Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Új Illés - Hogyha egyszer

Hallgatók száma: 4

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Kerekes székkel a fedélzeten
- 2013. szeptember 9. 19:11 - 1501 megtekintés

Összefogott egy napra a magyar vitorlástársadalom a LáriFári Alapítvánnyal, és vitorlásversenyt szerveztek mozgáskorlátozott gyerekeknek és fiataloknak a Balatonon. Hogy legalább arra az egy napra úgy érezzék: korlátok ide vagy oda, ők is bármit, tényleg bármit megtehetnek.

Volt, aki a kerekes székét hagyta a parton, volt, aki a mankóját, botját, de előfordult olyan is, hogy valakit a kerekes székével együtt segítettek a fedélzetre. Egy izomsorvadásos kislányt édesanyja ölébe adtak, a szemükben végig jelen lévő izgalom kitörölhetetlen emlék mindazoknak, akik ugyanazon a hajón utazhattak. Az egész napos program különböző kreatív foglalkozásokkal kezdődött, ezt követte a lényeg: egy rövid pályás verseny a vízen. Zárásként kiosztották a díjakat, érmeket, merthogy azok is voltak. Meglepő módon mindenkinek dobogós helyezés jutott…

Kerekesszékkel a fedélzeten

„A mozgássérült gyerekeknek és fiataloknak szervezett, egész napos élményterápiás program egy sorozat része – magyarázza dr. Hosszú Adrienn, a LáriFári Alapítvány elnöke. Idén összesen öt alkalommal viszünk vitorlázni gyerekeket. A sort az SOS Gyermekfalu lakói kezdték a 45. Kékszalagon, illetve az SOS Gyermekfalu regattán, őket követték a mozgáskorlátozottak, és hamarosan érkeznek a rákbeteg és transzplantált gyermekek, végül a rendőrárvák. Mi az utóbbi három esemény megszervezését és lebonyolítását vállaltuk magunkra. A cél minden esetben ugyanaz: felejtsék el egy napra, hogy nehezebb az életük, mint másoknak, és kapjanak egy lehetőséget arra, hogy olyasmit csinálhassanak, amiről korábban azt hitték: ők biztosan nem elég ügyesek hozzá, és hogy az csak mások kiváltsága lehet.”

És hogy kiknek köszönhető mindez?
Mindenekelőtt azoknak a lelkes önkénteseknek, akik odautaztak, beöltöztek, festettek, karkötőt fűztek, ügyeskedtek, majd a gyerekek biztonságára vigyáztak a hajókon. Hozzájuk csatlakoztak a vitorlázók – Litkey Farkas, tizenegyszeres Kékszalag-győztes –, több mint harminc nagyhajóval.

Gabó 24 éves, barna hajú, jóképű fiatalember, szeme csupa vidámság, különösen ha a sportról esik szó. Pedig 16 évesen, a baleset után, sem ő, sem a családja nem gondolta volna, hogy egyszer még bizakodva fognak tekinteni a jövőbe. „16 évesen ugrottam egy fejest a Balatonba anélkül, hogy tudtam volna, milyen mély a tó alattam – idézi fel Gabó annak a bizonyos nyári napnak a történetét. – A vízszint alig volt magasabb 60 centinél. Ahogy a fejes után ott feküdtem teljesen magatehetetlenül, tudtam; az életem nagy valószínűséggel örökre megváltozott.”
Gábor a baleset után nyaktól lefelé azonnal lebénult, az első hónapban ő és a családja abban a hitben éltek, hogy ez visszafordíthatatlan, ráadásul az agykárosodás sem kizárt. Szerencsére nem így lett. „Néhány hónappal később elkezdett mozogni a karom – mosolyodik el a fiú. – Azonnal elkezdtem edzeni, mert a szívem mélyén tudtam, hogy van értelme a küzdelemnek.” Gabó a folyamatos tornának és az idő múlásának köszönhetően hamarosan újra mozgatni tudta az egész felsőtestét, a karizmok közül a bicepszébe tért vissza teljesen az élet. Így már felhívhatta korábbi úszóedzőjét, és a kérése az volt; tanítsa meg őt úszni ismét. Hosszú, edzésekkel teli időszak kezdődött, melyek során a fő nehézséget az okozta, hogy továbbra is csak a felsőtest mozgott, a lábak nem, ezért az eredmény mindenkit megdöbbentett: Gabó idén sikeresen teljesítette a 2500 méteres úszótávot a Balatonon, az úszás napján. „Ez a mostani program is nagyon lelkesítő, ahogy minden, ami a sportról szól – folytatja. – Nem gondoltam volna korábban, hogy én is vitorlázni fogok egyszer. Ráadásul megismerünk egy csomó sportolót, és ez újabb lökést ad. Számomra nem kérdés, hogy fogok én még a két lábamon állni!”

„Ilyen a szabadság!”

Lórinak nincs szüksége mankóra vagy kerekes székre, kissé dülöngélve ugyan, de önállóan elmegy ő mindenhova, és erre felettébb büszke is. Ráadásul azok közé tartozik, akik minden körülmények között optimistán látják a világot. Nézem, ahogy a délelőtti, szárazföldi foglalkozások között bolyong. Messziről kiszúrja, hogy az egyik helyen középkori lovagnak öltözött férfiakkal lehet kardozni, teljesen átszellemül, integet és kiabál: „Velem álljatok ki, engem győzzetek le!” Majd kisebb nehézségek árán ugyan, de kezébe veszi a gumikardot, és véresen komoly csatába kezd az ellenféllel. Önkéntes segítői szerint azt sem lehet elfelejteni, ahogyan magán a vitorlásversenyen részt vesz. „Lóri nem egy könnyű eset, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy több felnőttet is beültetnek mellé a hajóra, hogy biztonságban legyen – magyarázza Bakóczy Zoltán, a hajó kormányosa. – Ráadtuk a mentőmellényt, és elmondtuk a szabályokat. Megértette, és végig hihetetlenül élvezte az utat. »Ez jobb, mint bármelyik pszichoterápia! Ilyen a szabadság!«; ehhez hasonló aranyköpései voltak, egyszerre volt megható és vicces. Katartikus volt vele az egész út mindannyiunknak.”

Forrás: nlcafe.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 * négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. július 3. péntek, Kornél, Soma napja van.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 304
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com