Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Hírek -

Hallgatók száma: 8

Lélekébresztő

- 2020. november 22. 16:52 - 39 megtekintés

Holló András a legszebb kertről, orvosi műhibáról és a férfivá válásról Harminchét éves koráig lubickolt az életben Holló András. Kertészmérnökként és hittantanárként dolgozott, esténként táncot tanított. Kirándult, úszott, biciklizett. Azért kezdett el motorozni, hogy időt spóroljon. Tizenhárom évvel ezelőtt balesetet szenvedett. Azóta kerekesszékben él, és továbbra is tanít táncot. Milyen ember volt a balesete előtt? […]

Holló András a legszebb kertről, orvosi műhibáról és a férfivá válásról
Harminchét éves koráig lubickolt az életben Holló András. Kertészmérnökként és hittantanárként dolgozott, esténként táncot tanított. Kirándult, úszott, biciklizett. Azért kezdett el motorozni, hogy időt spóroljon. Tizenhárom évvel ezelőtt balesetet szenvedett. Azóta kerekesszékben él, és továbbra is tanít táncot.

Milyen ember volt a balesete előtt?
– Már házasságban éltem a feleségemmel, Virággal. Blanka lányunk akkor még nem volt Lélekébresztőkétéves, a fiunk, Levente pedig alig egy. Három műszakban dolgoztam, mindig fáradt voltam. Közben építkeztünk. Elég felelőtlen és egocentrikus figuraként élveztem, hogy bármihez nyúltam, sikert értem el.
– Ahogy tavaly is. Láttam a kertjükben a kis táblát: „Szép kert, gondozott környezet – 2019”.
– A Budakalász legszebb kertje versenyben első helyezettek lettünk. A siker nem csak azon múlt, hogy a feleségemmel sokat teszünk-veszünk – különleges hangulata van a kertünknek. Szeretnek hozzánk járni az emberek, és órákon át beszélgetni az udvaron.
– A kerekesszékből tud dolgozni a kertben?
– Igen. A baleset előtt is gyönyörű kertünk volt. Utána nagy részét füvesítettük, fölszámoltuk a virágágyás felét, és úgy alakítottuk ki, hogy a kerekesszékből is el tudjam érni.

– Ha jól menő kertészmérnök volt, miért végezte el a teológiát?
– Amikor a kertészeti egyetemre jártam, még nem tudtam, hogy mihez kezdjek az életemmel. Akkor találkoztam egy kis ökumenikus bibliai közösséggel, amelyikkel remekül éreztem magam. Én olyan ember vagyok, aki szeret a kérdéseire választ kapni. Az Isten és ember kapcsolatának alakulását sokáig nem értettem. Létezik-e ilyen, és ha igen, hogyan működik? Egy szerb barátom, Bosko látta, hogy nagyon foglalkoztat a kérdés, és azt ajánlotta, hogy menjünk el egy hétre Athos szigetére, vonuljunk el, hátha ott a szerzetesek között „megvilágosodom”. Kalandos úton jutottunk el a görög szigetre, ahová nők, még nőstény állatok sem tehetik be a lábukat, csak férfiak. Mindennap egy másik kolostorba mentem el, és rengeteget beszélgettem szerzetesekkel. Ott dőlt el, hogy nekem a katolikus teológiára kell mennem. Elvégeztem az öt évet, de ott sem kaptam választ a kérdéseimre. Tanítottam hittant, de kudarcot vallottam, mert nem vált sajátommá a hitvilág. Furcsa állapot volt, zavart is. A baleset pillanata idézett elő bennem változást. Miután elütött az autó, az aszfalton feküdtem, és láttam magam a kocsi dísztárcsájában. Abban a pillanatban azt mondtam: „Istenem, innentől minden csak Teveled. Innentől nem akarok semmit csinálni nélküled.” Hogy miért ezt mondtam, azt nem tudom. Sok műtéten estem át, és nem a baleset, hanem orvosi műhiba miatt bénultam le. Rosszul műtötték meg a hátamat. Utána az egyik nővér nem zárta el a branült, és majdnem elvéreztem.
– Többen is óriásit hibáztak. Megbocsátott nekik?
– A legelső pillanattól nem volt bennem harag senki felé, aki miatt lebénultam.
– És önsajnálat?
– Az volt! Itthon borzasztó volt szembesülni azzal, hogy a régi életemből semmi nem maradt. Nem tudtam játszani a gyerekekkel, fürdeni, még a kerekesszékbe se tudtam kiülni. Semmit nem tudtam csinálni! Feküdtem az ágyban, mint egy bot. Egész nap csak néztem ki az ablakon. Amikor már be tudtam ülni a kerekesszékbe, arra gondoltam, hogy kimegyek a HÉV-hez, és lefekszem a sínekre. Ha nem érzem a testem, nem érzem, ha kettévág. Elindultam, de félúton kiestem a székből. A barátaim hoztak haza. Egy év elteltével azt mondta a feleségem, hogy többet nem szolgál ki, nem fürdet le, oldjam meg. Ez kellett ahhoz, hogy megtanultam létezni kerekesszékben. A gyerekeim azt mondják, hogy számukra ez nem okoz problémát. Ha kellett, egészen piciként is hívtak segítséget. Később, ha kiestem a székből, és sokszor kiestem, akkor ők segítettek. Az elesettek irányában nagyon érzékenyek lettek.
– Mióta táncol?
– A katonaság után, 1990-ben az akkori barátnőm elcsalt egy tánciskolába. Fél év múlva már én tanítottam a baráti körömet. A baleset előtti időben hittant is tanítottam, de már csak tánctanításból éltem. Beindultak a szalagavatók, ami teljesen kivont a kertészszakmából.
– Mi lett a tanítványaival a baleset után?
– Összesen két évig voltam kórházban, és nem telt el nap, hogy valaki ne látogatott volna meg. Mindennap jöttek, előfordult, hogy öten-hatan. Azelőtt nem igazán fogtam föl, hogy mennyire ragaszkodnak hozzám a srácok. A Szent Imre-gimnáziumból bejött egy tanár néhány diákkal, akiknek a kórteremben megtanítottam a szalagavató táncuk koreográfiáját, ők pedig továbbadták az évfolyamnak. A táncórák úgy telnek, hogy az órák elején lélekébresztést tartok, ami azt jelenti, hogy elmondok egy gondolatot, valamiről mesélek, és ha a srácokban kérdések születnek, akkor megbeszéljük. Óra közben pedig mindig visszautalok az eredeti gondolatra.

