Hatékonyan segítik a bűnmegelőzést a térfigyelő kamerák a XIII. kerületben

Beküldve ide: XIII. ker. | 0

A képviselő-testület 2010. március 18-i ülésén tudomásul vette a kerületi videokamerás térfelügyeleti rendszer üzemeltetésének tapasztalatairól szóló tájékoztatót, egyúttal elfogadta a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének a térfelügyeleti kamerák 2010. évi telepítési helyszíneire tett javaslatát.

A rendszer 50+25 darab kamerával történő bővítését a 2010. évi költségvetési keretből, lehetőség esetén pályázati pénzeszközből két ütemben tervezzük megvalósítani.

Az önkormányzat tulajdonában lévő videokamerás térfelügyeleti rendszer az elmúlt esztendőben jelentős műszaki fejlesztésen ment keresztül. Az év során 47 darab kamerával bővült a rendszer, amely így összesen 84 darab, többségében távvezérlésű videokamera képének fogadására, folyamatos figyelemmel kísérésére nyújt lehetőséget. A hálózat a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének javaslata alapján bővült. A kamera segítséget nyújt a bűnmegelőzésben és a bekövetkezett rendkívüli események – közlekedési balesetek, közterületen végrehajtott szabálysértések, illetve bűncselekmények – körülményeinek feltárásában, az ezekkel kapcsolatban indított eljárások sikerének biztosításában. 2009-ben az üzemeltetési költség közel 36 millió forint volt.

Az előterjesztés tartalmazza, hogy a kerület hasonló nagyságrendű bővítést tervez 2010-ben is. Nemzetközi tapasztalat, hogy a térfelügyeleti kamerarendszer korszerű és bevált formája a bűnmegelőzésnek. A kerületben is igénylik a lakók, hiszen a közbiztonság és a közérzet javítását szolgálják ezek az eszközök. Hatékony és takarékos megoldás is egyben.

Az elmúlt időszakban (szeptember és február között) összesen 1.218 intézkedés történt a térfelügyeleti rendszer üzemeltetése során. Közel 100 esetben a kapitányságot értesítették, több mint 500 alkalommal a kerületi közterület-felügyelet felé kezdeményeztek intézkedést, 511 esetben az üzemeltető cég járőrszolgálata intézkedett. A rendőrség nyomozati munkáját 17 esetben segítették a kapitányság ügyeletén kimentett felvételek. A kamerák fontos eszközévé váltak a kerületi közbiztonság javításának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 5 = nyolc

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..