Még mindig van igény a táviratokra

Beküldve ide: Belföldi hír, Lapszemle | 0

A postán, online vagy telefonon is feladhatjuk az üzenetet, ha nincs kéznél a mobil Ósdinak tartjuk, tavaly mégis mindennap nagyjából száz táviratot adtunk fel Magyarországon. Igaz, ez elhanyagolható mennyiség a digitális üzenetküldés forgalmához képest, a Magyar Posta Zrt. fenntartja a … Folytatás

A postán, online vagy telefonon is feladhatjuk az üzenetet, ha nincs kéznél a mobil

Ósdinak tartjuk, tavaly mégis mindennap nagyjából száz táviratot adtunk fel Magyarországon. Igaz, ez elhanyagolható mennyiség a digitális üzenetküldés forgalmához képest, a Magyar Posta Zrt. fenntartja a szolgáltatást, januártól fejlesztette is.

A törvény már nem kötelezi a Magyar Posta Zrt.-t a táviratküldő szolgáltatás fenntartására, mégis van rá lehetőség Magyarországon, ahogyan egyes távközlési vállalatoknál is. Az üzenetek minél gyorsabb célba juttatása mindig is fontos volt az emberiségnek, ezért is fejlődött ki számos lehetőség ezen igény kiszolgálására. Az új technológia lehagyta a régit, ma már a lassabbak közé tartozik a táviratozás. Ezzel együtt még tavaly is 35 ezer telegrammot adtak fel a posta rendszerén keresztül – tájékoztatta a társaság a Magyar Nemzetet vagyis naponta átlagosan 96 kérés érkezett a társasághoz. Ez nem teljes kép, hiszen a Magyar Telekom és az Invitel is biztosítja ezt a szolgáltatást, igaz, a postához képest kisebb mértékben veszik igénybe a felhasználók.

Az ügyfelek háromféleképpen adhatnak fel táviratot: személyesen az egyes postákon, online a Posta.hu oldalon vagy pedig telefonon keresztül, a Magyar Telekom központi 192-es hívószámán. A távirat csak belföldi címre adható fel. Ha személyesen szeretne valaki táviratot feladni, akkor azt táviratlap kitöltésével teheti meg, és igény esetén, külön díj ellenében választhat a lehetséges dísz- vagy gyászlapok közül. A feladó kérheti, hogy a posta a táviratot a megadott címre vagy telefonon, faxon (kivéve a dísz- és gyászlapot), valamint a címben megjelölt postára vagy posta-fiókra kézbesítse. A hagyományos eljárás mellé januárban indította el a társaság az online feladás, illetve a bankkártyás lehetőségét.

Az egyszerű levelezőlaphoz képest olyan előnyökkel szolgál a távirat, mint például az időgarancia. Ezért meghatározott napra kézbesítés is megrendelhető. Ha a feladó sürgős jelzéssel adja fel táviratát, akkor üzenetét négy órán belül kézbesíti a posta. A társaság tehát fenntartja és fejleszti is a szolgáltatást, annak ellenére, hogy tapasztalata szerint a digitalizáció terjedése miatt az elmúlt években csökkent a táviratok száma. A postán belföldön felvett táviratok száma 2015-ben meghaladta a nyolcvanezret, tavaly már ennél kevesebb mint a felét adták fel az ügyfelek. A kézbesített táviratok száma szintén csökkenést mutat, hiszen 2015-ben 52 ezer volt, ami 2018-ra 25 ezerre esett vissza. A felvett és kézbesített táviratok száma közötti különbség abból adódik, hogy a táviratok egy részét a címzettnek faxon továbbítják. A csekély forgalom ellenére minden hétre jutott legalább egy távirat-szolgáltatással kapcsolatos panasz a posta ügyfélszolgálatára, amiért a társaság összesen 85 ezer forint kártérítést fizetett.

Hiába tekintjük elavultnak, nem olcsó mulatság manapság esküvői vagy gyásztávirattal kifejezni együttérzésünket. A közönséges távirat első oldalának díja 2190 forint, minden további oldalért 320 forintot kell fizetni. A levéltávirat 1745 forintba, annak további oldalai 295 forintba kerülnek. A díjszabás eltér a kézbesítés módjától függően. Ugyanis ha nem postai kézbesítést kérünk, akkor már 700 forintért megkapja a címzett a megadott faxszámra az üzenetet. Ha a kézbesítésről értesítést szeretnénk, vagy ha hétvégén küldenénk üzenetet, esetleg ha körtávirat-szolgáltatást szeretnénk, azokat különböző mértékű felár ellenében tehetjük meg – már addig, amíg nem szüntetik meg a szolgáltatást a cégek.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2019. 03. 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


4 + hét =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..