Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:

Hallgatók száma: 7

Gazdag zsidók kiváltsága – A járvány idején is holttesteket szállítanak Jeruzsálembe

- 2020. május 6. 9:30 - 141 megtekintés

Bár Izraelben ugyanolyan szigorú lezárás érvényesül, mint a legtöbb nyugat-európai országban, a nemzetközi repülőtereken nem állt le teljesen az élet. Továbbra is fogadnak egyes charterjáratokat, magángépeket, és teherforgalom is van, ezen gépek egy része pedig holttesteket szállít. Olyanok érkeznek ide, akik utolsó kívánságukként azt kérték, Jeruzsálemben helyezzék őket végső nyugalomra. Az izraeli kimutatások szerint február […]

Bár Izraelben ugyanolyan szigorú lezárás érvényesül, mint a legtöbb nyugat-európai országban, a nemzetközi repülőtereken nem állt le teljesen az élet. Továbbra is fogadnak egyes charterjáratokat, magángépeket, és teherforgalom is van, ezen gépek egy része pedig holttesteket szállít. Olyanok érkeznek ide, akik utolsó kívánságukként azt kérték, Jeruzsálemben helyezzék őket végső nyugalomra. Az izraeli kimutatások szerint február óta háromszáz ember holtteste érkezett ebből a célból.

A kérésnek alapvetően vallási oka van, az ígéret földjén való végső nyugalom a Messiás eljövetelekor jobb helyzetet jelent, mint az attól távol történt temetkezés. Ez a hiedelem igen erős, főleg az Amerikában élő zsidók körében, így külön cégek foglalkoznak azzal, hogy sírhelyet foglaljanak le a tehetős zsidóknak Jeruzsálemben. Sok olyan ember is bebiztosítja magát ebben az ügyben, aki nem is idős és beteg, de amikor eljön az idő, el fogják vinni a holttestét a szent városba a végső nyughelyre.
A legdrágább megoldás az Olajfák hegyén található temetőben sírhelyet találni, itt több tízezer dollárba is kerülhet egy apró parcella bérlése. Ehhez a koronavírus idején hozzáadódik a különböző engedélyek beszerzése, ugyanis holttestet szállítani normális körülmények között is nehézkes és drága. A repülést követően el kell szállítani a koporsót a temetőbe, ami szintén költséges és bonyolult művelet, majd a temetést is el kell intézni helyi vállalkozókkal. Az eseményre általában az egész család eljön, ez pedig a jelenlegi helyzetben, mikor minden külföldről érkezett személy kötelezően kéthetes karanténba kerül, szinte lehetetlen feladat. A koronavírus-fertőzés idején ugyanakkor számos temetkezési vállalkozó nem hajlandó az ebben a betegségben elhunyt személyek testét hosszú útra vinni, tartva a fertőzésveszélytől.

A mostani adatok szerint hetente nagyjából száz koporsó érkezik Belgiumból Izraelbe: rendszeres teherszállítás folyik, többségük francia származású idős ember, aki ezt kérte a családjától. A rendszer működtetése ugyanakkor nagyfokú érzékenységet követel, hiszen itt gyászoló családokról van szó, akik igyekeznek megfelelni az elhunyt utolsó kívánságának, egyben a vallási törvényeknek is, ez utóbbi pedig azt követeli meg, hogy a lehető leghamarabb megtörténjen meg a temetés. Akinek van pénze arra, hogy kibéreljen egy magángépet, az megteszi ezt, de a legtöbb család nem ennyire gazdag, így sokan a jelenlegi helyzetben ideiglenesen otthon temetik el hozzátartozójukat, hogy a megfelelő időben, a korlátozások végeztével tudják Jeruzsálembe vinni idős szerettük testét.

UTAZÓ HALOTT KIRÁLY

Holttestet utaztatni határokon keresztül nagyon bonyolult művelet. Jól jelzi a nehézséget, hogy mikor Egyiptom 1976-ban II. Ramszesz fáraó múmiáját Párizsba szállította, hogy ott restaurálják, aggódott amiatt, hogy esetleg nem kapja vissza a műemléket. Ezért kiállított neki egy egyiptomi útlevelet, amelyben fotó és születési dátum is szerepelt, a foglalkozáshoz pedig azt írták: király (elhunyt). A törvények megkövetelték a pontos papírmunkát, mivel Kairónak sok rossz tapasztalata volt az ellopott műkincsekkel. Ez esetben a múmiát restaurálás után probléma nélkül visszaadták a franciák.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 05. 05.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. január 22. péntek, Vince és Artúr napja van.
Az év 03. hete és 22. napja.
Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

1524. A pápa pénzzel segíti Magyarországot.VII. Kelemen Antonio de Burgio bárót pénzsegéllyel követül küldi Magyarországra.


1566. A reformátusok gyűlése Göncön, ahol 25kánon alkottatott.


Sárközi György: Esőcseppek
/1899. jan. 22. - 1945.márc.8. /

Eljön a nap, hogy többet nem leszek,
a könyvespolcon kis kötet leszek.
Mi életem volt: öröm, szenvedés,
sötét sorok örök csendjébe vész.

Néhanapján egy kéz értem kinyúl,
s zörgő lapjaimon váratlanul
fölsüt egy szó, mint másvilági hold,
s új életet kezd , ki fölém hajol."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com