Látássérültek esélye az önálló életvitelre

Beküldve ide: Látássérültek | 0

Az Európai Uniós forrás közel 120 millió Forintos támogatásával valósítják meg 2009. szeptember 1. és 2011. február 28. között azt a programot, amely az „Esély az önálló életvitelre” címet kapta. A cím egy elemi rehabilitációs programot takar látássérültek számára az Észak-alföldi régió területén.

A projekt célja az Észak-alföldi Régióban élő, látássérültté vált személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásának biztosítása; valamint továbbfejlesztése az igénybevehetőség, szolgáltatásbővítés, humánerőforrás fejlesztés, valamint a nyújtott szolgáltatások minőségének fejlesztése által. A program, az elemi rehabilitáció módszertanára építve, a helyi specifikációk, és a többéves szakmai tapasztalat eredményeképpen került megtervezésre. A közvetlen cél elérésével a projektbe bevont 366 fő számára nyújt a Fehér Bot Alapítvány elemi rehabilitációs szolgáltatásokat, 318 főt felkészít az önálló életre. Ennek megvalósulása érdekében látássérültként bárki ingyenesen igénybe veheti a Fehér Bot Alapítvány Rehabilitációs és Oktatási Központjainak szolgáltatásait: Ř Részt vehet látásvizsgálaton, látástréningen Ř Megtanulhat tájékozódni és közlekedni Ř Újra elsajátíthatja a mindennapos tevékenységeket Ř Megtanulhatja az életvitel többféle segédeszközének használatát Ř Elsajátíthatja a Braille írást és olvasást Ř Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatát tanulhatja meg Ř Rehabilitációs, életvitel és életmód tanácsadásban részesülhet Ř Speciális tréningeken fejlesztheti szociális és kommunikációs készségeit A projekt hosszú távú célja az Észak-alföldi Régióban élő látássérült személyek munkaerő-piaci kondícióinak és életminőségének növelése, az elemi rehabilitációs és fejlesztési program, valamint a foglalkozási rehabilitációs koordinációs tevékenység megvalósulása révén. A Fehér Bot Alapítványról A Fehér Bot Alapítványt 1996-ban öt magánszemély hozta létre és ma is a kuratórium elnökének, Dr. Szabó Miklósnak irányítása alatt működik Hajdúdorog, Nánási út 4. székhellyel. Az alapítók akkor közvetlen célként, az Észak-Hajdúságban élõ, több mint 500 vak és gyengénlátó személy társadalmi esélyegyenlőségének elõsegítését, rehabilitációjának és mûvelõdési lehetőségeinek támogatását tûzték ki célul. Napjainkra a célok, és a tevékenységek köre is jelentõsen kiszélesedett, az egész Észak-alföldi régióban élő minden fogyatékossági csoport tagjai is részt vehetnek az Alapítvány különböző programjaiban önálló életük érdekében, természetesen díjmentesen. További információ: www.feherbot.hu Kapcsolat: Fehér Bot Alapítvány Projektmenedzser: Fodor Antalné mobil:06-30-688-7927 e-mail: fodorne.titkarsag@kkfba.axelero.net Szakmai vezető: Kecsmárikné Katona Gizella mobil: 06-30-436-8295 e-mail: katona.gizella@feherbot.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


3 + = tíz

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..