Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Warning: curl_error() expects exactly 1 parameter, 0 given in /var/www/virtual/hobbyradio.hu/htdocs/wp-content/plugins/radiohallgatasa/radiohallgatasa.php on line 103 Dekódolási hiba: Syntax error

Ez hallható a rádióban:
Nem fut a r÷dió szerver!

Hallgatók száma: 0

Híreink a JAWS képenyrőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Közelebb kerültünk a siketség gyógyításához
- 2012. szeptember 18. 19:21 - 1720 megtekintés

A siketség egyik gyakori formája az auditoros neuropátia; ennek gyógyítása került közelebb, miután a Sheffieldi Egyetem nagy-britanniai kutatóinak sikerült humán embrionális őssejtek segítségével futóegerekben meggyógyítani a hasonló típusú hallásvesztést.

Marcelo Rivolta, őssejtkutató és a vizsgálat vezetője, valamint munkatársai a Nature szeptember 12-i online kiadásában közölték eredményeiket. Miután süket futóegerek fülébe őssejteket injektáltak, az állatok ismét hallottak. „A kutatás fontossága abban rejlik, hogy először sikerült igazolni, hogy őssejtekkel visszanyerhető a hallás” – mondta Rivolta.

A fülben levő spirális ganglionsejtek a felelősek azért, hogy a hang kiváltotta mechanikai vibrációt elektromos jelekké alakítják, amelyek aztán az agyba jutnak, s ez hangként értelmezi őket.

Ha ezek a sejtek elhalnak vagy károsodnak, nem lehet pótolni őket. Ekkor alakul ki az auditoros neuropátia, amely a siket emberek mintegy 10%-ában áll fenn; ez azt jelenti, hogy pusztán az Egyesült Királyságban 300 000 ember szenved ebben a betegségben. Legtöbbjük ezzel az állapottal született, és egyes esetekben már azonosították azokat a hibás géneket, amelyek ezért a fajta siketségért felelősek.

A kochleáris implantátumok segíthetnek a siketség legelterjedtebb formájában, amikor a kochleáris szőrsejtek pusztulnak el. A neuronok azonban nem helyettesíthetők, kivéve egy igen drága, kockázatos invazív módszerrel, amelynek során elektródát kell beültetni közvetlenül az agyba.

Rivolta és kollégái most azt remélik, hogy egy sokkal egyszerűbb kezelést tudnak kidolgozni erre a betegségre; a terápiát az ún. otikus neurális progenitor őssejtekre alapoznák, amelyeket laboratóriumban állítottak elő emberi embrionális, omnipotens őssejtekből, amelyekből még bármilyen sejttípus kialakulhat. Az őssejtek átalakítása neurális sejtekké és szőrsejtekké 10 évébe telt Rivolta munkacsoportjának. Bár ilyen átalakítást már mások is végeztek, azt, hogy állatokban így visszanyerhető a hallás, Rivoltáék igazolták elsőként.

Rivolta és munkatársai kísérletükhöz 18 futóegeret használtak fel, amelyek mindegyikének egyik fülében egy ouabain nevű szerrel teljesen elpusztították a spirális ganglionsejteket, s így erre a fülükre megsüketítették őket. Ezután egy apró lyukat fúrtak a kochleába, amelyen keresztül mintegy 50 000 otikus neurális progenitor sejtet adtak be az állatoknak.

Az állatok felboncolásakor kiderült, hogy az őssejtek a fülben specializált spirális ganglionsejtekké alakultak.

Az őssejtek beadása után 10 héttel az állatok mintegy kétharmada valamelyest visszanyerte a hallását. Később hallásuk kb. 46%-ban tért vissza – ezt a különböző erősségű hangokra adott válaszukból állapították meg.

„Az emberekben ez azt jelentené, hogy állapotuk annyira javulna, hogy nemcsak egy nagyon hangos teherautó zaját hallanák meg az utcán, hanem részt tudnának venni egy beszélgetésben is” – mondta Rivolta. De hozzátette, hogy még nagyon sok állatkísérletes munka szükséges az eljárás finomításához – évek telhetnek el, amíg a módszer embereken is kipróbálható lesz.

A munkacsoport az őssejtekből szőrsejtekhez hasonló sejteket is előállított – a siketek túlnyomó részében ezek a sejtek sérültek –, de Rivolta azt mondta, hogy még sokkal több munkára lesz szükség ahhoz, hogy ezek tökéletesen működő szőrsejtek legyenek. „Ha pótolni tudnánk a szőrsejteket, akkor a siketek 80-90%-át kezelni tudnánk” – idézi a New Scientist.

Adta hírül a medicalonline.hu és a meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc + = 10

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Login

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. január 22. szerda, Vince és Artúr napja van.
Az év 04. hete és 22. napja.
Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

1524. A pápa pénzzel segíti Magyarországot.VII. Kelemen Antonio de Burgio bárót pénzsegéllyel követül küldi Magyarországra.


1566. A reformátusok gyűlése Göncön, ahol 25kánon alkottatott.


Sárközi György: Esőcseppek
/1899. jan. 22. - 1945.márc.8. /

Eljön a nap, hogy többet nem leszek,
a könyvespolcon kis kötet leszek.
Mi életem volt: öröm, szenvedés,
sötét sorok örök csendjébe vész.

Néhanapján egy kéz értem kinyúl,
s zörgő lapjaimon váratlanul
fölsüt egy szó, mint másvilági hold,
s új életet kezd , ki fölém hajol."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 302