Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Fun Factory - Celebration

Hallgatók száma: 7

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Hallássérülteknek készítettek videót az újraélesztésről

- 2018. január 28. 16:37 - 452 megtekintés

A helyes újraélesztés technikájáról készítettek oktató videót a szegedi sürgősségi osztályon dolgozók. A kisfilm jelnyelvi tolmács segítségével a hallássérülteknek is próbál segíteni, de bemutatják a félautomata defibrillátor használatát is.

https://youtu.be/…

Laikusoknak szóló videóban mutatják meg a szegedi klinika sürgősségi osztályának szakemberei, hogyan kell újraéleszteni valakit hirtelen szívmegállás esetén. A négyperces kisfilm az Országos Mentőszolgálat pályázatára készült.

A történet szerint a szegedi egyetem könyvtárában valaki rosszul lesz, de két Superman-pólós férfi szakszerű szívmasszázsba kezd,hívják a mentőket, majd bevetik a félautomata defibrillátort is, a beteg pedig megmenekül. A segítségnyújtás bemutatása közben részletes elmondják, mit hogyan kell csinálni, és arra biztatnak mindenkit, hogy legyenek hősök, mentsenek életet.

“Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagyon félnek az újraélesztéstől. Attól tartanak, hogy ártani fognak a betegnek, pedig annál nagyobb baj nem lehet, mint hogy valakinek leáll a szíve. Azzal ártunk, ha nem kezdjük el az újraélesztést” – mondta Buresch Györgyi intenzív és sürgősségi szakápoló, a film ötletgazdája.

A videó a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) dolgozó szakember öt kollégája és a Szeged TV munkatársainak segítségével készült el. Buresch Györgyi szerint a kisfilm annyira élethű lett, hogy többen azt hitték, kollégájuk mellkasát nyomják,pedig csak ráadták az ingét az újraélesztéshez használt bábura.

Újdonság, hogy a videó elkészítése során a hallássérültekre is gondoltak, nekik a jelnyelvi tolmács és a feliratok közvetítik a tudnivalókat. Buresch Györgyi azt mondta, azért tartotta ezt fontosnak, mert eddig a hallássérülteknek nem készült hasonló videó, pedig ugyanúgy életet menthetnek, mint halló társaik.

Az újraélesztés menetét is nekik megfelelően magyarázzák el, a tolmács például nem az mondja, hogy halld a lélegzését, hanem figyeld a mellkasát.

A másik újítás, hogy az egyre több intézményben megtalálható félautomata defibrillátor használatát is bemutatják a videóban. Gyakori ugyanis az olyan kóros ritmuszavar miatt szívmegállás is, amelyen csak ezekkel a készülékekkel lehet segíteni.

„Ha már egy életet megmentettünk ezzel a kisfilmmel, akkor egy világot mentettünk meg” – tette hozzá Buresch Györgyi. Azt is elmondta, hogy Pető Zoltán, a szegedi sürgősségi osztály vezetője azt szeretné, ha a videót a szegedi buszokon, villamosokon és trolikon is vetítenék, hogy minél több emberhez eljussanak az információk.

Forrás:ORIGO

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 9:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: Teremtés koronái - csak arról, ami a férfiakat érdekli
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 21:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 22:00: Szivárvány - magazin műsor vendégekkel és sok érdekes témával

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Jusztina napja lesz.

1785. II. József rendelete a bírósági szervezet átalakításáról. (A Hétszemélyes Tábla 12, a Királyi Tábla 14 bírából áll; a bírákat a király nevezi ki, a régi ítélőmesteri rendszer megszűnik; szabályozza a munkaidőt és az elvégzendő feladatokat; a rendelet 1786. január 1-ével lép hatályba.)


1792. A Helytartótanács az 1791:26. törvénycikk rendelkezésével ellentétben úgy rendelkezik, hogy vegyesházasság esetén minden gyermek a katolikus hitet követi.


Lévay József: Szüretünk

Gondolatim mostan
Mulatozva járnak,
Csekély gazdasága
Körül édesapámnak:
Csak oda tér lelkem
Mikoron elfárad,
Ha másutt előtte
A búbaj megárad.
Ott nyugtot találhat..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com