Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Movie and music - filmajánló műsor

Hallgatók száma: 52

Hatalmas változások várhatóak az egészségügyben

- 2012. augusztus 15. 16:17 - 2152 megtekintés

A nyugat-európai törekvésekkel összhangban van a kormány által indított Semmelweis-terv, amely a betegségek megelőzését helyezte középpontba ? minderről a Méltányosság Politikaelemző Központ legfrissebb tanulmányában olvashatunk. Az elemzés szerint egyelőre nem várható egységes uniós egészségügyi rendszer kialakítása.

Az augusztus 1-jén életbe lépett egészségügyi béremelés kapcsán ismételten középpontba került a közbeszédben az egészségügy. A béremeléssel párhuzamosan az elvándorlásról, a kórházak állami kézbe vételéről és a növekvő költségekről esett szó. A Világbank adatai szerint az Európai Unió országai 2000-ben átlagosan még csak a GDP 8 százalékát fordították az egészségügyre, az arány 2010-ben az össztermék 9 százaléka volt, és várhatóan tovább nő majd, 2030-ra a GDP 14 százalékát fogja kitenni.

Magyarországon a szektorra fordított kiadások összege 2009-ben a GDP 7,4 százaléka volt, jelentős mértékben elmaradva olyan államokétól, mint Hollandia (12), Franciaország (11,8) vagy Németország (11,6 százalék). A Méltányosság Politikaelemző Központ (MPK) szerint az egészségügy számára ? a nehéz gazdasági helyzeten túl ? olyan tényezők, mint az öregedő társadalom, az egészségügyi technológiák és eljárások folyamatos bővülése, illetve drágulása is kihívást jelent, ami hosszabb távon szemléletváltást sürget nem csupán az egyes tagállamok, de a társadalmak részéről is.

Kapuőrök
Az unió államainak az egészségügyi rendszerük racionalizálása érdekében meg kell határozniuk az átalakítás mikéntjét. Ennek kapcsán olyan alapvető kérdésekben kell döntésre jutniuk, mint hogy megoldást jelenthet-e a szektor európai szintű integrációja ? hasonlóan a most alakulóban lévő fiskális harmonizációhoz ? vagy elég a nemzeti szintű szabályozás. Ezenkívül az is döntésre vár, hogy a közfinanszírozású vagy inkább a magánfinanszírozású egészségügy irányába kell haladni, illetve hogy a betegségek megelőzésére (proaktív) vagy kezelésére (reaktív) érdemes inkább hangsúlyt fektetni ? olvasható az elemzésben.

Az MPK úgy látja, a hatékonyság szempontjából elengedhetetlen a háziorvosok kapuőri szerepének erősödése, ami hazánkban is kiemelt eleme az egészségügyi kormányzat reformelképzeléseinek. Fontos lépés a költségek csökkentésének sorában a lakosság egészséges életmódra nevelése, hisz a megelőzés olcsóbb és kedvezőbb ? mind a beteg, mind a költségvetés szempontjából ?, mint a kezelés. Pont ezzel a céllal vezették be hazánkban a népegészségügyi termékadót (csipszadó), amely külön adóval sújtja, ezáltal drágítja az egészségre káros anyagokat tartalmazó élelmiszereket, megkísérelve ezáltal egészséges táplálkozásra ösztönözni a fogyasztókat ? véli az intézet.

Megelőzés

Az Economist Intelligence Unit által megkérdezett szakértők a következő évtizedekben költséghatékonyabb, össztársadalmi szempontból kevésbé szolidáris egészségügyi rendszert prognosztizálnak, amely Európában példátlan mértékben fog támaszkodni a magánbiztosítókra, illetve a társadalmakon átívelő elektronikus adatbázisokra. A Semmelweis-terv is célul tűzte ki egy hatékonyabb, egységesebb struktúra kialakítását, amely ? a nyugati törekvésekkel összhangban ? a betegségek megelőzésére kíván hangsúlyt fektetni, szerepel a tanulmányban.

?Ugyan egy államokon átívelő uniós szintű egységes egészségügyi rendszer kialakítása egyelőre még elég futurisztikusnak tűnik, mégis az unióban jelenleg végbemenő integrációs folyamatok a monetáris politika területén előrevetítik egy esetlegesen később megvalósuló, a jelenleginél lényegesen szorosabb harmonizáció lehetőségét a betegellátás területén? ? zárul a politikai elemző intézet tanulmánya.

Adta hirül a meosz.hu és mno.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét * = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. január 27. szerda, Angelika napja van.
Az év 04. hete és 27. napja.
Holnap Károly és Karola, napja lesz.

1849. A honvédelmi bizottság gróf Vécsey Károly tábornokot a haza hálájára érdemesnek hirdette.


1944. A budapesti polgármester rendeletben szólítja fel a város lakosságát a törmelék és a fasiszta plakátok eltávolítására.

Kiss Benedek: Parazsas talpnyomokkal

"...Ne hagyd abba, te Nap, januári!
Zengjenek a fények harsonái -
avatott varázsló vagy: tenyered
a vénhedt cigányasszonynak, a Földnek
mutasson szerencsés, jó jeleket!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com