Jelenleg 1-3 évet kell várni egy vakvezető kutyára

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Április 27-én ünnepeltük 25. alkalommal a Vakvezető Kutyák Világnapját. A jubileumi évben fontos kiemelni, hogy jelenleg 1-3 évet kell várni egy vakvezető kutyára.

Ez a várakozási idő túlságosan hosszú, ezért több vakvezető kutyára van szükség Magyarországon. Miközben a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola ennek érdekében dolgozik, a jubileumi év tiszteletére szeretnének minél többet elmondani azokról, akik vakvezető kutyával közlekednek, ezért indították el „Úton a kutyámmal” című videó sorozatukat, amelyben olyan látássérült barátaik szerepelnek, akiknek a vakvezető kutyáit a szervezet képezte.

Ikon már a vakvezető vizsgájára gyakorol

Hazánkban 20 ezer vak ember él, és csupán 1%-uknak van vakvezető kutyája. Jelenleg 200 vakvezető kutya áll szolgálatban, akik közül 84-et a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képzett. Alapítványunknál 60 igénylő van várólistán jelen pillanatban, ami azt jelenti, hogy egy kutyára 1-3 évet kell várni. Ez a várakozási idő túlságosan hosszú, ezért több vakvezető kutyára van szükség Magyarországon. A szervezet ennek érdekében dolgozik egész évben, és a világnap alkalmából mindenkinek köszönik, aki a vakvezető kutyák mellé áll.

Az Úton a kutyámmal videói között látható életet mentő vakvezető kutya.

Olyan vakvezető kutya, aki teljesítménytúrázik a gazdájával.

Olyan, akinek gazdája zeneművészeti iskolába jár és természetes kozmetikumokat készít.

Megszólal egy fiatalember is, aki interakció terén javult, miután elveszítette a látását.