Mackófesztivál az Állatkertben

Beküldve ide: Belföldi hír | 0

Nem alszanak téli álmot, viszont a néphit szerint megjósolják az időt Budapest, 2009. január 30. (péntek) – Nem alszanak téli álmot az állatkerti medvék, sőt, maga az Állatkert sem! Olyannyira, hogy szombattól jövő hét vasárnapig kilenc napos Mackófesztivált tartanak a városligeti intézményben. A fesztiválhoz számos program, például játékmackó kiállítás kapcsolódik, azok pedig, akik medvejelmezben érkeznek, díjmentesen látogathatják az Állatkertet.

Január 31-től február 8-ig Mackófesztivált tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Állatkert történetében első alkalommal kerül sor ilyen rendezvényre, bár az elmúlt években tematikus „medve napot” már szerveztek az intézmény munkatársai. A Mackófesztivál részben a medvékkel kapcsolatos magyarországi hagyományokhoz, részben pedig az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) európai ragadozóvédelmi kampányához kapcsolódik. A nyolc napos Mackófesztivál valamennyi napján játékmackó kiállítással, illetve a medvékkel kapcsolatos játékos tudáspróbával várják a látogatókat. Hétvégente, vagyis január 31-én, február 1-én, 7-én és 8-án kézműves foglalkozás, rajzfilmvetítés, 11:30-kor és 12:00-kor a medvék látványetetése is szerepel a programok között. Minden napra érvényes az a kedvezmény, amelynek értelmében mindazok, akik medvejelmezben érkeznek, díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe. A fesztivál idejének két vasárnapján, azaz február 1-én és 8-án 12:30-kor „mackó találkozót” is szerveznek a jelmezesek részére, kulisszák mögötti látogatással és más meglepetésekkel. A Mackófesztivál nyitóeseménye a játékmackó kiállítás megnyitója lesz, amelyre 31-én, 11 órai kezdettel kerül sor a Barlangteremben. A kiállításon több mint félezer játékmackó kerül bemutatásra. A mackósereg legnagyobb része a neves gyűjtő, Bahor Lenke gyűjteményéből való, rajta kívül azonban Boros István is számos játékmackót kölcsönzött a nem mindennapi kiállításra. Ugyancsak fontos esemény lesz a február 2-i medveárnyék-figyelés. A népi hagyomány szerint ugyanis ezen a napon (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) a medve előjön barlangjából, s attól függően, hogy meglátja-e a saját árnyékát, vagy sem, messzemenő következtetéseket lehet levonni a tél hosszával, illetve a tavasz eljövetelével kapcsolatban (ha jó idő van, tehát látszik az árnyéka, akkor elhúzódó télre lehet számítani, ha ennek ellenkezője tapasztalható, hamar eljön a tavasz). Bár a medvék árnyékának megfigyelésénél ma már lényegesen korszerűbb előrejelző eljárások (pl. műholdképek elemzése) is léteznek, hétfőn délelőtt 10-kor Németh Lajos meteorológussal hivatalos észlelést végeznek az állatkerti barnamedvék kifutójánál. Hírforrás: Hanga Zoltán (sajtó referens)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kettő + 9 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..