Ezért bírálja a rokkantsági ellátások változását az ombudsman

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Túl gyors volt az átállás a rokkantsági ellátás rendszerében, ráadásul a vonatkozó új jogszabály súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét ? mondta az ombudsmani szóvivő.

Fenntartja aggályait a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény kapcsán az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ? mondta el a 180 percben Bassola Eszter ombudsmani szóvivő.

Szabó Máté, az ombudsman kedden közölte, hogy az Alkotmánybíróságnál kezdeményezte a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló törvény egyetlen paragrafusa sem sért alkotmányos jogokat.

Bassola Eszter szerint az ombudsman azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy ítéli meg, hogy a rokkantsági ellátórendszer átalakítása elsősorban a jogbiztonságot sértette, hiszen nagyon rövid időn belül ?nagyon alapvető? változásokat hozott a vonatkozó új jogszabály. Emlékeztetett rá, korábban a rokkantsági nyugdíj intézménye működött, a változtatás után pedig nem a nyugdíjellátás, hanem az egészségbiztosítási ellátás keretében kapnak bizonyos támogatást a megváltozott munkaképességű, illetve meghatározott rokkantsági fokozatban lévő emberek.

Amellett, hogy túl gyors volt az átállás az ellátási rendszerben, a változtatás a támogatás összegének csökkenésével is együtt járt. Utóbbi azért fontos, mert 2011 decemberében született meg a jogszabály és már 2012. január 1-jén hatályba is lépett. Az érintett emberek az előző évben még annak tudatában hoztak döntéseket, vállaltak esetleg munkát, hogy folyamatos lesz az addig kapott állami támogatás ? mondta Bassola Eszter.

A szóvivő szerint további alapvető probléma volt, hogy a most létező kétfajta ellátást ? rehabilitációs és rokkantsági ? csak akkor folyósítják, ha az illetők nem végeznek munkát. Az ombudsmani hivatal szerint azt a hátrányt, amely az érintettek helyzetére jellemző ? nehezebben kapnak munkát, kisebb bérért ? az államnak épphogy kompenzálnia kellene. Azzal, hogy kisebb összegű ellátást kapnak, és egyúttal nem is dolgozhatnak, az nagyon súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét ? mondta a 180 percben Bassola Eszter.

A szóvivő hozzátette, az Alkotmánybírósághoz beadott ombudsmani indítvány egy a sorban, nem élvez elsőbbséget, így nem tudni, mikor születik döntés az ügyben.

Adta hírül a hirado.hu és a meosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


3 * nyolc =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..