Jöttünk, láttunk, győztünk? – az E.on-nál

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Kivételes helyzetben a sérültek az E.ON-nál.

Akik a VGYKE. szervezésében elmentek a május 30-án a „V17” néven emlegetett E.ON Székházba, azok joggal érezhették azt, hogy: Jöttünk, láttunk, győztünk. Ekkor ugyanis olyan részletesen betekinthettek az itt folyó munkába, hogy ahhoz már könnyen illeszthetnek egy idevágó szakmai önéletrajzot, ami minden munkáltatói kapcsolatfelvétel sikerének záloga.

A többiek pedig remélhetőleg hasznos információt nyernek e látogatásról szóló beszámolónkból. Az AC-DC-s munkatársak előzetes megbeszélésének köszönhetően egy egész csapat várta a látássérült látogatókat a neves áramszolgáltatónál, az E.ON Zrt.-nél.

Nagyon érdekes volt, ahogy végigvezették a vendégeket az ultramodern épület különböző szintjein, ahol betekintést nyertek az ott folyó munkába. Nem mindenki látott személyesen még akkora nagy teremben egymás mellett dolgozó embereket, de most már pontos képük van az úgynevezett Open Office (ejtsd: ópen ofisz) típusú munkaszervezésről.

Ezután nem is egy, hanem öt HR-szakember állt a kérdezők rendelkezésére, majd hallgatta meg őket mini állásinterjúkon. És rögtön visszajelzést is adtak nekik.

Milyen újdonság volt e tanácsok között?

Egy. Az, hogy soha ne azt írjuk be pusztán egy jelentkezésbe, hogy „Nem látok”, hanem tegyünk ehhez úgynevezett kifogáskezelést. Azaz menten írjuk le mellé, hogy „De a munkahelyemen segédeszközömmel önállóan tudok közlekedni, és biztonságosan használom a Word szerkesztőprogramot, valamint az Excel-táblázatot is tudom kezelni”. Már ha erről van szó.

Kettő. Ne várjunk olyan álláshirdetéseket, hogy „Vak informatikust keresünk”, ugyanis egy cégnek igazából csak az fontos, hogy a munkavállaló ellássa a rábízott feladatot. Éppen ezért nem is utasítanak el senkit amiatt, hogy nem lát, ha egyébként képes a meghirdetett munka ellátására.

Három. Kezeljük rugalmasan a tudásunkról szóló oklevél tartalmát. Pszichológust például nem szoktak cégek keresni, olyan munkatársat viszont igen, aki emberi problémákat professzionálisan old meg. Például arra, hogy „Fogyasztói élmény-elemző”, nyugodt szívvel jelentkezhet akár egy pszichológus is, ha kedvet érez erre a munkára.

Volt olyan előrelátó látássérült ember, aki mindjárt magával is vitte a helyszínre a szakmai önéletrajzát, megtoldva azt saját mottójával és célkitűzéseivel, bővebb portrét készítve ezáltal. És ezt el is fogadták tőle, miáltal anyaga bekerült a cég adatbázisába.

És ami ma még nem gyümölcsözik, gyümölcsözhet később – hiszen jönnek-mennek a munkavállalók a cégeknél, és lehet, hogy holnap pont egy ilyen típusú munkavállalóra lesz szükségük.

AC-DC Találd meg a helyed! Rajtunk nem múlik, segítünk.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.

Az FSZK logója

Mini állásinterjún ül együtt az E.ON HR-es szakembere és az érdeklődő látássérült hölgy a fehér asztal két oldalán.
Mini állásinterjún ül együtt az E.ON HR-es szakembere és az érdeklődő látássérült hölgy a fehér asztal két oldalán.