– Sok fiú jár táncolni?
– Néhány éve hozzám mindig több fiú jár, mint lány. Tudják, hogy nekem fontos, hogy tovább segítsem őket az útjukon. Évek óta a férfivá válás gondolata foglalkoztat, mert nagy gond van a srácokkal. Ók is érzik, hogy baj van. Például a fiúk nem képesek figyelni a lányokra, nem tudják, mit jelent egy hölgyre figyelni.

A tánc nyelvével, a tánc eszközével próbálom őket segíteni a férfivá válás útján. Kitaláltam nekik egy egyszerű gyakorlatot. Miután minden fiú választ egy lányt, csak annyi a feladata, hogy a teremben sétáló partnerét a köldökével kövesse, tehát a test frontja mindig a lány felé forduljon. Nem tudják megcsinálni! A fejükkel követik őket, de a testükkel képtelenek. Aki nem képes ráhangolódni a társára, hogy készülhet házasságra?
– Miben tud segíteni a fiataloknak?
– Eddig 15 házasság született a tánciskoláimban, és máig mindannyian együtt vannak. Most is járnak jegyesek hozzám, akik nálam jöttek össze. A szeretethez tudatosság is kell, nem csupán érzelem. Akinél nem alakul ki az elhatározottság a másik fél felé, ami a krízishelyzeteken segít át, az egy idő után nem képes szeretni a társát. Közben persze figyelem a saját házasságomat is, mely sok minden miatt tönkremehetett volna. Virággal rengeteg helyzetet átvészeltünk. Szerintem két ember kapcsolata nem eredményez tulajdonviszonyt. Miután a másik nekem ajándékozza az életét, nincs jogom őt korlátozni. Az én feladatom és felelősségem, hogy szerethető legyek számára. A feleségem elfogadta, hogy múlt év őszétől egészen most szeptemberig nem dolgoztam, ezt az időt imádsággal és böjttel töltöttem. Vállaltam, hogy mindennap, hóban, fagyban, esőben is elmegyek tekerni a kerekesszékkel, naponta öt-hat órán át, tíztizen-öt-húsz kilométert. Útközben végig imádkoztam, elmélkedtem. Időnként bevillant egy szikra, majd abból egy egész regény született a fejemben. Könyvet is elkezdtem írni, mert annyi gondolat rohant meg. Sok mindent tapasztaltam.
– Májusban jelent meg a Táncon innen és túl című kötet önről. Azóta többen keresik, ismertebb, népszerűbb lett?
– Számomra a hírnévnek nincs jelentősége. Azért egyeztem bele a könyv születésébe, hogy minél több emberhez eljussanak a gondolataim.
– Milyen emberré vált a balesete után?
– Utána váltam igazából emberré. A fókusz teljesen elsodródott rólam. Már nem önmagáért, hanem szeretettel és felelősséggel a tanítványaiért, a családjáért és Istenért élő férfivá váltam.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 11. 21.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc + 8 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Jooble

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: - Fodor Tomival
  Tarts velünk a "Mega slágerek világába"! Minden hétköznap 17-20 óra között jelentkezik a Dolce vita Music Show Fodor Tomival a Hobby Rádióban! Tarts Tomival és ő feldobja a délutánod!
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2020. november 25. szerda, Katalin, Katinka napja van.
Ma van a(z) Magyar labdarúgás napja, Hálaadás napja - USA.
Az év 48. hete és 330. napja.
Holnap Virág napja lesz.

1802. Széchényi Ferenc gróf a nemzetnek ajándékozta könyvtárát és gyűjteményeit. Ez képezte a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapját.


1953. Londonban a magyar labdarúgó válogatott "az évszázad mérkőzésén" 6:3 arányú győzelmet aratott az angol csapat felett.


Heltai Jenő: Mert dalaimnak...

Mert dalaimnak azt a részét,
Mely túlnyomónak mondható,
-Minek tagadjam gyöngeségem-
Kegyedhez írtam, kis Kató.

És dalaimnak az a része,
Mely túlnyomónak mondható,
Kegyednek semmiképp se tetszett,
Sőt visszatetszett, kis Kató.

Igaz, hogy önt tegezni mertem,
Ami botránynak mondható,
Mert önt csupán magáznom illik,
Vagy kegyedeznem, kis Kató.

De dalaimnak azt a részét,
Mely túlnyomónak mondható,
Mégis szívemből szívhez írtam,
Az ön szívéhez, kis Kató.

Hogy ön hideg maradt s kegyetlen,
Már ez malőrnek mondható,
Ha bánatomban meghalok most,
Magára vessen, kis Kató.

Magára vessen, ha belőlem
Más nem marad meg, kis Kató,
Mint dalaimnak az a része,
Mely túlnyomónak mondható.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 307
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com