Hőbutát kaphatnak az állatok is

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Vigyázzunk kedvenc háziállatainkra a kánikulában, ők sem bírják! A Deák téren kutyaitatók felállítása. A táplálékbevitelről is gondoskodjunk megfelelően, egyes háziállatok ilyenkor nem esznek.

Házi kedvenceink is kaphatnak hőgutát!

Van, ahol a nyári kánikulában a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak – tájékoztat a www.zug.hu internetes állatokkal foglalkozó portál. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) lakosok házi kedvenceket. Van, hogy étlen – szomjan szenvednek az állatok. Szerencsére egyre többen néznek tovább a saját kerítésükön túlra is, így az állatkínzók könnyebben horogra akadhatnak.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a déli forróságban. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.
A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizestál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle “csúcsteljesítményt”. A nagy nyári melegben ne zárjuk be az állatot napfény által felforrósított autóba se – tanácsolja a zug.hu, állatbarát kuckó.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata.
A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. Háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése. (A tájékoztatást az Orpheus Állatvédő Egyesület által közzétett cikk alapján készítettem.)

A háziállatokra is odafigyelnek

A www.haziallatok.eoldal.hu tájékoztatása szerint különösen fontos, hogy házi kedvenceink táplálék beviteléről is megfelelően gondoskodjunk, ugyanis a nyári kánikulában előfordul, hogy az állatkák a kutyától a teknősbékáig akár egy hétig sem vesznek táplálékot magukhoz. Ezért a háziállatot tartó gazdiknak kell gondoskodniuk arról, hogy a napi kétszeri táplálék biztosítva legyen az állatok számára is, ellenkező esetben gyomorcsavarodást kaphatnak.

A hvg.hu arról számol be, hogy Demszky Gábor a védelmi bizottság ülése után sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel 6 órától kétszer 12 órában, éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. Az akár 60-70 fokra is felhevülő aszfaltot permetezett vízzel hűtik. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. Vízkorlátozásra nem kell számítani – hangsúlyozta.
Azt is elmondta, hogy nemcsak az emberek számára, de az állatok számára is gondoskodnak a megfelelő vízmennyiségről, ezért a Deák téren kutyaitatókat állítanak fel.

Erről az eseményről az fn.hu is beszámol az MTI közleménye alapján, értesüléseik szerint: Többek között vízosztással és az utak, utcák locsolásával próbálja enyhíteni a kánikula hatásait a főváros, de a Deák téren kutyaitatót is felállítanak. A lap úgy tudja: Péntekig meleg lesz, aztán hidegfront hozhat enyhülést, de jövő héttől visszatérhet a kánikula. Szerző: R.A. Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat - = 1

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..