Energiapályázat

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Újra indul a Nemzeti Energiatakarékossági Program. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium 1, 5 milliárd forint értékben nyújt vissza nem térítendő támogatást pályázati úton, energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz magánszemélyeknek, lakásszövetkezeteknek és társasházak részére. Ehhez 15 milliárd forintnyi fejlesztési banki hitel is társul. A pályázatokat augusztus 1-től lehet benyújtani. Dr. Oláh Lajostól érdeklődünk: kinek és miért hasznos ez a pályázat?A szaktárca államtitkára szerint a pályázat egyrészt jó a nyertesei számára, akik egy sikeres fejlesztéssel költségeket takaríthatnak meg és csökkenthetik háztartásuk károsanyag kibocsátását.

” Ugyanakkor jó az államnak is, mert el tudjuk mondani, hogy beruházások indulnak meg, különösen gazdasági válság esetén fontos az energiabiztonság, energiafüggetlenség szempontjából is hisz egy energiahatékony, környezethatékony megoldás kevesebb energiát igényel.”

A pályázat nem új keletű, hiszen már évek óta hirdetnek hasonló energiatakarékossági programot. Szegeden meglátogattunk két sikeres nyertest, akik tavaly éltek is a pályázat kínálta lehetőséggel. Nagymihály Tamás két évvel ezelőtt kezdte építeni családi házát.

“Új lakóház építése lényegében a nulláról kezdődően, és a pályázattal kapcsolatban ide egy komplex gépészet került beszerelésre napkollektorral, teljes fűtési rendszerrel.”

Nagymihály Tamás a kivitelezőjétől hallott először a pályázatról, majd közös megegyezéssel dolgozták ki a megfelelő konstrukciót, ami állami támogatásban részesült.

Domonkos László, ügyvezető, Domi Épületgépészeti Kft.:
“Cégünk évek óta foglalkozik megújuló energiahordozók hasznosításával, folyamatosan figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket mind az uniós, mind a hazai pályázatokat. Ez a rendszer egy nemzeti energiatakarékossági program pályázati konstrukció keretében valósult meg.”

A napenergia az emberiség legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló, környezetkímélő energiaforrása. Nagymihályéknál már egy éve napkollektorok biztosítják a melegvizet. A beruházás költsége szereléssel együtt másfél millió forint volt. A megvalósítást a Nemzeti Energiatakarékossági Program vissza nem térítendő támogatással segítette. Az ilyen összegű beruházások néhány év alatt megterülnek, hiszen általuk sokat spórolhatunk fűtésen, melegítésen.

Az erről készült tájékoztatóanyagot teljes egészében meghallgathatják a Hobbyrádió délutáni műsorblokkjaiban.

Forrás:
www.freepress.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 * három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..