Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Reklám -

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Fényterápia javíthatja a Parkinson-kóros betegek állapotát
- 2020. január 8. 8:13 - 28 megtekintés

A nappali (mesterséges) megvilágítás optimalizálása a Parkinson-kóros betegeknél az alvászavarok, illetve a depresszív és agitált állapotok javulásához járul hozzá.

A Parkinson-kóros betegek nagy része alvászavaros. A nappali álmosság és az esti nyugtalanság sok beteg otthoni ellátását megnehezíti, és ápolási otthoni ellátás igénybevételét teszi szükségessé.

A Parkinson-kórral társuló alvászavar pontos oka nem ismert. Agykutatók úgy vélik, hogy az alvászavarok és a neurodegeneratív megbetegedés egymást oda-vissza irányban erősítik, és az alváshiány a béta-amiloid plakkok fokozott mértékű lerakódásával jár együtt.

A nappali homály és az éjjeli fények árthatnak

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a cirkadián ritmus zavara, a hiányzó szinkronizáció is szerepet kaphat a Parkinson-kór tüneteinek a megjelenésében. Az érintett betegek ritkán hagyják el lakóhelyüket vagy ápolási otthonukat, sok időt töltenek zárt térben, mesterséges fényen, ami általában túl alacsony intenzitású és nem képes a természetes, nappali fényesség helyettesítésére. Ha valaki idősek otthonában vagy valamilyen ellátó intézményben él, a helyzet általában még rosszabb, hiszen éjjelente is világítanak – biztonsági okokból – a (jelző)fények. Mindez a betegek nappal-éjjel, ébrenlét-alvás ciklusainak a még jelentősebb megzavarásához vezet.

Világítsunk úgy, mint a természetes fény!

USA-beli kutatók vizsgálatai alapján a nappal-éjszaka ciklusoknak megfelelő megvilágítás alkalmazása hozzájárul az Alzheimer-betegek cirkadián ritmusának a „beállításához”, és – közvetve – a tünetek szubjektív és objektív javulásához.

Nyolc ápolási otthonban, 46 beteg bevonásával végzett vizsgálatok alapján a 14 héten át tartó, cirkadián ritmusnak megfelelő megvilágítás javítja a betegeknél az alvásminőséget, csökkenti a depressziót és a nyugtalanságot.

A vizsgálatban az alvás minőségét a PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) alapján ítélték meg, ami 10,30 pontról 6,67 pontra javult.

A depresszió mértékét a demencia esetén megszokott „Cornell Scale for Depression in Dementia” alapján mérték. A fényterápia hatására ez esetben 10,3 pontról 7,05 pontra javult az átlagos állapot.

A Parkinson-kórhoz társuló agitáció, nyugtalanság a Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI) alapján 42,65 pontról 37,14-re redukálódott, ami ugyan szemmel látható különbség, de statisztikailag mégsem szignifikáns.

Elsőként igazolt a fényterápia hatékonysága

A korábbi vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekre jutottak a fényterápia Alzheimer-kórban való alkalmazhatóságát, eredményességét illetően.

Egy 2014-ben született Cochrane-elemzés alapján a fényterápia Parkinson-kórban való alkalmazása nem tekinthető evidencia-alapúnak.

A most bemutatott eredmények elsőként támasztották alá a cirkadián ritmus külső fénnyel való szinkronizálásának az eredményességét a Parkinson-kóros betegek esetén – több szempontból is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. január 24. péntek, Timót napja van.
Az év 04. hete és 24. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1458. Hunyadi Mátyás, a 15 éves beszterceigróf, Pesten a Duna jegén királlyá választatik.


1670. Zrínyi Péter utasítására veje, II.Rákóczi Ferenc a felvidéki 13 vármegyévelgyűlést tartatott Zemplénben, ahol a rendekerősen kifakadtak a németek ellen.


Gábor Andor /1884.jan.24. - 1953. jan.21. /

Hull a hó

"...Ablakokon jégvirág van,
művészkedő hideg csípte
Domb lejtőjén hóból dunna,
faágakon hóból csipke.

Képzelhetsz-e ennél szebbet,
szemnek, szívnek ékesebbet?
Ékesebbet? édesebbet?
ennél békességesebbet? "

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 302