Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
2 Unlimited - no limit

Hallgatók száma: 7

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Kárpitos, asztalos, üvegező és bútorfényező a hallássérült ezerm

- 2018. január 5. 19:16 - 580 megtekintés

Mivel hallássérült, nem mindent ért meg elsőre Kertész Sándor. De, ha az információt sikerül begyűjtenie, akkor már semmi akadálya a szakmailag kifogástalan kárpitosmunkának.

Ránézésre az ötvenes éveiben járó férfinak tűnik Kertész Sándor. Valójában azonban túl van a hetvenen. És még dolgozik. Nap mint nap műveli Tolnán, a Fáy utcai garázssoron lévő kis műhelyében szakmáját, a kárpitos mesterséget.

Na, nem teljesen „happy” az élete! Születésétől fogva siket. Hatéves koráig meg se nyikkant. Akkor kezdett kommunikálni, úgy, ahogy kifejezni magát, szájról olvasni, jelnyelvet tanulni. Ma már ő oktatja a jelnyelvet Szekszárdon. Volt csoportja az egészségügyi iskolában, a rendőrségen és az egyetemi karon, a szociális munkások között is.

Sátoraljaújhelyen született, alapfokú tanulmányait Debrecenben, a Siketnémák Állami Tanintézetében folytatta, majd szakmunkás végzettséget szerzett Miskolcon, 1966-ban. A munkával sosem volt problémája. Ha megértette, mi a feladat, nagy lendülettel nekikezdett. Persze a megértés nem mindig ment simán. De, miután megismerték a diáktársai, munkatársai, megszerették, és kölcsönösen alkalmazkodtak egymáshoz. Barátságos, szorgalmas, a humort is értő emberként mindenkivel jól kijött. A mesterségéhez szükséges türelemmel is rendelkezett. Naphosszat kalapálni, szögelni és varrogatni nem mindenki képes. A munkát könnyítő és gyorsító bútoripari tűzőgépek csak a kilencvenes években kezdtek elterjedni.

Házasságkötése révén, 1978-ban költözött Tolnára. Egy fia és egy unokája van. Dolgozni Szekszárdon, a piactéri bútorboltban kezdett, aztán az Otthon Áruházba, majd a Domusba került. Bútorok javítását, összeszerelését végezte, amolyan mindenhez értő ezermesterként. Papírja is volt arról, hogy képzett szaki; a kárpitoson kívül három újabb szakmunkás-bizonyítványt szerzett: asztalos, üvegező, bútorfényező.

A főállás mellett maszekolt is. A régi rendszerben, 1985 és 1990 között még csak fusiban, aztán, a vállalkozási lehetőségek kiteljesedését követően, legálisan űzte az ipart, most meg már nyugdíjkiegészítő jövedelemforrás számára a bútorjavítás, a kárpitcsere. Természetesen a hetedik ikszen túl nem zizeg már úgy, mint fiatalkorában, de a maga tempójában eldolgozgat, szakmailag kifogástalan munkát adva ki a kezéből.

Aki nem hallás után tanulja a nyelvet, annak elég egyéni az artikulációja. Kertész Sándorral nem egyszerű beszélgetni, interjút készíteni. Furán ejti a szavakat, és szájról többet olvas, mint amennyit hall. Egy idő után azonban kialakul a gesztikulálással, papírra írt adatokkal kiegészítgetett párbeszéd. S mivel a felfogása gyors, azonnal reagál mindenre, akkor is, ha csak az információ töredéke jut el hozzá.

A jelnyelvet kisgyerekkora óta használja. Tanítja is, hallóknak és hallássérülteknek. Vannak ehhez ugyan kiváló könyvek, de szerinte a gyakorlat, a mindennapos jelelés vezet csak eredményre. Aki komolyan veszi, az néhány hónap alatt – egy ötvenórás tanfolyam során – elsajátíthatja a jelelést. Neki már legalább tizenöt hallássérült sorstársa köszönheti, hogy megismertette, gyakoroltatta velük a jelnyelvet, s ezáltal kommunikálni képes polgárokká váltak.

Bármilyen feladatot rábízhattak

A szekszárdi Domus Áruházban, a ma már nyugdíjas Szűcs István volt az igazgatóhelyettes. Így emlékszik a nyolcvanas évek második felében ott dolgozó kárpitosra:
– A Kertész Sanyi körülbelül 5-6 évig állt alkalmazásban nálunk, aztán a rendszerváltást követően, magánvállalkozó lett. Jól megértette magát mindenkivel, annyit kért: forduljunk vele szembe, hogy a szájunkról leolvashassa, mit mondunk.
– Víg kedélyű, humoros, szívesen és jól dolgozó kollégát ismertünk meg benne. Ha kellett, heverőt javított, ha kellett, elemes bútort szerelt. Nagyon hasznos tagja volt a kollektívának, amolyan ezermester alkat, akire bármilyen feladatot rá lehetett bízni. Szaktudását igazolja, hogy maszekként is megállta helyét, pedig hallássérült lévén, a szabaddá vált versenyben, a konkurens iparosok nagy előnyben voltak vele szemben.

Forrás:teol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 9:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: Teremtés koronái - csak arról, ami a férfiakat érdekli
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 20:00: Mindentudás egyeteme - válogatás az elmúlt évek legérdekesebb előadásaiból
 • 21:00: A tudomány mai állása - Kovács Attila tudományos műsora
 • 22:00: Szivárvány - magazin műsor vendégekkel és sok érdekes témával

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Jusztina napja lesz.

1785. II. József rendelete a bírósági szervezet átalakításáról. (A Hétszemélyes Tábla 12, a Királyi Tábla 14 bírából áll; a bírákat a király nevezi ki, a régi ítélőmesteri rendszer megszűnik; szabályozza a munkaidőt és az elvégzendő feladatokat; a rendelet 1786. január 1-ével lép hatályba.)


1792. A Helytartótanács az 1791:26. törvénycikk rendelkezésével ellentétben úgy rendelkezik, hogy vegyesházasság esetén minden gyermek a katolikus hitet követi.


Lévay József: Szüretünk

Gondolatim mostan
Mulatozva járnak,
Csekély gazdasága
Körül édesapámnak:
Csak oda tér lelkem
Mikoron elfárad,
Ha másutt előtte
A búbaj megárad.
Ott nyugtot találhat..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com