra válhatott álma, együtt dolgozhatott a csodált mesterrel. a szinkronstúdióban (kivenném). Színművészeti Akadémia elvégzése után több társulathoz is hívták, de Ő az Állami Bábszínház mellett döntött. Vallotta, hogy „a bábu alá is színész kell”. Haláláig aktív tagja maradt a bábszínház társulatának. Rendszeresen közreműködött rádiójátékokban, és számtalan külföldi filmnek kölcsönözte a szinkronhangját, kellemes tónusú orgánuma sokunkban megmaradt. 1970-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, majd 1981-ben érdemes művész címet. Pályatársai kitűnő művésznek, jó humorú, nagyszerű embernek ismerték meg.

A két baráti művész kötődött a XIII. kerülethez, szerettek itt élni. Orosz Júlia 1942-től 1997-ig, Elekes Pál 1952-től 1996-ig (haláláig) egy emeleten, egymás szomszédságában lakott a Hollán Ernő utca 13-15. számú társasházban.

Budapest, 2010. június 16.

Adta: Gellért Lajos
sajtóreferens
Tel.: 452-4161
Mobil: 06/20-344-0266
E-mail:
gellertlajos@bp13.hu
fax: 350-6021

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 - hat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. július 5. vasárnap, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com