Hollandiában állítólag vak gyerekekkel szemben is történtek szexuális visszaélések

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Hollandiában katolikus szerzetesek rendszeres szexuális visszaéléseket követtek el vak iskolás gyerekekkel szemben is – jelentette saját és a holland állami rádió nyomozása alapján csütörtökön az NRC Handelsblad című délutáni újság.

A bűncselekmények a dél-hollandiai Grave településen, a Szent Henrik Vakok Intézetében történtek az érintettek elmondása szerint a múlt század 60-as éveiben, és a visszaélésekben az Irgalmas Szűz Tilburgi Testvérei elnevezésű katolikus férfi szerzetesrend hat tagjának volt része.

“Hetente többször megtörtént az osztályteremben – minthogy a többi gyerek nem látta – vagy egy raktárban” – mondta el a diákotthon egykori lakója, a ma 54 éves Peter Dijcks. A visszaélések legalább három évig tartottak. Az egyházi hatóságok tudomást szereztek róluk, de eltussolták őket – írta a lap. A szexuális visszaéléseken túl a vak gyerekeket rendszeresen bántalmazták is.

A szerzetesrend mai vezetője, Jan Koppens sajnálatát fejezte ki az egykori incidensek miatt, amelyeket “bűncselekményeknek” nevezett. A vétkes szerzetesek közül már egy sincs életben. A holland szerzetesrend a 80-as évek végén másnak adta át a gravei vakok intézetének vezetését.

A Szent Henrik már a harmadik, katolikus felügyelet alatt álló hollandiai bentlakásos iskola, amelynek egykori növendékei az elmúlt napokban őket ért szexuális zaklatásokról számoltak be. Az egyik intézményben állítólag szerzetes nővérek zaklattak iskolás fiúkat. A Segítség és Jog elnevezésű egyházi szervezet eddig jóval több mint 600, gyermekekkel szemben elkövetett visszaélésekre utaló esetet regisztrált. A holland katolikus püspöki konferencia szakértői bizottságot állított fel a vádak igazságtartalmának felderítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


* öt = 10

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..