Közel harmincezren bukhatják a rokkantnyugdíjat

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

A megváltozott munkaképességűek számára nyújtott támogatásra és ellátásra jogosult csaknem 200 ezer ember közül 3 ezren – vagyis alig másfél százaléknyian – nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra – közölte Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója hétfőn az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága rehabilitációs albizottságának ülésén.

Elmondta, az eddig elvégzett felülvizsgálatok eredményeként a korábbi ellátottak 12 százaléka nem lesz jogosult a jövőben az ellátásra (azaz ha ez lesz a tendencia, a 3 ezer nem jelentkező mellett még 23 és fél ezren veszítik el a rokkantnyugdíjat). Pósfai Gábor cáfolta, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/rokkant2.jpg

Az új komplex rehabilitációs rendszer segítségével több, megváltozott munkaképességű embert tudnak visszavezetni a munka világába – tette hozzá. Az új minősítési rendszer első 5 hónapjának tapasztalatai alapján az új igénylést benyújtók egynegyede nem számít megváltozott munkaképességűnek, ez pedig megfelel a korábbi adatoknak – érvelt a főigazgató. Pósfai Gábor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rehabilitációs szakigazgatási szervek – az egészségügyi felülvizsgálatról hozott – elsőfokú döntése ellen fellebbezhetnek az érintettek. A kérelmet az NRSZH fogja elbírálni. A másodfokú, immár jogerős döntés ellen pedig bírósághoz fordulhat a kérelmező.

A főigazgató hozzátette: rokkantnyugdíjasoknál csak akkor van szükség felülvizsgálatra, ha azok a korábbi vizsgálatok során nem kaptak végleges minősítést. Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely rögzíti, hogy 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg. A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. Az előbbiben azok részesülhetnek – legfeljebb három évig -, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek. Az utóbbit pedig azok kaphatják, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

Adta hírül az MTI és a dehir.hu Médiaportál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat * 9 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..